Välkommen till din nya favoritblogg!

Min träning och träningsplanering

Jag har fått några frågor kring hur jag tränar nu, hur träningsplaneringen ser ut efter graviditet nummer två och kejsarsnittet för fyra månader sedan. Eftersom ni undrar är det klart att jag berättar!

Fram till för någon vecka sedan har jag låtit kroppen läka och må gott. Promenerat och kört mammamage-appen, ett överkroppsstyrkepass här, ett tabatapass med rygg och benfokus där. Ingen mer struktur än att all träning som blivit av har varit anpassad och fokuserad på att läka och återhämta. Jag har softat, för jag har verkligen inte haft bråttom till något, och jag vet att det går fort att slipa när jag sätter fart. Och det gör det.

Zemanta Related Posts Thumbnail

Sedan två veckor har jag som mål att träna tre eller fyra pass i veckan, ombytta pass där jag fokuserar på att ta nästa steg. Vi pratar om att återuppbygga överkroppsstyrka, utmana mage, rygg, bäcken lite mer med tyngre övningar och balansinslag. Bygga muskler i benen med fokus på kontakt i baksida lår och rumpa. Tre av passen är styrketräning, det fjärde är ett konditionspass även om styrkepassen absolut kan ha pulshöjande inslag då de allt som oftast körs i cirkelpassform eller som tabata. Konditionspasset sker på mountainbike. Det kommer ta några veckor för att bara få cykelvana och inte få mjöksyra av ”att bara finnas till”, men sakta men säkert kommer mountainbikepassen byggas med längre och längre intervaller på mjölksyretröskeln. Promenera kommer jag göra parallellt, och här och där kommer jag ta smygande tassande löpsteg med ett flin i mungipan.

På tisdag träffar jag Katarina för att stämma av hur jag ligger till med magens muskler. Det ska bli spännande eftersom det känns som att separationen av de raka magmusklerna som sker vid graviditet nu helt har gått tillbaka. Jag hoppas på bekräftelse att alla delar jobbar som de ska, sånt som är lite svårt att känna själv ändå.

amazing

Om ungefär åtta veckor på detta schema ökar jag trycker på styrketräningen ytterligare. Lägger på mer tyngd, gör färre antal reps och tänkte säga hej till olympiska lyft. Intervallerna blir längre och förhoppningsvis springer jag kortare sträckor. Att träna med fullt fokus tre eller fyra dagar kommer vara alldeles utmärkt och precis det som finns tid för så som livet ser ut. Att återhämta, äta, leka, sova och ge prinsen tid för träning är viktiga delar. Helt vitala för att min träning ska bli bra och effektiv faktiskt.

Eventuellt, om ekonomin tillåter, kommer jag boka tid för personlig träning en timme varannan vecka. För att hålla kursen åt rätt håll, hålla motivationen uppe och stämma av att jag utmanar och utvecklas. Det är ju inte så mycket pengar förvisso, men vi har som bekant köpt en fjällägenhet och jag är (more or less) föräldraledig.

Så: Fokus styrketräning. Bygga kondition i långsam takt via intervaller. Skapa en superstark grund som jag under vårvintern kan gasa och öka träningsmängden rejält ifrån, helt utan skador som följd.

Målen: Jag kommer att återkomma. Men jag vill tävla mer mountainbike. Mer multisport. Och jag vill känna att det inte är något problem att ta mig igenom hinderbanor. Typ så!

 1. Jag blir inspirerad redan nu även om jag har ett par månader kvar innan min bebis kommer till världen. Vårt träningsrum behöver dock röjas så att träningen fram tills dess kan fortsätta utan större hinder. Jag håller med om att det är en trygghet att känna att när det väl är dags så går det rätt snabbt att hitta styrkan igen. /Nellie

 2. Jag läser och inspireras också, ska också göra planerat snitt om ett tag, och börjar så klart tänka på tiden efter. Kul att läsa om ur du lagt upp det och hur det varit efteråt för dig!

  1. Jag har med flit tagit det väldigt lugnt. Kört mammamageappen, som app men lika mycket i vardagen. Vänta med raska promenader är mitt råd, och försök planera att partner är hemma lite längre, särskilt om ni har fler barn! Det är onödigt att lyfta tungt i början, tog absolut minst två månader innan svullnaden lagt sig!

   1. Jag snittades för 8v sedan. Efter en seg start med infektion var magen ihop på 5v. Kört mammamage appen och promenerat längre å snabbare varje vecka. Började på mamma bootcamp i veckan å idag testar jag första ute cyklingen. Jag har nog haft tur men oxå tagit det lugnt. Mitt tips är att testa vad som känns bra men var ödmjuk känns det inte ok, nej då får du bebismysa och testa igen om någon vecka.

    1. Det behöver inte vara antingen eller! Det är en tuff operation, det är mer än bara magmuskler som ska gå ihop (vilket de ska oavsett snitt eller ej), det är lager med vävnad och nerver därtill. Att vara ”på gränsen” tycker jag personligen inte det är värt. Jag levde så efter första graviditeten och när jag ser tillbaka på det tyckte jag ju det var okej då, men onödigt slitsamt och lite sorgset idag. Att behöva backa lite blir hela tiden då en påminnelse att man inte fixar eller orkar eller kan det man vill. Att skala upp lite långsammare är inget tecken på att man softar och är obrydd, det är bara ett justare sätt mot kroppen och knoppen. Att träna och töja gränser gör jag sedan, när kroppen är helt tillbaka! 🙂

 3. Vad fint att få läsa om ditt upplägg. Jag tycker att det är sådan hets just att komma tillbaka efter graviditet, att få läsa hur du gör, hjälper mig att lugna ner mig själv. Jag fick barn i början på juli och jag tar lugna promenader, kör mammamage och har precis nu lagt in extrem lätt styrketräning som man inte blir svettig av alls.

  1. Det finns ingen anledning att hetsa. Jag har framförallt jobbat med funktion. Visst är det coolt hur kroppen återhämtar sig och magen blir platt på ytan, men vad hjälper det om man inte har funktionen tillbaka?! Det är också värt att ge sig själv lite lugn o ro, småbarn kräver sitt, och sova och äta behöver man, precis som att det är skönt att komma ut o träna, men det behöver inte vara något varjedagmåste, då stressas man ju bara!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!