Välkommen till din nya favoritblogg!

Ses och fika

Fikar du? Jag ogillar det. Slentrianfika på stan är den sämsta sortens fika. ”Vi kan väl ses och fika?” är ord som kan ge mig rysningar. Efterrätt ja tack. Jag är suverän på söta saker, men tämligen värdelös på fika.

Att fika, när det finns så mycket kul att hitta på tillsammans, jag har svårt för att förstå det. Kanske är det för att det här med att ”ses och fika” blir en grej i tonåren. Från uppehållsrum till fika på stan liksom, och sånt hade jag inte tid med. Det var alltid någon träning och så läxorna såklart. Ingen fikatid i minne på högstadiet. På skidgymnasiet i Tärna fanns fikaritualen kvällsfika. Kvällsfika var energipåfyllning med te och mackor. Blue fruit  i koppen och Pågens längtan i brödrosten.

björnbärspaj2

Den tid andra slentrianfikade och lärde sig dricka kaffe efter skolans slut, då hade vi fyspass. Eller materialvård. Eller tvättid, behövde handla mat eller så sågs vi i hallen. Innebandy. Spontanfriidrott eller femkamp. På helgen när andra fikade på stan reste vi 120 mil i snitt och maxpresterade på tävling.

Noll slentrianfika. Vi bara fortsatte vårt liv i rörelse, i vår världsmästarbybubbla med kvällsmacka där caféer och bagerier lyste med sin frånvaro.

Förstår ni hoppet mellan den verkligheten till universitetsstaden? Att jag kunde lära känna nya kompisar på universitetet. Utan att kunna dricka kaffe eller fika som vanligt folk. Med idéer om innebandy, löpning, maxgympass och utan vett att ringa först. Bara knackade på, vanan en helt annan.

– Hej, ska vi göra nåt? (jag, glad och inställd på något aktivt)

– Ja, vi kan väl gå och fika?! (de nya kompisarna, som tränat fikaumgänge i åratal)

kolakakor med solrosfrön2

Fika va. Något jag nu accepterar, förstår och lever med, men inte gärna väljer. Också en helt meningslös första date, om man frågar mig. Knappt ens gott, fika, när det inte är hembakat?

Men nä hörni. Nu blev jag sugen på fika. Eller om man ska vara noga, så blev jag sugen på efterrätt, och några bra kompisar till sällskap, i en soffa, efter en löptur. Och det är din tur att säga vad du tycker om fika.

 1. Jag älskar att ta en fika. Prata, slappna av…. (saker brusar och rullar så fort i övrigt så jag gillar den pausen). Fast jag skulle lika gärna kunna kalla det ”ta en kaffe”, för det är det jag gör. Jag har inte så svårt att tacka nej till kakor och sånt (jag har andra akilleshälar).
  Fika är dock en fantastiskt ord. Det första folk på besök från utlandet brukar lära sig. För det kan ju vara lite vad som. En mikropaus på något sätt iallafall.

  1. ha, ha. Ja, Fiiiika! Å andra sidan var jag extremt snabbt å att haka på fika med dig häromdagen. Även om det faktiskt var lunch. Och du har inget med ovan att göra, I promise!

 2. Håller med dig Sofia! Har inte ro att sitta på kafe, kan vara roligt utomlands eller om det finns lite kul folk att titta på men det här timmalpnga sugandet på en kaffekopp och små pillandet på en torr muffins – nej tack! Hellre en rejäl kladdis i någons kök!

 3. Jag håller med, men det beror på sällskap & vad som ska ”avhandlas”. Jag springer gärna en lugn runda & snackar med vänner, men vissa är inte alls löpkunniga & många gånger är min träningstid så begränsad att jag vill köra kort & effektivt när jag väl tränar, dvs inte tid att stå & prata.

  Så en ”fika” kan vara lugnare att sitta ner & lyssna på någon. Man kan ju faktiskt ta en slät kopp kaffe/te, en fräsch macka eller sallad om inte det söta lockar.

  Men jag liksom du har ingen fikakultur i ryggen. Vi sågs & åt äppelpaj & tittade på Vänner en gång i veckan under min studieperiod. Annars på gymmet eller när vi pluggade ihop.

  Vet inte var jag vill komma & långt blev det. Men – lite sött efter maten är min melodi, precis som din! 🙂

  Kram

 4. Älskar fika… Men hembakat och utomhus, som picknick… Ju mer jag bakar själv desto mindre gillar jag köpe-fika… Tack för dina fina goda recept förresten! Kakorna med solrosfrön är en stor favorit hos oss!

