Välkommen till din nya favoritblogg!

Problematiken kring det nakna träningsmodet

Jag har tänkt på en grej och det är det här med det väldigt avklädda träningsmodet som varit kotym ett tag. På tidningsomslag efter tidningsomslag ser jag nu kvinnor i sportbh och tights som egentligen lika gärna skulle kunna haft linne och tights. Eller snarare så ser jag dem utöver på omslaget också inne i tidningen utan överdel förutom sportbh. Jag upplevde att det startade lite mer crossfit-vågen för några år sedan. Att woda är varmt och svettigt och det hör lite till crossfit att det ska vara mycket ”användbar kropp” som syns. Jag upplever Crossfit som ganska lite utseendefixerat utan mer användningsfokuserat – fokus på kroppens funktion, men det är jag egentligen inte rätt person att bedöma då jag inte normalt tränar på box. Hursomhelst, de senaste åren är träning som visas av en tjej snarare i regel än undantag en bild på en tjej i sportbh och mer eller mindre korta tights. Att det är det ”normala” och jag känner att det inte borde vara det.

träningsmode-1

Jag vill ge en stor eloge till tidningen STARK här. De sätter ofta tjejer på omslaget, men utan att sälja på utseende och naken hud. Intressant nog skriver de ofta om crossfit.

Såhär: Flera gånger på sistone har jag tänkt att jag kanske ska fota lite övningar eller filma lite till er här inne och min första tanke har varit att göra det utan linne.  Jag kommer sedan på att den här grejen är något slags yttre förväntan (som nog inte ens ni har!) och inte så jag normalt tränar. Jag tränar i tights och linne eller t-shirt eller långärmat. Jag tränar ibland i sport-bh men det är om det är högsommarvärme!

Hur känner ni kring det här? Jag tycker att det är problematiskt att det ofta är en viss typ av kroppar som syns mer avklädda än påklädda  i media. Men varje gång man ska komma fram till det här att vi kvinnor inte ska bedömas kring kropp, att det ska handla om kroppens utseende etc och man ska säga att alla är okej så är svaret också att klä av sig. Det i sig är ju också himla konstigt. Kolla – jag har också en kropp som duger så jag klär av mig för att du ska se den? Är det egentligen det starkaste intryck man kan göra för att visa att vi alla är okej att klä av sig lite?  Skulle det inte vara närmre sanningen om alla bara kunde klä på sig lite istället och vi kunde se varandra mer i ögonen och fokusera på andra grejer?

Jag ser problem i att träna enbart för utseende, men ser inga problem med att också träna för att känna sig snygg, så länge man också kan känna allt det andra som träning ger och erkänna den biten. Allt det nakna som vi ser nu flyttar lätt fokus till just former, istället för känsla, ögonglitter, hur pulsen steg, hur kraften kom eller hur rörligheten ökar. Det här är svårt och intressant och jag kommer nog inte längre, men jag tänker på det. Att det är problematiskt det här med det allt mer nakna träningsmodet. Jag undrar lite hur det fungerar för dig?

 

 1. Jag tror så här – tidningar gör det som säljer. Och är det inte längre PK med renodlade ”bikinibrudar” så säljer man med sportbh/hotpants-brudar för det är ju samma sak fast förklätt till ”fitness”. Cyniskt men sant. Läste nånstans en gång att typ Amelia försökte med killar på framsidan – men sålde direkt mycket sämre, trots att det ändå är kvinnorna som köper tidningen. Sedan så tränar ju olika folks för olika syften. De flesta som ägnar sig åt fitness gör det för att de gillar att träna och har sina fitnessmallar och #goals att passa in i. Och då vill man ju visa sina abs eller vad man nu tränar upp. Medan andra sporter, som t ex cykling, går ut på att komma först i mål på snabbast tid. Då spelar utseendet på dina abs exakt noll roll i sammanhanget. Ah men du fattar 🙂

  1. Ja men såklart. Att omslagen är mycket hud, så har det varit länge, men jag tänker lite bredare även om jag anske missade att förtydliga det i inlägget. Bloggar, skyltdockor, bildserier i tidningar, instagram ( don’t get me started on instagram) allt är så lite träningskläder liksom.

 2. Det är för mig ett lite komplicerat ämne. Och jag tycker nog lite spretiga saker om det. Å ena sidan visar ju bilderna starka och (förmodat) välmående kvinnor, till skillnad från en viss typ av bilder, av exempelvis badmode. Dessutom visar ju den här typen av tidningar ofta även män med bar överkropp, alltså är det kanske snarare ett problem med utseendefixeringen i sig, inte bara för kvinnor. Och en del av de viktiga sakerna du skriver om, tex känslan av pulsen, ökad rörlighet etc, är ju svåra att ta kort på.

  MEN, hela utseendegrejen stör mig. Om man tar bilderna ovan utstrålar de för mig väldigt lite träning. Visst har de väldigt vältränade kroppar, det kan ingen ta ifrån dem. Men går man verkligen till gymmet (eller vart man går) med det sminket, och det håret (förutom… med de kläderna). De ser dessutom väldigt retuscherade ut, och man undrar hur mycket av deras kroppar som verkligen ser ut så där.

