Välkommen till din nya favoritblogg!

Varianter på plankan – fem övningar

Här kommer ett samlingsinlägg med varianter av den klassiska övningen plankan. Jag har samlat fem mer eller mindre dynamiska plankor. Plankan är ju en övning som aktiverar vår core, men att stå i plankan som isolerad övning är inte superfunktionellt, därför är det bra att istället göra varianter. Typiska varianter på planka och plankor är där vi tar till vridningar, lyft och balansförändringar för att mer efterlikna idrotts- och livssituationer där en stark core är bra att ha.

Planka med knäuppdrag: Starta i plankposition på händer och fötter. Dra växelvis knät framåt inåt under dig, långsam eller snabb takt, håll koll på att din rumpa inte hamnar upp mot himlen. Kan också kallas mountainclimber!

plankor övningar

Planka med rotation: Starta i plankposition på händer och fötter. Vrid växelvis in knä och underben under dig och ut pekande åt andra sidan i en rotation, vrid kontrollerat tillbaka. 
planka-3

Planka på armbågar, med fotlyft:  Från den vanligaste plankpositionen där du har belastning på underarmarna mot golv/underlag lyfter du din ena fot. Var noga med att inte tappa höften i sidled eller höjdled.

övningarattbloggaorange-08974

Sidoplanka:  Placera dig med sidan nedåt, pressa ifrån med underarmen som du har under axeln. Pressa upp höften mot himlen. För något lättare variant, ha den övre foten på foten som är i marken, för mer utmaning, lyft likt jag gör på bilden.

coreövning löpare

Planka med hand och fotlyft. Stå i en vanlig planka på händer och tår, lyft sedan arm och fot diagonalt. Mela håller här i ett gummiband, den övningen hon är på väg att göra utgår från denna sortens planka och är en utmanade och tuff och jobbig coreövning. 

coreövning tuff

Det var fem varianter på övningen plankan. Har du någon annan plankfavorit som inte var med här? 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!