Välkommen till din nya favoritblogg!

Tips på utomhuslek för barn: äventyrsbana

Barn behöver då och då få nya utmaningar och lite hjälp på traven in i nya utomhuslekar. Känner ni att ni fastnat inne vid soffan lite för många eftermiddagar efter förskola eller att inne lockar mer än ute på helger är det kanske dags för lite outdoorinspiration?  Ett perfekt sätt att skapa glädje och kicka igång nya lekar är att skapa en äventyrsbana. Innehållet i en äventyrsbana kan varieras i det oändliga och med lite material till hjälp kan du underhålla en hel barngrupp under ett kalas eller en förmiddag/eftermiddag. Här följer förslag på stationer eller rörelseutmaningar i en utomusbana eller äventyrbana som faktiskt passar de flesta åldrar. Om du gör jobbet en gång med att hitta på stationer eller rörelser, printa ut uppgiften och lägg i genomskinlig plastficka så har du dem kvar till nästa gång!

Hänga i lian/lianer: Ett rep med knutar för bättre fäste som knutits upp i en trädgren blir till en lian. En höjdskillnad ger en extra utmaning.

vikingfootwear-51

Klassikern boll i hink: För att utmana motoriken och bygga bollkänsla, använd olika sorters bollar – olika stora och olika tyngd. Sätt gärna bilder på välkända figurer eller former på hinkarna bollarna ska i.

vikingfootwear-6

Följ den busiga linan: Lägg ut ett långt snöre i stark färg så att det syns bra, dra det kors och tvärs och kanske i cirklar, över en stubbe och under en nedhängande gren. barnets uppgift är att följa snöret.

vikingfootwear-4
Hitta en x: Hitta en kotte, eller hitta en rund sten, något rosa eller något med formen av en cirkel – endast fantasin sätter gränser. Att välja något enkelt kan vara kul, en kotte blir plötsligt till en ambition att hinken ska bli full…

vikingfootwear-7

Springa slalom: Sätt ut koner eller annat tillgängligt, gärna ganska tvära svängar som kräver inbromsningsförmåga och stor riktningsförändring. Om man lägger slalombanan i lutande terräng får man ytterligare äventyrskänsla.

vikingfootwear-26

Klättra genom rockring: Fäst upp en rockring några eller någon decimeter från marken. Till större barn kan utmaningen vara att ta sig igenom utan att nudda rockringen, för mindre kan det vara klurigt nog ändå att både lyfta ben och böja huvud samtidigt.

vikingfootwear-54

Inte nudda mark: Lägg ut brädbitar som komplement till platser där det finns naturliga saker att kliva på (då behövs inte så många) – låt dessa vara olika stora och olika höga. Fint balansmoment och bygger kreativitet.

vikingfootwear-55

Bestig ett berg: Fäst tejpbitar i vilken riktning barnen ska gå och sätt uppmaningen bestig ett berg, le när de växer med uppgiften.

vikingfootwear-25

Övriga förslag på vad som kan vara del av en bana: 

  • Hoppa över – kryp under
  • Gå balansgång på pinnar, bräda eller på hopprep på marken
  • Hoppas om en groda
  • Gå på tå
  • Rulla nedför en slänt
  • Gör indianhopp
  • Hitta tre olika sorters blommor
  • Hoppa på ett ben
  • Smyg tyst

Barnen på bilderna har på sig skor från Viking Footwear, suveräna skor som jag verkligen rekommenderar och med koden SVBLOGG20 får du hela 20% rabatt på ett köp från deras webb. koden gäller till första november! Båda mina barn har på sig modellen som heter Toasty GXT.

 

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!