Välkommen till din nya favoritblogg!

Springa med en kompis eller springa själv?

Tycker du det är enklare att springa med en kompis eller springer du helst själv? Det finns fördelar och tips att ge kring löpning med eller utan sällskap, så jag tänkte ge mina bästa tips. Du kan väl berätta om dina erfarenheter i kommentarsfältet, hylla en springkompis du haft och saknar eller någon du springer med nu?

Springa med en kompis – fem fördelar jämfört med att springa själv!

  1. Självklar träning. När din springkompis är bokad, då blir löprundan rutin och går på automatik. Du slipper ifrågasätta om det finns motivation eller inte, du bara gör eftersom din kompis väntar. Träningen blir således självklar.
  2. Du vill springa långt och länge. Alla som tränat inför ett längre lopp vet att långpassen är nyckelpass som behöver göras. Det är lugnt och länge (tillsammans med styrketräning!) som gäller om du vill bygga upp en tålig löparkropp med stor uthållighet i tid och sträcka. Att ha en kompis med att snacka med och som troligtvis inte kommer ha sin svacka exakt samtidigt som du har din kommer höja kvaliteten på långpassen markant, ofta för att de faktiskt blir av i den utsträckning som behövs. Mille och Milla, man kan ju tro att det är ett skämt men så heter de, två av mina kompisar jag gärna tränar med! Just nu springer jag och Milla (till höger) mycket ihop, vi är en riktigt bra matchning.
  3. Du vill pressa farten. Hamnar du i mellanmjölksträsket där alla pass går i ungefär samma fart kan en träningskompis göra hela skillnaden. Bara att hänga med i någon annans ”normalfart” kan bli ett snabbhetspass för dig. Be kompisen, som gärna är en stark löpare, att dra upp tempot och att peppa dig att genomföra antingen i intervallform eller i ett kortare snabbare pass.
  4. Du har ett problem du går och ältar. Alla som springer regelbundet vet hur kreativitet och problemlösningsförmåga blossar upp under ett löppass. Att bolla med en kompis och ha två skarpa hjärnor på ett problem kan vara precis det du väntat på och behövt.
  5. Tidseffektivt häng. Det finns ju en del att göra i vardagen, minst sagt. Att träffa vänner och vara social är en punkt som många saknar när vardagens pussel börjar få många bitar. Att springa med en kompis ger tidseffektivt häng, ni är sociala och ni tränar samtidigt. Springer ni på hårt kanske ni med kompisens hjälp får till den viktiga uppvärmningen och nedvarvningen som då blir 20 minuters snack. Springer ni långt och länge hinner ni dela mycket.

Springer du aldrig själv? här är fördelarna med ensamspring och fällor att se upp med för springkompisar

  1. Individanpassat träningsprogram. Springer du mot ett mål och på ett individanpassat träningsprogram är det viktigt att kompisen förstår att det är hen som får haka på dig och ditt pass, att det är din fart som gäller. Hela meningen med att följa ett program är ju att följa det. Om du ofta anpassar fart, tid och sträcka till din kompis rutin är det individanpassade träningsupplägget slöseri med pengar – bättre då att springa själv.
  2. Tidseffektivitet. Precis som det kan vara tidseffektivt att träna med sina kompisar för att då hinner man BÅDE ses och träna kan tillsammansträningen bli en fälla. Så sker förstås om du själv är redo nu, men måste invänta kompisen, eller att din planering behöver stuvas om. Att få en lucka och ta den för ett löppass oberoende av andras luckor är också riktigt tidseffektiv träning. 
  3. Utmanar du dig tillräckligt? Är du mycket mer vältränad än din vän finns det en fara i att springa tillsammans på det sätt att du omedvetet sänker din egen prestation för att den andra ska må bra. Man vill ju gärna vara en juste kompis! På samma sätt som en snabbare vän kan sporra dig att få ut mer utmaning i ett löppass kan det bli knas om du alltid är den snabba vännen för någon annan. Vi utvecklas när det är jobbigt, att springa nära våra max är en förutsättning för att flytta våra resultat. Ibland är pass på egen hand bättre för detta än med kompisen som gärna snackar och tar gåpaus i backen.

Hur hittar man träningskompisar?

Jag har skrivit en hel del om träningskompisar och vilken motivation det ger. Helt sammantaget tycker jag att det nästan alltid r roligare att träna två än ensam, så länge både synkar in mot varandras behov och gärna har liknande målsättningar. Det finns många träningsminnen i mitt liv som inte hade varit det de är om jag inte haft någon med mig och många pulsslag extra som blivit av tack vare en peppande kompis. Att springa med en kompis har således mina varmaste rekommendationer.

Ett helt gäng med springkompisar finns i facebookgruppen ”Springande tjejer”. En grym grupp där intresset för löpning delas, peppen är stor och det därutöver delas mycket kunskap.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!