Välkommen till din nya favoritblogg!

Topptur Hoven, Lofoten

Topptur Hoven – i korthet

Bergets namn:  Hoven Plats:  Gimsøya Längd: ca 3-4 km? Höjd:  368 m  Svårighetsgrad: Enkel  Tid: ca 1  h upp Barnvänlig: Absolut! Fotovänlig: Verkligen!

Vill du göra en fin topptur som är minimalt ansträngande med maximal utdelning kan jag varmt rekommendera att gå uppför Hoven. Hoven ligger majestätiskt som en stor pyramid ovanför golfbanana och strandlängor på vackra ön Gimsøya. Alldeles oavsett topptur eller ej är ön väl värd ett besök. Turen uppför Hoven är lättillgänglig och passar också perfekt att gå i midnattssol. Hoven topptur Lofoten

Hitta till Hoven – Ledens start

Gimsøya är en liten ö med en väg runt, i princip, så du kan inte åka fel. Åk söderut från Svolvaer (ca 38 km) och ta den mäktiga bron över till Gimsøya. Ta höger och åk längs vackra vita stränder, hästgårdar och efter någon mil kommer du till golfbanan Lofoten Links. Parkera här!

Leden och utsikten

Leden startar från golfbanan Lofoten Links byggnad för banskötsel som ser lite ut som en liten flygplatshangar (se bild ovan). Första delen är platt och beroende på årstid kan det vara lite blött här, leden har tydlig inramning från golfbanan. Stigen blir bara tydligare och tydligare när den vänder uppför bergets sida. Det finns några korta passager där du behöver ta stora kliv och det är aningens brant men rent generellt är leden väldigt lättvandrad och du kan pausa på fina platåer.

Utsikten från Hoven är majestätisk och helt fri i 360 grader på toppen. Klara dagar ser man Vesterålens öar i nordost. Uppe på toppen får du mer råge lön för mödan! På topplatån är det stenskrovel och det stupar brant nedför bort från den sida du kom ifrån. Var försiktig om sikten inte är klar.

Som vanligt: temperaturen skiftar fort när du kommer upp lite högre, ta med så att du kan ta på förstärkningsplagg!

topptur Hoven Lofoten

toppturen på Hoven

För att sammanfatta turen på Hoven behövs massor med ord eller bara något enstaka. Jag väljer fantastiskt, för det var så det var. Det var en varm sommardag och hela familjen var på glatt humör. Vyerna var vackra och leden så pass enkel att gå att vi kunde prata om livet, filosofera för oss själva och fästa blicken i horisonten. Hela upplägget med noll transportsträcka från parkering till topptur, vackra vita stränder nedanför och lugnet på den lilla ön gav verkligen mersmak.

Efteråt käkade vi burgare och våffla på golfrestaurangen, softade på stranden och njöt av livet.

midnattssol lofoten

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!