Välkommen till din nya favoritblogg!

Ta er ut! Inspiration till uteäventyr

Åh vad jag önskar att det stod stora skyltar vid nationalparker och parkeringsplatser i anslutning till skogar, friluftsområden och strövområden. ”Välkommen till världens största lekland – för alla”, så att fler verkligen får det inpräntat. Jag blir in i själen lycklig om dagens inlägg och bilder från vår utesöndag gör att du blir peppad och fullföljer att ta dig ut!

En vinterdag. Ett naturreservat. En eld. Så lite, värt så mycket. En upplevelse som blir ett minne som stannar kvar.

Gör det enkelt att vara ute – undvik förväntningar, var i stunden och håll dig varm

Det har varit kallt i Stockholm i veckan. Är kallt idag. Många minus, snö i luften och likadant var det i söndags. Vi grundade med underställ, ullsockor och överdragskläder – på fötterna varma skor med bra fäste från Viking Footwear. De har sula i naturgummi, som ger bra fäste oavsett temperatur. Tårna hålls varma, humöret blir bra. Min plan för uteförmiddagen var att ha en tanke på lek förberedd, men i möjligaste mån låta barnen ösa på och istället följa dem i vad de hittade på. Platsen för utelek; Björnö naturreservat. Som så många gånger förr.

Det jobbigaste med att träna är att duscha brukar jag skämtsamt säga. Det jobbiga med att ta sig ut på utedag är att ta på kläder och komma iväg. Mitt bästa tips för att underlätta det svåraste ”ta sig ut-momentet” är att lägga  en plan för det!

 • Ställ fram Viking-skorna.
 • Lägg kläderna på hög klara att ta på.
 • Engagera barn att komma på vad de vill göra – imorgon när vi ska ut. Starta kvällen före!
 • Ett steg före, oavsett bebis, treårs-kansjälv eller tweenie.
 • Ett tävlingsmoment att komma ut till bilen/cykeln/utanför dörren först kan vara grejen. Eller inte. Anpassa efter personlighet!

Minus 8 gjorde att vi nöjde oss med några timmar ute och att bara ha med fika. Lunch ute är också härligt, det blir en annan dag.

Att bara ta sig ut, kolla om havet vunnit över isen och om Skogsmulles hatt hängde kvar på sin gren blev dagens mission. Elda brasa. Gott så. Bra nog.

Efter några ”fel vantar” och ”varför får hon först?” och ”Mamma, allvarligt!” kom vi ut. (The struggle is real, jag vet).

Varm och torr om fötterna = Glad ute

Det spelar ingen roll om du har världens skönaste varma jacka. Fryser du om tårna fryser du. Ska jag och barnen ut och hänga länge ute är det ullstrumpor på fötterna. Till det 100% en sko från Viking Footwear,  anpassad för vad vi ska göra – oftast en sko med Gore-Tex. De andas, men håller vätan ute. Ska man promenera en timme är det kanske sak samma. Men en förmiddag, en eftermiddag eller en heldag ute – då gör funktionen hela skillnaden.

 • Jag valde stabila vandringskängan Kuling Mid GTX med halvhögt skaft. 
 • Stora E tog sina favoritskor NORDLYS . Hon har haft dem nästan varje dag hela vintern och de ser fortfarande nya ut.
 • Lilla E sportade passande nog skon Playtime GTX , ett helt eget bra val. 

Skorna från Viking Footwear är tillverkade för våra nordiska krävande förhållanden. För att klättra, hoppa, pulsa i djupsnö, gå genom lera och vattendrag. Sömmar, kardborrar, sulor, plösar, hälkappor och design håller en hög kvalitet. Jag är en stolt varumärkesambassadör, både för skorna de producerar och hur de vill agera och verka på en gemensam marknad. Enligt sin Philosa. 

En ryggsäck full med goda grejer. Och lite ved!

