Välkommen till din nya favoritblogg!

Dagens övning: Grodhopp

En favoritövning jag ofta återkommer till är grodhopp. Grodhopp bygger explosivitet, benstyrka och kan också hjälpa till att skapa mjöksyretålighet – det handlar bara om att fortsätta när det brinner i benen…

Utförande: Stå axelbrett eller något bredare, höj armarna ovanför huvudet. Sjunk sedan ner djupt i ett benböj, rumpan ner och bröstet upp, samtidigt som armarna hjälper till att skapa ”scvung” genom att röra sig längs kroppens sidor och ner bakåt. I en kort stund står du ungefär i den position som backhoppare gör. Här nerifrån samlar du kraften och hoppar iväg i ett explosivt hopp riktat framåt och uppåt – armarna följer med framåt och uppåt.

grodhopp2

Du kan variera mellan att försöka hoppa kort och högt, eller långt och lågt. Hoppar du långt och lågt behöver du som jag här på bilden ovan lägga lite mer vikt framåt tidigt i upphoppet, så att inte höjden äter upp centimetrar på längden. Använd gärna naturen som mätsticka, ”kan jag hoppa till den där kotten”, eller lägg en pinne som mått som du hela tiden försöker hoppa förbi i nästa hopp.

grodhopp3 grodhopp4

När du går in för landning kommer händerna naturligt ner längs kroppens sidor. Var mjuk i knäna (men bestämd, låt dem inte falla inåt i landningen) och spänn din core och var alert med anklarna när fötterna träffar marken. Sjunk ner och bromsa rörelsen ner till ett djupt knäböj med full balans och tyngden över hela foten.

Härifrån kan du hoppa vidare genom att bara dra bak armarna och svinga dig iväg till ett nytt hopp, eller om du verkligen satsar på få men explosiva hopp så långa som möjligt, reser du dig mellan hoppen. grodhopp1

Grodhopp! En av mina bästa övningar – kan även göras i uppförsbacke, i grustag… och i uppförsbacke i grustag, den ni!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!