Välkommen till din nya favoritblogg!

PT-utbildning på Sports Club Education

Jag gick min PT-utbildning på Sports Club Education och tänkte berätta lite mer kring hur utbildningen fortskred, vad den innehöll, vilka lärare vi hade ynnesten att lära av, om lokalerna och om utbildningsdagarna i stort. Sports Club Education och jag har ett samarbete som sträcker sig över 2016, vilket var en av anledningarna att jag valde att gå PT-utbildningen hos just dem.

pt utbildning sports club education
Jag har funderat kring utbildning till personlig tränare under en längre tid och spanat och tittat på de olika utbildningarna som erbjuds i Sverige. Jag var faktiskt på väg att anmäla mig till en annan utbildning (Eleiko) men när jag fick höra om Sports Club Educations utbildningsupplägg och vilka lärare de knutit till sig var mitt val självskrivet. Studieformen de valt hos Sports Club samt vilka principer och grunder de baserar sin utbildning på ligger helt i linje med vad jag vill ha, samt att jag kände att det var väldigt viktigt att lära av de bästa, något som genomsyrat allt jag gjort i karriärväg. Jag valde därför att vänta ungefär ett halvår med min utbildningsstart och under den tiden utformade vi även hur vi skulle jobba tillsammans med bland annat träningseventet Träningsmagi som jag arrangerar.

PT-utbildning via Sports Club Education, filosofin

Jag har hämtat introduktionen till kursen från den digitala lärhjälpcentret Xplainia, eftersom jag tycker det stämmer med min erfarenhet:

”Vi på Sports Club Education har som ambition att leverera en kvalitativ modern PT-utbildning som ligger helt rätt i tiden. En utbildning som bygger helt på vetenskap integrerad med beprövad erfarenhet levererad av fantastiska pedagoger som lever sitt yrke och som verkligen vill att just ni ska bli framgångsrika. Vi har ”kvalitetssäkrat” utbildningen med 3 internationella licenser vilka även ni erhåller efter klarade praktiska och teoretisk tentamen. Det är NSCA (National Strength & Conditioning Association), EuropeActive samt ACSM (American College Of Sports Medicine.

Sports Club Education är övertygade om att kvalitet går före kvantitet när det gäller resultatinriktad träning. Rörelsen är alltid i centrum och det viktigaste. Vi drivs av att hela tiden utvecklas och bli bättre. Detta sammanfattas väl med citatet; ”bra är alltid roligt, roligt är inte alltid bra”. ”

axelovning-2

Träningen som lärs ut grundar sig på principer. Vi som elever skolas till att vara kritiskt tänkande och att våga fråga, samt att vi som tränare kan lära av alla de människor vi möter. En princip är ett påstående som visat sig allmängiltigt och grundläggande, som ingen kan förneka att de existerar. Dessa principer tar jag som coach med mig in i rörelsen och väljer därefter vilken strategi jag bör använda. Utifrån det väljer jag sedan rätt övning för rätt person vid rätt tillfälle. Principerna är biologiska, fysiologiska och psykologiska och är hela grunden som vi bygger träning utifrån. Så har jag lärt mig personlig träning!

sportsclubeducation

PT-utbildning hos Sports Club Education – studieform och innehåll

Generellt sett (över hela världen) så är ”PT-utbildningar” relativt korta utbildningar jämfört med många andra yrkesutbildningar. Därför har Sports Club Education  valt att skapa en utbildning på semi-distans och med det lägga en betydande del av det teoretiska inslaget på hemmaplan. Fördelen med detta är flexibiliteten vilken förenklar vardagen för mig som student. Jag kunde exempelvis kombinerautbildningen med jobb och familjeliv vilket i mitt fall var en förutsättning för att ens kunna genomföra en PT-utbildning. En annan fördel med att lägga den grundläggande teorin på distans menar Sports Club Education är att vi kan lägga större delen av våra 21 dagar på plats på praktisk träning vilket är nyckeln som vi ser det i att bli framgångsrik som tränare. För att gå utbildningen ska man också ha flera års aktivt tränande i bagaget och inte vara helt ny på träning.

styrketest hopp-1

Det här är utbildningens huvudrubriker:

 • 3D Anatomi
 • Tränarskap
 • Träningsfilosofi
 • Grundrörelserna
 • Kost & Näringslära för Personliga Tränare
 • Funktionell anatomi
 • Fysiologi
 • Praktisk Träningslära
 • Rörelseanalys
 • Dynamisk rörlighet
 • Kroppen som en enhet
 • Testmetodik
 • Uthållighetsträning
 • Snabbhetsträning
 • Olympiska lyft
 • Källkritik
 • Praktisk tentamen
 • Teoretisk tentamen