På många håll finns det ved på eldplatser men det är säkrast att ta med. Vi tog med några vedklabbar, tändstickor och braständarpåsar. Visste du att ett bra knep för att få fyr på en brasa är att nysta upp en tampong? Den fungerar lite som en braständare faktiskt. Nåväl. Min man morrade – du kan inte fota braständarpåsarna, de är ju fusk, men det tycker inte jag. Utomhusmedaljen får man om man tar sig ut, oavsett om man gör eld, har med rygga eller hur man får gnistorna att spraka. Barnen fick hjälpa till att stapla upp veden, ett litet äventyr i sig. Att samlas kring eld, det ligger något så symboliskt i det som jag aldrig tröttnar på.

Gott att äta ute – utan gasolkök

Let’s face it. Jag är lite vardags-ute-lat. Jag grillar hellre korv och har med korvbröd och ketchup än packar upp ett gasolkök. Det här kommer säkert kunna komma att ändras men just nu vill jag att det ska vara extremt lätt att äta ute. Gott ska det vara därtill. Här är mina bästa tips på goda grejer som passar i ryggsäcken och som kräver ganska liten förberedelse (eller kan tas direkt från frys):

 • Korv med bröd (obviously).
 • Köttebullespett i bröd (trä köttbullar på grillspettpinne, bra variation från korven och lika enkelt).
 • Wraps. Packa in dem i folie, med lite uppfinningsrikedom och två pinnar kan du till och med värma din wrap lite vid elden innan du äter den. Testa att fylla med falafel, en god smakrik sås och grönsaker.
 • Pizzabullar.
 • Kokta ägg.
 • Varm choklad i termos.
 • Äppelbitar med kanel. Färdigskurna och kanelpudrade, extra lyxigt.
 • Chokladbollar!

Bara vara eller hitta på aktiviteter

Ju äldre barnen blir desto mer fördel kan det vara att ha tänkt ut några aktiviteter eller strategier för humöret på förhand. Saker som kan vara värda att fundera på är om ni ska vandra runt lite planlöst och upptäcka, eller om ni ska till en specifik plats och stanna där – om ni har ett tydligt utflyktsmål? Jag försöker dock att ta det lite lagom – fyller man på med aktiviteter som känns schemalagda blir det lätt forcerat, du vet ”nu ska vi ha det kul och härligt här i skogen – vi gör en lek!!!”. Att istället bara vara ute och låta det som sker sker är min nyckel. Har barn tråkigt hittar de på något.

Stenstranden på Björnö är en lekplats i sig. Efter att stenhällarna varit rutschkana en stund gjorde vi en hopplek med ett rutmönster av pinnar. Sexåringen bestämde halvkomplicerade regler och innan det hann utbryta alltför stora meningskiljaktigheter hur man egentligen kunde hoppa, all varm choklad var slut och veden nästan uppbrunnen var det dags att tacka Björnö för denna gång.

Enkla aktiviteter ute:

 • Samla småpinnar och lägg dem i pilform, den väg ni går. Ett kul sätt att fundera på hur man egentligen vet var man är i naturen.
 • Låt barnen bära karta, om ni har en över området ni ska till, oavsett om ni egentligen behöver den eller inte.
 • Följa John! Ju klurigare och kringelkrogiare desto roligare.
 • Göm en skatt och dela ut ledtrådar till att hitta skatten. Särskilt bra för utevistelse nära hemmet. Du kan lägga ut skatten någon dag innan, eller bara ta en snabb avvikare från stigen och fixa.  Kanske kom det en skattkarta i brevlådan som ni ska kolla in på er utedag?
 • De flesta klassiska lekar som kurragömma, balansgång, under hökens vingar mm går att leka också i skog / utemiljö.
 • Bygg en hopphage, likt vi gjorde!

Snö på det sista av glöden och sprint mot bilen och hemfärd. En uteförmiddag kom till. Utan större förberedelser, men med stor behållning. Vitaste fluffsnö från himlen, stålgrått hav och stenhällar som hinderbana. En utedag i skärgården är annorlunda mot en dag i skidspåret, slalombacken och framförallt, en helt annan upplevelse att fylla erfarenhetsbanken med än en halvdag på ett köpcenter.

Inga frusna tår. Inga blöta strumpor. Viking Footwear tillverkar högkvalitativa skor för nordiska förhållanden. Bra skor möjliggör bra utedagar! 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!