Välkommen till din nya favoritblogg!

Cykelkläder – tips och guide

Vad är bra cykelkläder och vilka plagg ingår i en bra basgarderob av cykelkläder? Hur undviker jag att frysa om fötter och händer på långa turer och vad är egentligen de långa tygrören som hänger på cykelavdelningen? 

Det är april och cyklarna kommer så sakteliga ur garaget. Att transportträna är effektivt och där ingår att cykla till och från jobbet. Nu under våren har vi en extra utmaning vädermässigt. Känner ni igen att morgontemperaturen kan skilja sig rejält från eftermiddagsvädret och att de kläderna du hade på morgonen kanske känns helt fel när du ska hem? Åtskilliga gånger har jag stått med underställ och värmeplagg och pannan i djupa veck när solen gassar klockan 16. Finns det bra tips och hur kan man klä sig istället då? Det ska vi minsann reda ut nu!

Stadium är ju huvudpartner till Vätternrundan så jag åkte ut till Stadium+ i Barkarby för att prata cykelkläder med Oskar som ansvarar för deras Bikeavdelning.  Vi kom snabbt fram till att oavsett om man ska cykla långt eller kort är det en fördel att ha rätt kläder och att april kan vara nyckfullt vädermässigt. Jag fick värsta bästa tipsen om vad jag ska byta ut understället mot. Tygrören som nämns i inledningen är involverade!

Film – Vilka cykelkläder bör jag ha och hur håller jag mig varm på cykeln?

Legwarmers och armwarmers, varför då?

Grundkläderna i cykling är en kortbyxa, även kallad bib, med eller utan hängslen och en kortärmad cykeltröja. Detta kan bli lite för kallt beroende på väder och vind och det är då du tar till legwarmers eller armwarmers eller båda, precis så som Oskar rekommenderar i filmen ovan. Du har kanske sett dem hänga i butiken, långa smala tygrör som det står legwarmers och armwarmes på? Sikta in dig på dem och testa! Tanken med dessa plagg att du drar på dem som värmeplagg när det är för kallt med barbent/bararmat. Fördelen med legwarmers och armwarmers – på ren svenska arm- och benvärmare – är att det är förhållandevis enkelt att reglera värmen med dessa. Är du för varm tar du av dem, rullar ihop och lägger i cykeltröjans/cykeljackans ryggficka. Tips när du provar ut dem: På både ben och arm ska de sitta tight och överlappa eller precis överlappa tröja respektive shorts, undvik glipor.

cykelkläder

Övre raden från vänster: Bib Vätternrundan-kollektionen, 699 kr (erbjudande) // Cykeltröja herr, 399 kr, setpris med byxa 499 kr// Cykeltröja dam, 399 kr, setpris med byxa 499 kr //Cykelbyxa, 299 kr (eller del av set) // Neongul cykeljacka, 199 kr (erbjudande).

Nedre raden från vänster:  Legwarmers, 149 kr // Skoöverdrag, 449 kr // Armwarmers, 99 kr//Cykelhandskar, 399 kr //Armwarmers Vätternrundan-kollektionen, 299 kr (erbjudande).

Cykelkläder för kallare än plus 10

 • Cykelskor med skoöverdrag
 • Legwarmers
 • Bib-cykelbyxor
 • Underställströja alt cykeltröja med armwarmers
 • Vindjacka i färg som gör att du syns
 • Handskar med långa fingrar
 • Buff under hjälm
 • Sportglasögon

Detta är ingen absolut lista, men en rekommendation. Jag har cyklat med bib-shorts och långa vintertights utanpå de morgnar som temperaturen varit nere på runt plus fem grader, det har också fungerat bra. Att ha en buff (ännu ett tunt tygrör, kortare än de tidigare nämnda) eller en scarf kan vara skönt som vindskydd mot öron eller hals. Glasögon är skönt när du cyklar, skydd mot vind och insekter!

Cykelkläder för varmare vårdagar

 • Cykelskor, med eller utan tunna överdrag
 • Bib-cykelbyxor
 • Cykeltröja
 • Vindjacka
 • Handskar med korta fingrar
 • Sportglasögon

Välj en så smidig vindjacka så att den enkelt kan packas ihop och förvaras i din ryggficka. På detta sätt är du alltid redo om vädret slår om.

Andra småtips om cykelkläder

 • Tjejer och killar har olika anatomi, se till att du har cykelbyxor för det kön du tillhör, paddingen i byxorna är anpassad.
 • Cykelbyxor bärs utan underkläder för att minimera risk för skav, lugn, du vänjer dig om det känns ovant.
 • Tvätta aldrig träningskläder med sköljmedel, det försämrar plaggens funktion
 • Blöta cykelskor torkar bra om du stoppar i tidningspapper
 • De ska sitta tight, men inte så tight att det känns jobbigt. Köp din normala storlek!
 • Landsvägscyklister bär vita strumpor, om du ska följa ”modereglerna”.

Cykelkläder – varför speciell cykeljacka?

Att köpa en cykeljacka, alltså en jacka speciellt anpassad för cykling, är en bra investering. Den stora skillnaden hos cykeljackor jämfört med exempelvis löparjackor är att cykeljackorna oftast är längre i ryggen, givet kroppspositionen när du cyklar, men den har också den extremt viktiga bakfickan. På långa pass är det bra att ha med sig energi, eller som nämnts ovan, extra förstärkningsplagg om vädret slår om. Förvara detta på ryggen, smidigt och enkelt att komma åt. Bra cykeljackor gör att du syns i trafiken, det finns en anledning att de oftast kommer i snygga starka färger som neon eller orange. Cykla säkert, se till att du syns! Nedan visar jag en favoritcykeljacka som jag hittills hunnit cykla runt 20 mil i under april:

cykeljacka

Inlägget presenteras i samarbete med Stadium, huvudpartner till Vätternrundan. Alla tankar, åsikter och erfarenheter är mina egna.  Jag är cyklande ambassadör, här hittar du alla mina inlägg om Vätternrundan! Stort tack till superduktiga Jakob Richloow som stod för filmning och klippning av videon.  

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!