Välkommen till din nya favoritblogg!

Parövningar

För någon vecka sedan visade jag parövningar, här kommer två till som fungerar toppen – bästa är att göra dem med hyfsat jämnstark partner.

_MG_4012

Övning 1: Situps med kompis. Stående kompis ställer sig axelbrett i atletisk position och kopplar på sin core. Den andra hoppar upp sittandes ansikte mot ansikte med stående kompisen. Koppla fötterna i kors bakom kompisens rygg och kläm åt över höfterna, fäll dig sedan bakåt och gör situps.

Övning 2: Benböj i brandmannagrepp. Brandmannagreppet är ganska svårt att beskriva, men jag gör ett försök. Personen som ska agera tyngd, stå något bredare än axelbrett och håll ut din högra arm något från kroppen. Personen som ska bära: Ställ dig snett framför din kompis, med ansiktena mot varandra. Ta din vänstra hand och koppla runt din kompis högra handled. Böj benen (och lite ryggen, det är oundvikligt) och samtidigt som du sätter din axel strax under kompisens höft drar du också i kompisens arm så det blir en svepande rörelse där du kommer underifrån och lyfter kompisen åt sidan och uppåt, så den hamnar högt uppe på dina axlar/rygg. Felet som ofta blir är att personen som ska bäras hamnas för långt ner på ryggen, då blir det väldigt svårt att göra benböj på detta sätt. På bilden nedan syns ganska tydligt att Sofia Mattssons (VMsilver i brottning 2013 och instruktör på be your best, eventet vi nyss arragerade på Stockholmsmässan) höft vilar på kompisens axel, det är hans axel som varit hävarm och fått upp Sofia.

_MG_4015

Sofia håller sin hand på bärande kompisens höft för att balansera upp. Genomför sedan dina benböj med rak rygg, låt knäna sträva utåt – låt dem inte falla in! Kommunikation här är viktigt. Gå inte djupare i böjen än du klarar att hålla coren stabil. Att göra benböj med brandmannagrepp är himla roligt och ger bra teamkänsla. Den som agerar vikt kan peppa och påminna om teknik och att man bär en levande varelse ger lite annan feeling än en skivstång, bra för balansen. (Ta greppet åt motsatt håll nästa gång – dvs andra handen, andra axeln)

Brandmannagrepp kan med fördel övas på någon lättare person till en början, för att få in tekniken. Det gör väldigt stor skillnad om personen kommer upp rätt via axel/höft så tveka inte att ta om, sätta ner och testa igen. Känslan är att personen som hänger och är vikt ska vara svinhögt upp på axeln, då blir det oftast rätt!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!