Välkommen till din nya favoritblogg!

Norra Lunsen och Lunsentorpet

Naturreservatet Norra Lunsen ligger i Uppsala och är ett 1,3 kvadratmil stort naturreservat där Upplandsleden går tvärs igenom reservatet. I lördags var vi hos vänner i Uppsala och spenderade största delen av dagen ute i Norra Lunsen med en totalt 9 km lång vandring till och från Lunsentorpet.

Lunsentorpet är en timrad stuga i reservatet, öppen för allmänheten och med möjlighet till övernattning för sex personer. Utanför torpet finns vedbod, pump för dricksvatten, grillplatser, vindskydd och plats att tälta.

Norra Lunsen – Stigen ut till Lunsentorpet

Den stig vi tog till Lunsentorpet var besökt av både mountainbikecyklister, löpare och andra vandrare under dagen,. Det var en för cyklister bitvis ganska tekniskt avancerad stig med mycket rötter, hällar och en hel del spångar över våtmark. För vandring med barn var den optimal, aldrig en trist stund. Norra Lunsen verkar vara en fantastisk plats för att komma ut på naturstrapats, en riktig oas för Uppsalabor som jag varmt kan rekommendera om du har vägarna förbi eller bor nära.

Norra Lunsen med barn

Lördagens strapats gav oss 4,5 km till Lunsentropet och lika långt tillbaka. Vi hade med oss två femåringar, en treåring och en sjuåring. Bara lilla E snart tre år behövde lite bärhjälp, resten av barnen öste på med starka ben. Snabbtipsen:

  • Låt barnen hålla kartan
  • Barnen bestämmer takten, det kan bli fullt ös spring och sitta på sten och kolla läget. Ta en russinpaus här och där.
  • Sjung en sång!

När vi kom fram till Lunsentorpet var många eldar redan igång, vi behövde bara lägga på lite mer ved och invänta glödbädden. Varm choklad och kaffe, korv med bröd och köttbullar smakade gott i den svaga vårsolen.

Jag hade på mig skaljacka från Haglöfs, mjuka klätterbyxor från Bergans kollektion av klättraren Cecilie Skoog, 2017 års motsvarande byxa är lika superskön. Den heter Climbing pant och finns i fyra nyanser. Vantarna är mountainbikehandskar från Craft från en tidigare säsong.

De säger att vi är lite lika, stora E och jag?!

Byxorna för friluftsliv som stora E har på sig kommer från Pinewood, de går under namnet ”äventyrsbyxorna” och är både praktiska och snygga. Ert bra köp som jag gjorde i våras. Nu finns de i mossgrönt eller svart, 595 kr.

Stolta över en lång vandring och glada av 6 h frisk luft stängde vi vistelsen i Norra lunsen och åkte hem till våra kompisar för god middag. Nästa gång tar jag gärna med mig cykeln till detta fina område!

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!