Välkommen till din nya favoritblogg!

Mina slutord om Cykelvasans seedning

Cykelvasan är ett härligt lopp. Cykelfest en masse och en stor samlingspunkt för cykelälskare. Det ska bli så häftigt att köra de nio milen. Jag längtar! Innan peppen fullständigt tar över kommer några slutord kring det jag morrade om tidigare. Det känns viktigt att knyta ihop säcken.

”Det är synd att Sverige har så dåliga damcyklister” – ord jag fick till mig igår på telefon. Ja. Om Sverige har dåliga damcyklister vill jag inte vara säker på, men när man jämför tjejernas tider med herrelitens på mtb långloppscup för att kvala till tävlingsklass på den tekniskt mycket enklare och mindre krävande cykelvasan så är det resultatet man får. Tjejerna blir mindre än 30. Grabbarna över 600.

Vasaloppsorganisationen har gått i svaromål över den kritik deras seedning fått, och lyft det faktum att väldigt många tjejer kommer till start i Cykelvasan och att de därigenom gör mycket för damcykelsporten i Sverige. Det är toppen. Man framhåller att banan har hållits oteknisk och att antalet tjejer ökar stadigt. Fint att man hittat ett sätt som fungerar och lockar! Man satsar på bredden – att vara ett motionslopp för alla, där alla kan cykla och ha roligt. Suveränt! Det är det vasaloppet alltid varit för Sverige, folkets motionslopp. En prövning, men inte värre än att man fixar det och kan ha väldigt kul på vägen. Det finns ingen som framfört kritik som inte tycker att cykelvasan ska få vara ett stort motionslopp!

Egentligen finns inget mer att säga, mer än att Vasaloppet tydligt tar ställning 2012. Snabba herrcyklister ska få tävla. Damer som (hej fysik!) inte är lika snabba som grabbarna ska vara glada motionärer. De kan tävla andra lopp om de vill.

Jag må vara aningens obstinat men: Jag ser inte hur fler än 30 tjejer i tävlingsklass skulle störa de tjejer  och killar som vill utforska mountainbike och ha roligt mellan Sälen och Mora. Jag ser inte hur man missar TJEJmotionären man vurmar om om tävlingscyklande tjejer seedas in till tävlingen mot tjejsegrarinnor i seedningsloppen. Jag tror inte tävlingsvana tjejer mår dåligt om de blir omkörda av en och annan kille. Jag tror inte herrmotionären börjar grina om de blir omkörda av snabbare damcyklister. Jag tror att säkerhetsrisk är något som hör ihop med trängsel och när en ovan kör om en ovan. När grupper och klasser ska starta och hur många som ryms i varje led är något Vasaloppsorganisationen har helt och fullt i sin hand. Man ska och kan absolut satsa på bredden. Om man har en damtävling som bara består av de absolut snabbaste fåtalet hade man kunnat göra likadant på herrsidan. Man skulle därigenom på flera sätt kunna låta bli att tycka att det är synd att Sverige har så dåliga damcyklister. OM man hade velat.

Jag laddar nu  för att göra en så snabb cykelvasa som mina ben förmår. Det ska bli roligt att cykla på klassisk mark. Jag lovar att köra om en och annan tjej. Och en och annan kille. Och att tävla allt jag kan, fastän jag inte är en av de 30.

 1. Det jag inte fattar i hela den här diskussionen är varför man inte kan göra som i Vasaloppet – låt alla starta efter hur snabba de är, dvs snabbaste i första ledet, långsammast längst bak. Och i alla led kan det vara insprängt såväl motionärer som tävlande istället för att ha ett tävlingsstartfält och ett motionärstartfält. Löser inte det hela problematiken? Och givetvis ska de seeda tjejer efter tjejvinnaren, killar efter killvinnaren.

  1. Den tekniken har de tyvärr inte idag på cyklisterna, funderar också på varför, men det är svaren jag fått. Kanske så småningom!

 2. Jag håller med Therese, det borde inte vara så svårt. Då kör alla på lika vilkor, oavsett om man är kvinna eller man. Man kör ju istället på sin tid från tidigate år/lopp. Då behövs det inte ens att man seedar mot vinnande dam/herr, då går man ju enbart på tid, precis som i vasaloppet.

 3. Håller också med Therese. De skriver i sitt svar att de gör på samma sätt som på vintern, men det stämmer ju inte, för på Vasaloppet åker ju ALLA tävlingsklass men seedas efter tidigare prestation i förhållande till först-över-mållinjen. Så isåfall borde ju alla som har licens få åka tävlingsklass i CykelVasan… Motsvarar då klubbtillhörighetskravet i Vasaloppet.

 4. Hej!
  Jag har läst din blogg under en längre tid och tycker ofta att du har intressanta och vidsynta resonemang, i detta fall håller jag inte med dig.
  Jag är givetvis för jämställdhet, och något mer rättvist än att alla seedas efter snabbaste person över mållinjen kan jag inte komma på. Att sen bredden är så otroligt mycket större bland herrar gör att det också blir väldigt många fler herrar i tävlingsklassen. Det går tydligt att se att det inte alls är många damer som är med och gör upp om segern, tionde dam ifjol var omkring 20 minuter efter segrarinnan. Svenska snabba damcyklister är inte dåliga, men få!
  Anledningen till att man inte kan utöka tävlingsklassen och kopiera Vasaloppets startförfarande är att MTB är inte möjligt, eftersom det utrymmet inte finns, vägen man cyklar på är mycket smalare än ytorna som finns tillgängliga på vintern. Detta gör att man inte kan låta fler än dem i nuläget starta samtidigt, och är det tävlingsklass måste alla kunna vara med på en gemensam start. Dessutom kan du fråga de som stått i led 8 på Vasaloppet, där förvisso alla är med i tävlingsklassen, hur länge de har stått stilla och väntat i första backen, detta skulle bli än värre i cyklingen.

  Jag tycker att det är bra att säga ifrån när det är saker som man är missnöjd med, och brukar så göra själv. Är jag missnöjd med något på min arbetsplats tar jag upp det med min arbetsgivare, och eftersom du är sponsrad med flera starter från Vasaloppet tycker jag att du hade kunnat diskutera saken klart med dem innan du går ut och gör en offentlig debatt av det med valda delar av mail från dem.

  Detta var mina åsikter, hoppas att du och alla andra som ska cykla kommer att få en fin dag!
  Lycka till!

  1. Hej Maria!

   Det stämmer att jag är sponsrad, dock är det inte detsamma som att vara köpt. För mig är det viktigt att lyfta det jag anser bra och vad som kan göras annorlunda.

   Jag har aldrig sagt att det ska vara masstart, tror inte heller på det, snarare en klassindelning och seedning. Jag tänker också större, på signalerna det sänder att kanske unga tävlingscyklister inte får tävla på det som är Sveriges största mtb-lopp.

   De valda delar som publicerats är godkända av vasaloppet, det vill säga i sin helhet. Jag har inte klippt och klistrat så som du verkar tro!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!