Välkommen till din nya favoritblogg!

Tuffa 800m-intervaller

Fina kompisar som löptränar, här kommer ett härligt intervallnöje till er att genomföra under valborgshelgen. Det handlar om 800-ingar, gärna på bana (oftast två varv, en fullängds friidrottsbana är 400 meter per varv) och det är ett riktigt härligt maxpass!

Jag tänker såhär, att era vanliga löppass – mjukispassen och distanspassen – de fixar ni själva, medan det kan vara kul att få inspiration till tuffa intervallpass och tips på upplägg. Det här är ett rakt och enkelt upplägg och som ger fin effekt, speciellt bra för löpare som satsar på att bli snabbare på milen/fem/tre kilometer.

800mintervaller

Intervalluppplägg 800 meters-intervaller

2 km uppjogg som uppvärmning, avsluta med några stegringslopp om ca 100 meter där du ökar farten succesivt till nästan max, detta för att höja pulsen något innan intervallstarten.

6 x 800 meter, i zon 6, 2 min ståvila mellan intervallerna.

1 km nerjog, riktigt långsamt, full fokus på att skaka ur benen. Denna nerjogg ska vara vilsam och du ska känna dig ”fräscht utpumpad” när du kommer hem.

Förklaring och tips:

”Zon 6” = den högsta pulszonen, nära ditt max – vi pratar 90% och uppåt av din maxpuls. Passa dig dock från att rusa i första intervallen, sätt ett högt och jämnt tempo som du försöker hålla. En bra tanke kan vara att dina tre sista intervaller ska vara någon sekund snabbare än de tre första. Dessa intervaller ska absolut vara i högre än tänkt tävlingsfart på exempelvis milen eller fem kilometer, du har två minuter ståvila till återhämtning. Du ska absolut behöva jobba mentalt på de tre sista intervallerna. Ovanför tröskelpuls vill kroppen stanna/sänka farten, ditt jobb är att driva på och fylla huvudet med positiva bilder och låta benen rulla på.

Ladda mentalt. Planera ditt intag så att du har energi i systemet. Ta gärna hjälp av en löparkompis, även om ni inte håller samma tempo kan ni peppa varandra bara genom att genomföra passet samtidigt, och uppjogg och nerjogg kan ni göra ihop.

Ha en härligt jobbig löptur!

  1. Puh! Hade planerat att springa idagvefter jobbet, men inte bestämt vad. Läser ditt inlägg i tåget på väg hem, och bestämde mig för att köra. Jooooobbigt! Herregud. Men det känns gött nu 🙂

  2. Vi är ett gäng tjejer som träffas varje måndag och springer intervaller tillsammans. Nu när det är vår så springer vi på löparbana, för man känner sig ju så härligt snabb då! Igår kväll hade vi bestämt oss för att testa ditt pass. Jag hade kört Lidingö MTB i söndags, så jag hade egentligen inte alls tänkt springa igår utan ta en vilodag, men just måndagar och tjejgänget vill jag inte missa. Så jag körde ändå! Vilket tufft pass, men så himla bra! 800 meter är rätt jobbigt att springa, men på två minuter hinner man återhämta sig riktigt bra. Idag blir det vilodag. Tack för inspirationen!

  3. Gammalt inlägg ser jag, men jag provar att skicka en fråga ändå.
    Vad är den viktigaste skillnaden mellan ståvila mellan intervallerna och en långsam jogg. Personligen tycker jag pulsen droppar ”för mycket” vid ståvila och det är svårt att få upp farten igen efteråt. Jag kör gärna ett längre brejk (4mn?) mellan intervallerna med lugn jogg (för mig ligger 800m tempot i det här fallet kring 3’50/km och återhämtningen på typ 5’30). Vad är för/nackdelar med detta enligt dig?

    1. Tycker du tänker klokt, möjligen hade jag sänkt farten på joggvilan ännu lite till, för att göra större skillnad mellan on och off. Risken med joggvila, om personen inte är väldigt vältränad är att vilan inte blir tillräckligt effektiv vila, och att antalet intervaller därför inte kan hållas uppe, eller farten i dem. Så, det beror på vad som är bäst helt enkelt! 🙂

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!