PT-utbildning hos Sports Club Education – lärarna

Lärare är så himla viktiga! Tänk tillbaka till, eller tänk på din nuvarande studietid. De lärare som var stjärnor i pedagogik gjorde förmodligen att du lärde dig mer, snabbare och att det du lärde dig fastnade. På lärarsidan är Sports Club Education otroligt vassa, med enormt många års samlad erfarenhet av personlig träning, av att bedriva träningsverksamheter och individer till maximal utveckling. Erfarenhet är dock inte allt, det måste även finnas vetenskaplig förankring.  Alla i lärarteamet hos Sports Club Education utgår från vetenskapen och de har förmågan att förklara avancerade processer inom metabolism och muskelprocesser på ett lättbegripligt sätt, enklare att göra med en doktorsexamen i fysiologi än utan. Att lära anatomi och rörelser från naprapater, sjukgymnaster och personliga tränare i kombination ger ett djup och en förståelse. Att ha två eller tre lärare samtidigt närvarande i inlärning av praktiska moment, alla fullbokade personliga tränare med god pedagogik och lång erfarenhet ger möjlighet att få en rörelse beskriven med variation i coachningssätt och cues – orden som hjälper kunden rätt.

För mig har det varit en otrolig ynnest att få lära av och lära känna lärare som verkligen brinner för sitt yrke som personlig tränare men nästan ännu mer brinner för att lära ut och göra oss elever till riktigt vassa pt’s. En enorm passion och välvilja genomsyrar utbildningens samtliga lärare, sådant går inte att fakea utan måste komma inifrån. När dessa egenskaper finns med grunden av kunskap och professionalism uppstår magi i utbildningssalen! Tack Erik, Pernilla, Jonas, Linus, Gustav, Anki, Staffan, Håkan, Michael, Cecilia och Patricia!

sports clb education pt utbildning

Sports Club Education – lokaler och omgivningar

Min pt-utbildning och samtliga andra utbildningar hålls på Gym & Sim i Vallentuna. Gym & Sim är en av Sveriges största och modernaste träningscenter med högsta internationella standard vilket förstås var inspirerande. Föreläsningssalen är ljus och helt nybyggd och avskild från resten av gymet vilket gav oss bra möjligheter till studiero. Loungeyta, plats för väskor, toaletter och fullt utrustat kök precis i anslutning till klassrummet gjorde alla skoldagar smidiga. En trappa upp från föreläsningssalen i stort och luftigt samt avskilt från resten av gymverksamheten hade vi stor del av vår praktik. Här kunde vi i lugn och ro gå igenom träningsrörelser, drillas i coachningsövningar och träna varandra med modern utrustning. Dagar med spänst/snbbhetsträning och uthållighet körde vi utomhus på närliggande friidrottsarena och motionsspår. Praktisk träning i att hålla pt-timmar genomfördes i vanliga gymet för att träna ”på riktigt” i sann gymmiljö, något som utvecklade oss enormt. Unikt för Gym & Sim är att de har en inomhushinderbana på 85 meter med 18 hinder. Hela anläggningen är på 7000 kvm med inte mindre än 7 gruppträningssalar och 11 lokaler för individuell träning. När utbildningen var slut hade jag nästan lärt mig att hitta….

sports club education

Mina samlade tankar om att gå pt-utbildning hos Sports Club Education

Jag är så otroligt nöjd! Att utbilda sig till PT är som att öppna en stor dörr till massor med ny kunskap, men också till allt det man inte kan och vet. Det här kan vara läskigt men jag och mina klasskamrater landade alltid på fötterna. Studietakten var väl anpassad till innehållet, dagarna varvades med teori och praktik och våra lärare utmanade oss ständigt med målet att vi skulle växa, vilket vi gjorde! Vi har fått med oss grundläggande kunskaper och spetskompetens i ett område som aldrig står stilla. Vidare har vi suverän support i en modern lärplattform som finns tillgänglig för oss ”för alltid” och lärare som verkligen vill oss väl. Jag känner mig rustad för att möta och hjälpa kunder till att nå sina mål, oavsett om det är en träningsovan person eller någon med mycket träningsvana och jag litar på att jag inte bara är en okej PT utan en himla bra sådan, som ser obalanser, tänker i helhet och som utgår från principer och forskning i mitt arbete.

Nästa utbildning startar den 26 september och jag har hört att det finns någon enstaka plats kvar. För mer info om kommande PT-utbildningar (5/12 2016 samt 27/3 2017) och fördjupningsutbildningar kolla hemsidan och eller ring och snacka med Jonas Lissjanis och/eller Staffan Perman om dina drömmar, mål och förväntningar! Jag kan varmt rekommendera Sports Club!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!