Välkommen till din nya favoritblogg!

trender outdoor 2018

Vilka trender kommer för outdoor 2018? Den frågan ska jag försöka svara på i det här inlägget, det blir min egen spaning efter att ha varit på outdoormässan ISPO i Munchen. ISPO är den enormt stora branschmässan där över 2800 varumärken inom outdoor och sport visar upp sig varje år. Mässan i skiftet mellan januari och februari var till bredden fylld av vad som är kommande produkter för höst och vinter 2018 – 2019.

trender outdoor 2018

1. smart ledbelysning och innovationer med ljus, för ökad säkerhet.

Jag såg flera exempel där ledbelysning är integrerat. I vantar och i klädesplagg har jag sett det förut och fler exempel syntes på dylika plagg. Utöver i textil hittade jag också led-belysning i hjälmar:

  • Cykelhjälmen från Lumos fick mig att stanna och bara MEN YES! Nu cyklar jag inte jättemycket innerstadstrafik längre, men när jag gjorde tyckte jag att bristen på tydlighet var cyklar var på väg var skitjobbig. Plus att man visste att om man själv inte var övertydlig hade alla andra samma känsla. Att vara väl synlig i trafiken räddar liv. Hjälmar räddar liv. Lumos har blinkers, framlyse och bromsljus, skapade för att öka din synlighet i trafiken ( inte att vara din cykellampa). En fjärrkontroll på styret som du touchar skapar blinkerseffekt på hjälmen! Allt är laddningsbart förstås och batteritiden är ca 6 h. Hjälmen fyller säkerhetsstandards men har inte MIPS och jag blev förvånad att den säljs för runt 1800 kronor.

  • POC barnskidhjälm med ledbelysning bak. Under nyårsveckan köpte vi barnskidhjälmen Pocito från Poc, som tillverkar skydd i många former utöver alla hjälmar och goggles. Jag upplevde stor skillnad att åka med en tvärhand hög skidåkare i backen med en neonorange hjälm jämfört med en svart. Lilla E syntes så mycket bättre!  Till 2018/2019 får barnhjälmmodellen också ledbelysning bak – för ökad synlighet och därmed säkerhet. Smart innovation! 

2. Färgspaning 1: Turkost och grönt i matta nyanser

Siktar du mot ett nytt skidställ eller en jacka och vill vara trendig 2018. Gå mot den grön-blå-grå skalan! I väldigt många montrar syntes det varianter på matta turkosa nyanser som (jippie) också är en personlig favorit till mig. Allt ifrån underställ till grövre parkas kommer finnas i härliga olika nyanser av turkost, nästan oavsett vilket ditt favoritmärke är. Nedan: Marmot, Fjällräven, Varg och Kari Traa (som exempel, denna trend var tydlig!)

3. Färgspaning 2: Röda nyanser – i kall och varm ton

Du såg det på bilderna ovan också, och här nere kommer mer rött och vinrött. Det var många nyanser av den röda färgskalan, också i kall ton. Överlag syntes mycket helfärgat och enfärgat när det kom till ytterplagg, få färgblock utan en och samma färg i olika nyanser mellan skalplagg och lager inunder.

4. Trender outdoor 4. Hållbarhet, hållbarhet, hållbarhet och ULL!

Det är egentligen synd att säga att det är en trend för nästa år givet att Outdoorbranschen är en bransch som länge gått i framkant i textilindustrin när det kommer till att tänka på vår miljö. Men jag tycker ändå att det växer och framförallt går utvecklingen framåt. Jag pratade med svenska Spindye som tagit fram ett helt nytt sätt att färga in garn som blir till tyg med 75% mindre vattenåtgång.

Bergans of Norway som jag jobbar med som stolt ambassadör kommer med en kollektion som heter Stranda nästa år. Stranda är skapad med denna teknik vilket gör den till den mest hållbart tillverkade skidklädeskollektionen i världen!

I Bergans monter visades det också upp hur de jobbar med återbruk av äldre plagg och med spillbitar.

Många jobbar med nya tekniker som 3Dstickning där man får ut större stycken utan sömmar vilket minskar spill. Nyligen berättade jag om Vaudes ryggsäck med denna teknik.

  • ULL – alla jobbar med ull! När outdoorbolag vill jobba mer naturligt och hållbart gör de skiftet från fleece till ull. Allt fler hakar på ulltrenden och här syntes nya bolag som enbart jobbar med ull i mer dressade plagg och de tyngre äldre namnkunniga märkena. Svenska Isbjörn of Sweden har bytt ut en av sina mest populära fleecejackor till att i nästa års kollektion vara en modell i ull, för att nämna ett märke som skiftar. Bergans har länge jobbat med ull och ullblandning, de utmanade sig själva i hur länge en ull t-shirt höll sig fräsch innan den behövde tvättas. Längre än du tror:

5. assymetrisk halsskärning

Speciellt varma tröjor i ull har fått assymetrisk skärning i halsen, men även anoracker och skidjackor och dunkappor pryds med sneddragen halsskärning. Ett kul drag som ger plaggen karaktär!

6. Teddyliknande tyg

Hos många märken återfinns det luddiga mjuka men kortklippta teddytyget. Patagonia, Marmot, Bergans, allt ifrån jackor till tröjor till kappor.  

Det var några av de trender outdoor jag såg på ISPO och som är mion spaning för 2018-2019. har du en gammal marinblå HellyHansen i gömmorna, ta fram den nästa höst, det är hållbart mode i en trendig look!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!