Välkommen till din nya favoritblogg!

Lofoten med barn – Svolvaer och Lofotens akvarium

Guiden till Lofoten med barn fortsätter, nu anländer vi Lofotens ”huvudstad” Svolvaer på Austvågøya. Här finns fina möjligheter till bra dagsutflykter och kanske det närmsta man kommer till en stadskärna på Lofoten om än en mycket liten sådan. 

Centrala svolvaer

Vill du på flådigt på Svolvaers lilla torg, näst intill kajen, finns riktigt läckra hotell med tillhörande prislapp. Vi valde en supermysig lägenhet som bokades via airbnb och det finns gott om andra boendemöjligheter här. Kajen är central i Svolvaer. Här angör hurtigrutten och här finns restauranger och turistinformationen, samt många utflyktsbåtar och turer förstås utgår härifrån.

Utsikt över Svolvaer från Tjeldbergtind, ett bra berg att vandra med barn.

Lofoten med barn – Att göra i Svolvaer

Ovanför Svolvær kan man se den karaktäristiska fjällformationen Svolværgeita, dit en del bergsklättrare tar sig för att hoppa från det ena hornet till det andra. Det ser helt spektakulärt ut men är kanske ingen eskapad för  om än äventyrliga men små barn. Vi styrde istället kosan mot Tjeldbergtind för vandring och besökte Lofotakvariet.

Äta i Svolvaer

Tyvärr kan jag inte ge några vidare restaurangrecnsioner. På Tripadvisor hyllas restaurang Aurora så vi testade när vi anlände Svolvaer sen middagstid, men nja? Helt vanlig pizza och salladsrätt och den utmärkta servicen som många talar om hade gått hem för dagen, jag fick en maträtt jag inte beställt…

Fikar gör ni på mysiga café hjerterommet. Värt ett besök, om inte för härligt galen inredning som är all over the place som för att det är superbarnvänligt. Vestfjordgata 5, inne i Svolvaer, sidogata till torget. 

Att äta fisk eller räkor från någon av kajrestaurangerna tror jag mer på om man vill äta ute, men kan tipsa om att på Rema 1000 en bit utanför stadskärnan sålde de färdiga paket med dagsfärska räkor till bra prislapp. Det blev kanske vår bästa Svolvaermiddag! Valgata 10, Svolvaer.

Lofotakvariet

Ibland måste man barnanpassa, så är det bara. Här är Lofotakvariet ett bra tips då ett besök var intressant för både liten och stor. Lofotakvariet ligger några kilometer söder om Svolvaer och hör till Kabelbvåg och det är enkelt att hitta. Storvåganveien 28. 

Kabelvåg

Inte så långt från Svolvær ligger Lofotens äldsta fiskeläge, Kabelvåg, som jag verkligen rekommenderar att besöka. var beredd på en hel del trafik ut till och från Kabelvåg, vägen är smal och har många broar där man inte kan passera dubbelfiligt, men framme får man lön för mödan. Pittoreskt och mysigt. Missa inte mysig inredningsbutik och det kombinerade cafét och ljusstöperiet. Köpte sommarens snyggaste keps på inredningsbutiken!

Svolvaer Svinøya

Vårt boende låg på den lilla ön Svinøya, som är en del av Svolvaer med ett fåtal bofasta. Vill du ha natur mitt i Svolvaer kan du med fördel ta en promenad ut hit. Om du vill bo i Rorbuer finns det ett stort uthyrningsställe här.

Lofoten kräver sina kläder, det är helt klart. Mellan 11-15 grader varmt mitt i juli och ofta vatten i luften, vi kör skalplagg från Bergans of Norway!

Mer LOFOTEN:

RESA till Lofoten

LOFOTEN – STOCKHOLM med barn

Midnattssol på Lofoten

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!