Välkommen till din nya favoritblogg!

Cykelhjälm med MIPS – varför ska du ha MIPS-hjälm?

stadiumbanner

Kanske har du stött på hjälmar utrustade med säkerhetsystemet MIPS, eller hört om MIPS i sammanhang kring hjälmar? I denna artikel, som skrivs i samarbete med Stadium, kommer svaret på varför du ska ha en cykelhjälm med MIPS. Vi tävlar också ut tre stycken hjälmar, de finns för junior eller vuxen, streetstyle eller race!

Enligt Trafikverket skadar sig ungefär tio cyklister varje dag i trafiken. Genom att använda cykelhjälm minskar risken för allvarliga hjärnskador med mer än femtio procent. Precis som du säkert förstod av inledningen har det hänt något på utvecklingsfronten som är absolut värt att hålla koll på. Hjälm är bra, men hjälm med MIPS-system är bättre.

vätternrundanMIPS

Vad är MIPS / hur fungerar en cykelhjälm med MIPS?

MIPS betyder Multi-directional Impact Protection System och är ett system som har forskats fram av svenska neurokirurger på Karolinska Institutet samt forskare på KTH. År av forskning och testning ledde dem fram till MIPS, som totalt har omfamnats av hjälmtillverkare i de allra flesta sporter med risk för huvudtrauman. För Stadium känns det viktigt att vara i framkant, därför har de haft MIPS i sitt sortiment sedan 2012.

När du faller mot marken med vinkel uppstår rotationsvåld. Denna kraft tas upp i hjärnan och forskning har visat att det är rotationsvåld mot hjärnan som orsakar de mest allvarliga hjärnskadorna. Det är detta rotationsvåld som MIPS-teknologin reducerar på ett helt annat sätt än traditionella hjälmar.

mips

(Nej, bilden är inte uppochner. Den visar förstås en hjälm med MIPS i genomskärning, när hjälmen snart når marken i vinkel och det uppstår rotationsvåld.)

Såhär fungerar MIPS: 

MIPS-systemet fungerar så att det låter ytterdelen och innerdelen av hjälmen glida relativt mot varandra. På så sätt kan rotationsvåldet reduceras och lindra effekten påhjärnan. Hjälmens delar rör sig mot varandra, istället för att pressas och roteras mot hjärnan. Detta ger upp till 39% reduktion av rotationsvåld enligt forskare Peter Halldin mfl.*

Med MIPS i hjälmen reduceras alltså kraften/rotationsvåldet och hjälmen kan därmed minska risken för en allvarlig hjärnskada.

Stadiums MIPS-hjälmar:

-Vi på Stadium tycker att säkerhet inte ska vara dyrt. Vi har därför jobbat med MIPS sedan 2012 och erbjuder prisvärda skid- och cykelhjälmar för både stora och små. Med hjälp av den svenska teknologin MIPS reduceras rotationsvåldet vid en kollision mot huvudet och hjärnan vilket betyder säkrare och bättre hjälm, säger Kenth Olsson, Senior Designer på Stadium.

MIPS hjälm

Här ser vi Stadiums cykelhjälmar från det egna varumärket Occano, utrustade med säkerhetssystemet MIPS.  Cykelhjälmarna kommer i färgerna svart och vitt och storleken kan enkelt justeras med ett spänne bak på hjälmen. Pris: 599 kronor för vuxen.

 • Nederst i kollaget ser ni Occano U MIPS helmet, ur Stadiums Vätternrundansortiment, 599 kr.
 • Barnhjälmen Occano junior MIPS finns i svart eller vitt, 399 kr.
 • Översta hjälmen i kollaget är mer streetstyle, finns i vitt och svart, heter Occano MIPS Inmold, 599 kr och kommer till butik inom kort.

Tävla om totalt tre MIPS-hjälmar:

Vill du ha chansen att vinna en av totalt tre MIPS-hjälmar? (du provar ut och hämtar i en Stadiumbutik om du vinner).

 1. Vart säljs varumärket Occano?
 2. Vad är din huvudsakliga anledning till att träna? 

Svara på frågorna ovan i en kommentar till detta inlägg. Tävlingen avslutas den 10 april, vinnarna meddelas via mail!

Övrigt kan detta sägas om hjälmar rent generellt: Hjälmar ska alltid bytas ut om de varit med om en krasch, de ska också hanteras varsamt. Om det var länge sedan du köpte din hjälm och det varit med om en del kan det vara god idé att fundera på om en ny med MIPS är en god investering.

Sofia funderar: Sedan jag tillgodogjorde mig informationen om hjälmar med MIPS känns det självklart att familjen både ska cykla och åka skidor med denna konstruktion. Rotationsvåld liksom, otäcka grejer, tydligen.

