Välkommen till din nya favoritblogg!

Tre löparfrågor från nybörjare

I gårdagens Eskilstunakuriren springer jag på en helsida och svarar på löparfrågor. Artikeln ligger låst bakom betalvägg för prenumeranter, men jag ger tre av svaren här på bloggen idag och kan dela med mig av resten lite allt eftersom. Nedan följer tre frågor som nybörjarlöparen kanske kan ha, när den närmar sig det här med att springa. För övrigt kan jag säga såhär: Att springa är en av människans naturliga ”gångarter”, tro att du kan och lita på det, men börja i små steg så att du får känna att du klarar av att ta dig an den nya utmaningen!

löpning nybörjare

 

Tights Craft Thermal tights tidigare årsmodell, dessa tights är mina absoluta favorittights för höstlöpning. Missa inte om du behöver uppdatera garderoben! / skor Nike wms zoom wildhorse / understället Craft warm crewneck / Lager 2 tröjan Craft Shift free pullover

Om jag inte springer idag – hur börjar jag?

Sofy svarar: Genom att gå promenader, där du sakta men säkert ökar antalet sprungna minuter eller meter per runda. Ett pass många klarar är att gå i 3 minuter, jogga i 30 sekunder och upprepa detta i en halvtimme. Snart springer du minuter i sträck! Testa även att använda lyktstolpar. ”Jag går fyra lyktstolpar och joggar en”, sänk din tröskel för vad som är att gå ut och springa för att komma igång!

Kan jag öka min maxpuls om jag skaffar bättre kondition?

Sofy svarar: Nej. Maxpulsen höjs inte av träning. Det sätt vi mäter ökad kondition på är sänkt vilopuls, eller att vi kan springa samma sträcka i samma fart men på lägre ansträningsnivå. Det betyder att kroppen inte behöver jobba lika hårt och att hjärtat med varje hjärtslag får ut mer blod som syresätter våra muskler än tidigare, och därför inte behöver slå lika ofta.

Jag har hört talas om fartlek eller fartlekspass, vad är det, som att leka kull typ?

Sofy svarar: Nej, inte som att leka kull, men det var en kul gissning! Fartlekspass är ett löppass där du varierar din fart på ett lekfullt sätt. Spring långsammare eller fortare i olika långa sträckor under ditt pass, var spontan och höj och sänk din ansträngningsnivå under passets gång. Det kan vara mer eller mindre förutbestämt, att du innan du går ut bestämmer att du ska öka  eller sänka farten varje gång du ser en cyklist, eller att du ska springa långsamt eller fort i alla backar eller sluttningar.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!