Välkommen till din nya favoritblogg!

Lofoten, toppturen OFFERSØYKAMMEN

Offersøykammen i korthet:

Bergets namn: Offersøykammen Plats: Vestvågøya  Längd: ca 2,5 km Höjd: 436 m  Svårighetsgrad: Enkel  Tid: ca 1- 2 h Barnvänlig: Jodå, det fungerar bra! Fotovänlig: Absolut, fina vyer!

En topp för ett snabbt träningspass, eller för några timmar med familjen. Fin utsikt, bra parkeringsmöjligheter och lätt att kombinera med andra utflykter under en dag på Vestvågøya!

offersoykammen lofoten
Offersøykammen Lofoten

Om Offersøykammen:

Offersøykammen är en mindre topp som stiger från vattnet i Nappstraumen på Vestvågøyas västra kant. Berget är nästan som en ö i sig där det höjer sig med utsikt över centrala Vestvågøya i öster, medan Flakstadøyas bergsväggar stiger västerut. Du ser brant ner över vita stränderna Utakleiv och Haukland, kort sagt får du en vacker utsikt med liten insats i det stora hela. Offersøykammen beskrivs både som en populär ”söndagsvandring” och som lokalbefolkningens ersättning för ett gymkort. I och med det trodde jag att toppturen skulle kunna göras springandes, men jag fick se mig besegrad i de branta stigningarna. Vill du ta dig an berget som ett springande träningspass, ta gärna med stavar till hjälp för att hålla tempot. Jag tog mig upp till toppen på egen hand och med träningskläder på, just i ambitionen att träna, men toppen passar utmärkt att bestiga även för en aktiv barnfamilj.

offersoykammen

Ledens start och var du parkerar

Offersøykammen ligger på norra sidan av E10 (söderut), och ledstarten är strax innan du med bil åker ner i tunneln under Nappstaumen. Från Leknes är avståndet 6,5 km. I vissa böcker/guider sägs man kunna parkera på en liten ficka längs E10, jag hittade aldrig den parkeringen och tror att den är borttagen i vägomläggning så nedan parkeringsangivelse är den jag rekommenderar:

Parkeringsplatsen ligger på Offersøyveien, en liten vägstump som går parallellt med E10 vid Nappstaumen. Om du reser från Leknes, kör över bron över Nappstaumen, ytterligare en bit och ta vänster på väg märkt Skreda, det här är Offersøyveien. Kör ca 600 m tills du ser parkeringsplatsen till höger, strax innan Rorbruer som avslutar vägen. Parkera här.

parkering offersoykammen
Ledsen för bildkvaliteten här, men bilderna visar parkeringen, stigen från parkeringen och ledstart.

Gå upp via stig till E10 och passera vägen (försiktigt!), spåret fortsätter/börjar nära träden och tar dig uppför berget genom skog. På bild ovan syns inte parkeringen, den är strax innan vägen fortsätter och blir Rorbruområdet.

Leden och utsikten

Från passagen över E10 är spåret synligt direkt och går uppåt i skogen.  Leden slingrar genom träden några hundra meter innan du kommer över trädlinjen. Leden är en blandning av stenblock och sand, bitvis brant så på det sättet krävande för din kondition, men inte svår. När du passerat trädgränsen splittrar spåret upp sig ibland, välj den tydligaste stigen och bara fortsätt uppåt. Den första delen är den branta och lutningen minskar gradvis när du närmar dig toppen, här blir stigen mer sand/jord och gräs.

På toppen finns förstås lådan med toppboken, skriv in att du kom upp, jag råkade glömma det denna gång.

Toppen planar ut i en platå, men var uppmärksam på klipporna på norra sidan, det är brant nedför och var särskilt vaksam vid dimma. Njut av utsikt i 360 grader mot stränder och vilt vatten.

Hur härlig topp? Så härlig!

Jag rekommenderar verkligen en snabb tur uppför denna kam! Vi hade lite instabilt väder där vi bodde på Nappstraumen rorbuutleie i Gravdal. Med soffa och säng på brygga och lätt dimma och regn i luften kan en topptur kännas långt borta.

Men som alla vet : det är alltid värt det, så jag tog mig ut!

Utrustning för att springa uppför

Nedan förekommer reklam för mina samarbetspartners Bergans of Norway och Viking Footwear, inlägget i sig är inte köpt av dem, jag länkar till olika webshoppar där man kan köpa de grejer jag har på mig och vid vissa fall kan jag få en provision om så sker.

Såhär klädde jag mig för detta topptursträningspass:

  • Kompressionstights från Asics.
  • Lätta neutrala springskor från Viking Footwear ( Apex II med Gore-Tex )
  • Långärmade funktionströjan Sligsby Long Sleeve ur serien Slingsby, från Bergans of Norway utvecklad just för träning i högalpin terräng.
  • Ryggsäcken Bergans Rondane 12 L, den har vattenblåsa och rymmer  kamera, jacka och fika och sitter perfekt!
  • Min solgula tunna träningsjacka som jag blir lycklig av. Den heter Solund och kommer också den från Bergans of Norway. Vindtät och vattenavvisande och superdupertunn.
  • Pannband Cecilie summer headband i tunn fin ull.

Jag hade trott att turen uppför skulle vara mer springvänlig, men min syreupptagningsförmåga i kombination med brant lutning var för dagen inte 100% kompatibla. Turen upp var ändå helt ljuvlig och på toppen skickade jag ett sms till de som var kvar i lägenheten ”jag vinkar, jag ser er, ser ni mig!”. 

Sedan njöt jag utsikten en stund innan jag började min tur nerför. Att springa nedför är förresten ett fantastiskt tips på naturlig styrketräning. Var försiktiga dock, belastningen är stor, exakt hur stor brukar man förstå först dagarna efter då man får kvittot i form av massiv träningsvärk. Normalt säger man att i varje löpsteg landar foten 3-4 ggr din kroppsvikt och när du hoppar 8-12 ggr, så löpning nedför är närmare hopp än löpning eller något mittemellan. Tuff belastning, men så härligt och utvecklande!

Lofoten i mitt hjärta, hit vill jag återvända för fler toppturer och träningspass!

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!