Välkommen till din nya favoritblogg!
hälkick löpskolning

Enkelt konditionstest utan pulsmätning

Idag vill jag ge dig ett enkelt konditionstest utan pulsmätning eller pulsklocka, ett test som är lätt att återskapa över tid (om du gör rätt och följer instruktionerna) och som ger dig en fingervisning om hur du har det med din uthållighet på kortare sträckor. Konditionstestet kan användas som ett startvärde innan en dedikerad träningsperiod för att sedan göras om. Ett konditionstest utan ett uppföljande testtillfälle säger inte särskilt mycket, det är skillnaden vi vill åt även om du såklart kan ana av testet om du gjorde jättebra ifrån dig, okej eller ”dåligt”. Ett sådant omdöme är egentligen irrelevant utan att du också ställer frågan ” i relation till vad? / i jämförelse med vem?”. Du bör inte jämföra dig om det inte finns en specifik kravbild eller en specifikation likt en kvalgräns att nå fram till eller liknande.

Så! Gör alltså bara test om du planerar att göra test igen senare. Se det annars som en övning.

Förberedelser konditionstest – för att kunna få bra testvärde och stor möjlighet till att göra om testet på likadant sätt:

1) Se till att notera de yttre omständigheterna kring ditt testtillfälle och att dessa är lätta att återskapa. Dum idé att göra test när det haglar eller är 40 grader varmt.

2) Se till att du är skadefri, inte har träningsvärk och inte tagit smärtstillande medicin. Detta också gör att du senare ska återskapa testet i så lik ”inre” miljö som idag.

Konditionstest utan pulsmätning

Själva testet utförs såhär:

1. Mät upp en 10 meter lång sträcka. Markera vändpunkterna.

2. Värm upp så att du är varm i musklerna.

Testet utförs i  tre omgångar med 45 sekunders löpning  på varje omgång. Du springer så snabbt du kan mellan vändpunkterna i 45 sekunder. Vila sedan 1 minut. Spring mellan vändpunkterna i 45 sekunder till. Vila 1 minut och spring sedan mellan vändpunkterna en sista gång.

Räkna antalet HELA längder mellan konerna på omgång 1, 2 och 3. Lägg samman totalen, där har du dagens mätvärde.  Löpningen ska vara så snabb det går alltså.

newbalance-1

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!