Välkommen till din nya favoritblogg!

Bli en snabbare löpare – tips på intervallpass

Om du vill bli en snabbare löpare är det läge att titta till lite extra nu. Här kommer nämligen ett av mina favoritpass, ett intervallpass som jag använder för att öka min förmåga som löpare, min möjlighet att springa fortare.

Grejen är att oavsett den förmåga du har idag, vilken nivå du befinner dig på, hur gammal du är eller om du är kvinna eller man så ser processen för att bli en snabbare löpare likadan ut. Om du vill kunna springa fortare måste du springa fortare. Det finns förstås många fräcka träningspass att testa som bygger styrka, spänst och självklart olika härliga intervallpass skapade av grymma coacher men det förändrar inte det faktum som jag nyss konstaterat. Du måste springa snabbare!

hälgång tågång

Ett bra intervallpass för att bli en snabbare löpare

Om jag säger att det här är ett favoritpass så både ljuger jag och talar sanning. Det är nämligen skitjobbigt att springa fort och någonstans runt intervall nummer fyra brukar jag inte vara en solstråle av träningsglädje. Intervallpass likt detta förflyttar gränser och skapar trötthetsdimma om de är utförda på rätt ansträngningsnivå. Men efteråt! När jag är färdig med intervallpasset och framförallt när resultatet kommer som ett brev på posten ( ja det fungerar!) så är det onekligen ett favoritpass.

Jag har flera favoritpass som jag använder ofta när min ambition är satt för att öka min löpkapacitet och bli en snabbare löpare. Detta är ett av dem, och ja det är ett VO2 Max!image

Den här typen av träningspass är oftast korta till medeldistans (400-1600 meter) och ofta springs de på löparbana. De är skapade för att förbättra kroppens förmåga att använda syre, förflytta gränsen där mjölksyran slår till – kort sagt förflytta mjölksyratröskeln uppåt på pulsskalan. Intervallpass likt detta gör dig också tuff, uthållig och mentalt stark då de är en kamp. En av anledningarna till att detta är ett favoritpass för mig är att det hela tiden händer något nytt, plus att få saker slår känslan av att veta att efter den längsta intervallen så blir nästa maxanstränigning kortare och kortare.

Såhär gör du: Värm upp i ca en kilometer, spring sedan några stegringslopp för att få upp pulsen. Stegringslopp = en kortare sträcka, runt 50-70 meter där du stadigt ökar din fart. Från jogg vid start till maxfart sista metrarna.

Därefter springer du sträckorna i intervallpasset – som ofta kallas pyramidpass på 90-100% av maxpuls eller som en önskad nivå av upplevd trötthet! Du ska vara riktigt, riktigt trött och på slutet ska mjölksyran spruta! Vila 30-45 sekunder mellan intervallerna, ståvila, se till att du har vatten med. Om du springer på bana, byt varv efter 1600 m-intervallen, ett enkelt litet trick som motverkar alltför repetetativa rörelser och i längden utgör en risk för skada.

Efter passet: Varva ned med minst fem minuters lugn jogg! Med detta pass och liknande pass i in löprutin och ditt träningsschema kan jag i princip garantera att du blir en snabbare löpare över tid. Lycka till!

Letar du efter fler intervallpass? Kolla här!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!