  Det hade varit så härligt om tidningarna, som tror jag spelar stor roll i att sätta trender, vågade visa både män och kvinnor så som de faktiskt ser ut. Starka och härliga, men med vettiga kläder och så som man ser ut på gymmet/i spåret/på cykeln… Kanske får man ösa på lite mascara för sakens skull, men att överdriva så att det ser orealistiskt ut, tycker jag är så himla synd.

  1. Ja men precis, utseendegrejen stör mig med, för den påverkar mig ju och har alltid gjort även om jag nu är stoltare och mer nöjd med min kropp än någonsin. Så visst – jag kan också träna i sportbh, men det är ändå bekvämare att ha på sig mer tyg, man fastnar liksom inte i golvet i en burpee med linne mellan, det är mer hygieniskt och så vidare…

 3. Intressant ämne och bra att du har upp det! För min del lägger jag aldrig upp bikinibilder och sällan bilder i sportBH då jag inte vill att mina inlägg ska fokusera på utseendet och bidra till kroppsfixering.

  Bilder i sportBH blir det heller inte av anledningen att jag sällan tränar i sportBH – och det trots att jag gärna hade gjort det! Jag tycker att det känns lite posigt, lite ”titta-på-mig” (kanske just på grund av allt posande i bloggar och tidningar?) och jag vill inte ha den uppmärksamheten när jag tränar. Samtidigt – hade det inte varit superskönt att kunna träna i sportBH om man är en sån som svettas ihjäl i linne utan att känna sig som en poser?

  1. Hehe, när jag kör spinning så tar jag av mig typ allt uppe utom just den dära sportbehån och helt ärligt – hade gärna tagit av den med men palla väcka anstöt hos de pryda 😉

 4. Jag tycker inte för fem öre det är ett problem vad folk har på sig eller vilka outfits som visas på tidningsomslag. Snarare skapar man ett problem genom att åsiktshetsa emot lättklädda bilder. Tycker man det är uppseendeväckande så titta bort och lägg energin på något annat än något som irriterar dig.

  1. ”Irriterar mig” – nja, jag försöker tänka i ett större perspektiv. Hur påverkar allt som är lättklätt utan uppenbar anledning – typ bad, alla osäkra 17-åringar eller stressade 23 åringar eller trötta 37 åringar på lång sikt. Jag tror inte att jag skapar ett problem utan snarare lyfter en fråga. På samma sätt som jag som pt skulle tycka att det känns svajigt att enbart visa resultat av min verksamhet med ”före och efter bilder”. Jag vill att träning ska kännas inkluderande och att det som kultur skulle råda kroppspositivism. Självklart kan man jobba för detta på många olika sätt.

   Argumentet att titta bort känns då himla knasigt. En upplevelse och en fundering delar jag gärna med mina läsare och jag är nyfiken på hur ni tänker. Energin tryter inte, så det är lugnt!

 5. Det är intressant hur vi ser saker från olika vinklar eller lägger energi på olika grejer. (Det är bra att det är så)
  Jag har mest reagerat på att många lägger upp rumpfokuserade bilder i en helt annan utsträckning än tidigare.

  Jag har jobbat mycket som instruktör i varma länder där många kör i sport-BH helt enkelt för att det är varmt. Sedan kanske man tar bilder också, men vad man har på sig är liksom inte grejen. Själv springer jag i bara sport-bh även hemma i sverige när det är tryckande varmt, har dock alltid alltid linne på mig på gymet. Men allt det ovan är funktionsbaserat, inte utseendestyrt.

  Jag kommer också att tänka på Lofsan och bilder på hennes träningsresor. Känner inte alls att det osar utseendefixering utan bara svettiga pass och härligt starka kvinnor som inte fokuserar på att bli pinnsmala och svälta sig. Bara härligt om du frågar mig!

  1. Jag håller med dig om att värmen såklart styr! Är man i Thailand tränar man gärna i sportbh, det är verkligen inte något konstigt med det!

   Jag är mer betänksam kring det vardagliga i gymmiljö liksom! 🙂

 6. Intressant inlägg och jag tycker lite som du. Att det är lite för avklätt, samtidigt som det kan vara snyggt och praktiskt. Å andra sidan är det lika snyggt med tex linne och tights. Det vore kul med en blandning. Det behöver inte alltid vara bara en sida som visas!

 7. Jag är lite inne på samma spår som du. Jag hade nog varit mer fine med alla halvnakna kvinnor om det fanns en större kroppsmässig variation, med modeller som hade olika typer av kroppar beroende på vilken sport de utövar. Nu känns det väldigt mycket fitnesstjej över alla omslag och det tycker jag är trist.

 8. Kommer ossökt att tänka på tjejerna som tävlar friidrott. Tajta kläder, jag förstår vitsen, korta kläder, säkert skönt om det är varmt, men minimala brallor som inte är större än normala trosor – why? När man springer 10.000 meter eller ska landa i sandgrop i längdhopp?! Det första tjejerna gör att att dra ut byxorna ur rumpan när de reser sig upp. Ett par hot pants hade ju känts påklätt…

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!