* Publicerad artikel av M.Aare / S. Kleiven /P. Halldin  vid namn“A New Laboratory Rig for Evaluating Helmets subject to Oblique Impacts.”

 1. 1. Stadium och 2. För att jag blir gladare och mår bättre.

  Kul att du skriver om hjälmar! Och MIPS verkar super! Vi åker ju mycket skidor och cykel i vår familj, och vi förfasar oss ofta (även 13-åringarna) över folk som inte använder hjälm. Har sett några riktigt otäcka krascher i skidbackarna/parkerna. När man får veta att det ”bara” blev en hjärnskakning- då är man tacksam över att hjälmen var på. Och att personen är tillräckligt tuff för att ha hjälm.

 2. 1. Occano säljs på stadium
  2. Jag tränar för att ha en frisk och stark kropp, för att slippa ha ont, för att orka leka med mina barn, för att prestera och orka mer på jobb och fritid, för att utmana mig själv och testa mina gränser men självklart tycker jag också det är roligt, känslan efter ett bra pass är svår att slå. De enda pass man å grar är de som inte blev av.

  Jag skulle bli jätteglad av en ny bra och säker hjälm! För 1,5 år sedan köpte jag mig en hybridcykel för att starta min första stora träningsutmaning tjejklassikern och startade med tjejvättern. Jag har bara hållt mig inne på spinningcykel men att ta sig ut på vägarna var något helt nytt. Men vilken resa det var och cyklingen var det klart roligaste jag gjort, jag grät en skvätt på väg in mot mål totalt endorfinhög! Cyklingen kommer jag definitivt fortsätta med och att vara bra utrustad med skydd känns jätteviktigt då det kan gå läskigt fort ibland!

 3. 1. Hjälmarna säljs på Stadium.
  2. För att bevisa för mig själv att jag är starkare än jag tror och kan ta mig ur en femton år lång period av hetsätning och mörker. Jag förtjänar ett friskt och sunt liv, och därför tränar jag.

 4. 1. Hjälmarna säljs på Stadium.
  2. Jag tränar för att jag ska må bättre, klara av vardagen med småbarn och heltidsjobb. Att efter jobb orka med något annat än att sätta sig i soffan. För 1 1/2 år sedan så orkade jag inget mer än att jobba typ, bara lite lek efter förskola. Nu 1 1/2 år senare och 20 kilo mindre orkar jag mycket mer. Jag kan ge mig ut och leka med barnen efter förskolan utan att vara helt slut. Det är träningens förtjänst.

 5. 1. occano säljs på Stadium
  2. Jag tränar huvudsakligen för att jag känner mig mer tillfreds då. När jag inte tränar regelbundet blir jag lite surare, otåligare och inte så kul att vara med helt enkelt. Och så vill jag ju inte vara! Med träningen i mitt liv är jag gladare, trevligare, en mer tålmodig mamma och kärleksfull fru. Win-win för hela familjen ?

 6. 1. Stadium
  2. För att jag skall hållas i trim, må bra, njuta av naturen och få omväxling mot allt datorsittande. Är dock dålig på att träna idag.

  Jag har lovat min sambo att jag skall börja cykla minst 3 ggr per vecka. Idag när väckarklockan ringer, klär jag på mig och går direkt till datorn, via endast kaffekokaren/ kylskåpet (dvs endast 10m med motion). Jag arbetar alltså idag i huvudsak hemifrån. Nu har jag lovat att jag istället stiger upp en timme tidigare, drar på mig träningskläder och kanske en cool Occano cykelhjälm från Stadium och sedan hoppar upp på cykeln för en timmes cykeltur och förhoppningsvis börjar dagen betydligt piggare.
  Min kondition är körd i botten, så detta kommer bli en liten utmaning, men jag skall klara det.
  Mitt mål är även att öka intensiteten vartefter konditionen blir bättre.
  Den cykelhjälm jag äger idag har nog sett sina bästa dar. En ny och säker mips-hjälm skulle vara en bra morot inför denna utmaning.

 7. 1. De säljs på Stadium.
  2. När jag är och tränar brukar jag i omklädningsrummet se de gamla damerna som är på Friskis, med rynkor och häng och allt. Jag tränar för att jag också ska vara i ett omklädningsrum på gymmet när jag är över 80! Och för att jag ska må bra på vägen dit!

