Välkommen till din nya favoritblogg!

Tre rörlighetsövningar för bröstrygg

Här ser ni tre rörlighetsövningar för bröstryggen, perfekta för att starta igång en morgon med eller att göra innan du går igång och lyfter vikter på gymet. Övningarna hjälper din flexibilitet i bröstryggen, och med en rörlig bröstrygg blir det mesta enklare. Om lungorna inte kan expandera fullt utåt sidorna blir resultatet mindre syresättning ut till blodet – vi har helt enkelt sämre kapacitet. De flesta har nytta av att göra lite rörlighetsövningar för bröstryggen, här är några favoriter:

rörlighet bröstrygg

Övning 1: Ligg på sidan (gärna i sängen på morgonen), lägg över det knä som blir överst ner i golvet/madrassen. Det ska stanna där genom hela övningen. Ha dina armar raka och pekandes framåt i startläget. Andas in. Höj din övre arm till rakt läge. Knäna stannar i golv/madrass.

bröstrygg stel övningar

Andas ut och sänk/rotera skuldran mot golvet/madrassen, följ med med blicken och titta på din tumme. När luften är slut, andas in och vänd upp armen till ppekandes rakt upp igen (bild ovan). Andas ut och rotera ner. Gör denna rotation ett tiotal gånger, känn hur du för varje andetag närmar dig underlaget mer med skuldran och spänningen släpper. Byt sedan sida!

stel bröstrygg övningar

Övning 2: Sidoböj med pinne

Greppa ett kvastskaft (köp hem ett, mitt kostade en femma på Coop!) något bredare än axelbredd, håll skaftet ovanför huvudet med raka armar och parallella höfter. Förläng ryggen och bilda ett C genom att fälla åt sidan. Obs, ryggen rundas åt sidan, det är inte höften som gör jobbet. Upp till raka armar igen och förläng åt andra hållet!

övningar pinne rörlighet rörlighetsövning pinne hur rörlighet bröstrygg

Övning tre: Bakåtrotation med pinne

Greppa pinnen brett med händerna framför kroppen. Lyft till raka armar ovanför huvudet och fortsätt att rotera axlarna bakåt och låt pinnen följa ryggen nedåt mot svanken. Laborera med greppet – ett brett grepp gör det lättare, ett smalt gör det svårare. Gör övningen lugnt och behärskat.

Bonus: Med raka armar och pinne ovanför huvudet kan du också sjunka ned i ett knäböj. Sitt bak och håll armarna raka!

rörlighet bröstryggenbröstrygg rörlighetrörlighetsövningar

Tänk exempelvis en sådan grej som stress. När vi är stressade sätter sig andningen (och stressen) lätt högt upp i bröstet. Hjälp dig själv på traven att andas bort stressen genom att skapa bredd i dina andetag, exakt det rörlighetsövningarna för bröstryggen hjälper dig med.

 

  1. Hej!
    Jag har en fråga jag hoppas att du kan hjälpa till med. Jag har det senaste året kämpat väldigt med träningen och kosten. Jag tränar och äter under ohälsosamt kontrollerade former och mår psykiskt dåligt. Jag älskar att tävla och är väldigt prestationsinriktad. Löpning tycker jag om och mår oftast bra av att springa ute och få den egentiden. Just nu funderar jag på att anmäla mig till ett halvmaraton och börja träna enligt träningsschema anpassat för det men jag kan inte bestämma mig om det är bra eller dåligt för mig. Oavsett om jag gör det eller inte så skriver jag strikta träningsscheman som jag följer. När det gäller att träna inför mara och halvmara får jag tydliga pass att följa och ett mål att se fram emot. Det känns som att det kan vara bra då jag kanske kommer kunna trappa mer lite på träningen för att undvika skador och överträning inför loppet samtidigt som jag inte vet om det kommer skapa stor stress eftersom jag går ner i intensitet gentemot det jag tränar nu. Vad tycker du? Ska jag ta mig an utmaningen och hoppas på att det blir en bra period för mig inför loppet eller tror du bara att saker och ting kommer bli värre? Hoppas du förstår frågan. Hälsningar Sanna

  2. Tack för påminnelsen! Nu SKA jag komma iväg och köpa mig det där kvastskaftet, har faktiskt kört med moppskaftet någon gång, funkat det också, bara jobbigt att behöva ta bort själva moppdelen, haha.

    Och det där med att stressen sätter sig i bröstryggen fick jag verkligen ett så himla tydligt bevis på förra veckan, måndagen var inte att leka med och ju längre dagen gick desto mer ont i hela överkroppen fick jag. Var dock själv faktiskt helt medveten om att det högst troligen berodde på stress och inget annat. En halvtimme efter jag börjat ta mig hemåt släppte det helt och hållet, en nyttig påminnelse om hur viktigt det är att se till att andas ordentligt när man är stressad. Se till att djupandas ordentligt och man slipper det.

  3. Blodet tar upp en viss syremättnad t.ex. 98 % som är ungefär det vanligaste. Och det spelar ingen roll om du tar väldigt djupa andetag eller ytligare andetag, blodkropparna kan inte ta upp mer än vad de tar upp liksom. Tog upp detta idag på en fysiologilektion där föreläsaren faktiskt tog upp att folk som pratar om träning just ger det felaktiga rådet att andas djupare eller längre ner i lungorna, men som sagt så binds syret upp i blodet till en viss procent ändå, kroppen sköter det av sig själv så länge man är frisk och inte har någon sjukdom som hindrar detta. Så detta ”Om lungorna inte kan expandera fullt utåt sidorna blir resultatet mindre syresättning ut till blodet ” – stämmer inte alls.

    1. Hej Sara! Vilken bra kommentar! Jag gick således i klassisk tankefälla. Logiskt – och när en tänker efter r det ju verkligen så som du säger. Det jag menar är både känslan – att det går lättare att andas och att kroppen får ”mer att jobba med” om andetaget inte sitter fast uppe i bröstet och den mätbara upplevelsen att allt blir lättare/mindre jobbigt vid rätt andning. Hur sjutton förklarar en kapacitetsökningen bäst?

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!