 5. Haha men spot on! Jag har samma relation till begreppet som du pga hade häst i alla skolår och satt på hästryggen när folk ”tog en fika”. Minns när jag vid 25 plötsligt en dag inte hade häst å liksom, då går jag väl å tar en…fika…eller? Fika har jag mest gjort m folk jag eg inte delar intressen med på senare tid. Eller inte bara. Har nog blivit bättre på att just bara fika med alla möjliga. Men kul inlägg ändå för jag fattar verkligen.

 6. Förstår vad du säger, och håller med dig… Många gånger handlar det om, ”vi kan ta en fika” när det handlar om att umgås. Att det alltid ska innebära fika, vilket det i slutändan inte blir, eftersom man bara dricker kaffe eller någon annan dryck. För utbudet av fikabröd varken gillas eller duger…. hm..märkligt. Men efterrätt, mums =)

 7. Jag älskar fika, men vi har nog väldigt olika uppfattning om vad ordet betyder/innebär. För mig är fika inte att ta en delicatoboll på ett café. För mig är fika att ta en paus från mitt i övrigt aktiva liv. Det KAN innebära något ätbart (sött som osött), men det kan också bara innebära en kopp te, eller för den delen ett glas vatten. Jag fikar gärna med människor jag tycker om. Lyssnar, finns, lär, funderar. Det ena utesluter inte det andra.

  1. Jo, men ja. Jag gillar också att träffa folk, både nya och gamla, och lära känna och prata mer. Och det får gärna bli öer nåt att dricka, eller öäta, som inte är sött – men jag gör liksom gärna något också. Och för många är ses och fika just att sätta sig på café med en muffins och det är så urbota trist. Och också…det går inte att skriva ett blogginlägg med brasklappar om det ena än det andra, man liksom tappar poängen då! 🙂

 8. Jag gillar det som fikas, gillar liksom det mesta som är sött, men jag har svårt att äta ”för att man ska”. Liksom om jag fick fika när JAG var sugen och då kunde äta just den där bullen/kakan/whatever jag var sugen på – ja då är lätt på! Men det blir ju ofta sådär ”åh vi ska ses… ja men då tar vi en fika!?” och vaddå, då ska jag välja mellan en torr bulle eller en trist kladdkaka för 70 spänn när jag kanske inte alls är sugen?! Nä.. jag ba gillar inte. Men sött, det vill jag ju ha varje dag. Helst som efterrätt. Gärna efter samtliga mål. Faktum är att allt borde avslutas med choklad, i min mening.

 9. Vad intressant. Har inte heller fikat som ung, däremot rätt aktivt senaste åren 🙂 . Dock tänker jag inte på fika som fika-sötsaker, utan fika innebär för mig att sitta ner och prata med någon (alla kan ju inte springa jämt, inte jag heller), och ja tack gärna en kopp kaffe om klockan är innan lunch, men fikatillbehör i form av sötsak hoppar jag gärna.

 10. ”Ses och fika” händer sällan men däremot har det blivit fler och fler frukostmöten. Träffas på nåt bra frukostställe och avhandla träningsplanering eller världssituationen eller något annat. Jag är inte emot konceptet ”fika” per se, tvärtom minns jag med glädje när jag var hos mormor och morfar på sommaren och personalen i deras fabrik hade ”eftermiddagsfika” och vi satt i en kvart ute på gården och åt knäckemackor och drack te och småpratade innan man återgick till jobbet.
  Och ”ses för gemensamt träningspass och sen fika”, det händer också. Träffas på gymmet eller ute, tränar, duschar, går till närbeläget ställe och fyller på med energi. Smoothie, macka, finkaffe, fruktsallad, kaka – det man längtar efter just den dagen.
  Dessutom kan jag uppleva det som väldigt lyxigt att ensamfika. Jag har några favoritställen där jag kan slinka in och sätta mig i ett hörn med en bok och läsa, drömma, planera, titta på folk och dricka kaffe. Det blir en alldeles speciell mikropaus. Sånt händer gärna om jag ska gå på nån grej efter jobb och tiden inte riktigt räcker till för att åka hem och sedan in till stan igen.

 11. Jag älskar fika! I min pluggstad fanns ett fik med jättemycket tidningar. Jag o min bästis brukade träffas där, dricka kaffe och läsa tidningar under tystnad. En annan kompis träffade jag enbart på ett speciellt fik, då pratade vi litteratur och om det mörka i våra liv. Nu bor jag på en mkt mindre ort där det inte är lika naturligt att träffas ute för en fika och jag saknar verkligen de där avbrotten från vardagen…. =(

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!