 8. 1. Stadium
  2. Jag tränar för att det skänker mig sådan glädje och energi. (Det tycker omgivningen är bra också!) Nu är jag taggad att börja cykla igen, jag brukade älska det men en skidolycka satte stopp för det under många år. Nu har jag sakta men säkert byggt upp kroppen men är extra rädd om knoppen! 🙂

 9. 1. STADIUM
  2. Jag tränar för att hålla mig i form och jag känner mig mycket friskare när jag håller igång. Cykling hör till favoritmotionen ock givetvis borde jag haft en MIPS hjälm på huvudet när jag är ute på cykeln…

 10. 1: Hjälmen säljs på Stadium.
  2: Jag började träna då jag slutade röka. Reumatism och rökning passade inte ihop sa min läkare!
  Min träning i huvudsak var löpning. Var enormt glad förra året då jag fixade ett Blodomlopp i Linköping.
  Blev enormt besviken då en fotskada på sommaren satte P för löpning. Det är ju löpningen och kravet på syreupptagningsförmåga som håller mig rökfri…
  Köpte akut en cykel för 16t för hålla träningen uppe.
  Nu är jag åter och löper med fungerande fot, och mitt nästa mål är 21km i Skövde den 23apr.
  Och till V32 ska jag cykla från Ö-vik till Falköping. Ca 97mil.
  Skapade det målet i oktober. Allt för hålla krav på syreupptagningsförmåga och kunna låta bli cigg -paketen.

 11. 1. På stadium 2. För att må bra, bara piggare och orka bra aktiv i mitt arbete som förskollärare, jag vill orka, springa, klättra, leka och busa med barnen på dagarna.

 12. 1. På Stadium
  2. Jag tränar för att må bra och vara piggare och mer tillfreds med tillvaron tillsammans med mina barn och min man. Just nu tränar jag specifikt inför min sista del av Klassikern, Vätternrundan 2016.

 13. 1. Stadium
  2. För att det är roligt! samtidigt som det gör att jag mår bättre och är gladare även när jag inte är på mattan/i sadeln/i pjäxor/i vandringskängorna/hoppar upp och ner i mina gympaskor.

 14. 1. Hjälmarna säljs på Stadium.
  2. Jag tränar för att jag älskar känslan det ger i kroppen. Känslan av att jag är STARK och orkar med tempot i vardagslivet med familj, aktiviteter och jobb. Och framförallt för att jag blir gladare av det och det ger mig en inre ro. Min kropp är fantastisk som tagit sig igenom förlossningar, skador och rehab och jag vill att den ska hålla i många år till så jag kan vara stark även efter 41.

 15. 1. Stadium
  2. Min träning består av Powerwalk, Simning, Gym och Cykling och det gör jag för att hålla mig frisk och orka med vardagen med jobb och att vara småbarnsförälder.

 16. 1. Hjälmarna säljs på Stadium.
  2. För att ha kul och få låta kroppen bränna av energin som jag samlar på mig under mitt stillasittande arbete.

 17. 1. Stadium
  2. Jag tränar för att jag inte kan leva utan att träna. Så enkelt är det. Just nu är jag sjukskriven för utmattning och utmaningen med träningen just nu är att lägga ner mål, vikter och tider och försöka gå på känsla. Att tänka att träning just nu är något annat än annars, men att det är okej. Vissa dagar är träning att orka ta sig ut och köra en kvarts kroppsvikts-pass i trädgården. Andra dagar, bra dagar, är det en lyckokänsla att orka åka till gymmet och lyfta tungt och känna att kroppen svarar, att den orkar.

 18. 1. Hjälmarna säljs på Stadium.
  2. För att Få min egentid och för att jag blir en bättre mamma.

 19. 1. På Stadium såklart!
  2. Jag började träna för att gå ner i vikt. Men allt eftersom tiden gick och träningen ökade så märkte jag att jag brydde mig mindre och mindre om vikten och träningen gjorde jag för att jag mådde fantastiskt bra av det. Det är roligt och hälsosamt. Jag har hunnit igenom en hel del olika träningsformer, startat en egen liten träningsgrupp i löpning och träning är numera en naturlig del av mitt liv. Vilket jag är mycket tacksam mot mig själv för!

 20. 1. Stadium
  2. Den främsta anledningen till att jag tränar är att jag mår så himla bra av det. Pigg, glad och mindre humörsvängningar!

 21. 1. Stadium
  2. Träning för mig har alltid varit min största hobby och passion, ett sätt att stänga av hjärnan och bara gå in i mig själv och må bra! Men har nu efter ett par veckor i sängen då jag totalt kollapsade och blev sjukskriven för utmattning faktiskt börjat fundera på att plocka fram racingcykeln igen som stått i källaren två säsonger. Styrketräningen känns tuff men tänkte att cykling kanske funkar? Någon hjälm har jag dock inte så den här tävligen passade utmärkt just nu!

 22. Jädrans att jag missade denna tävling. Såå gärna jag skulle vilja vinna en sån bra hjälm som säljs på Stadium.
  Jag är så taggad på att komma igång och cykla nu.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!