Välkommen till din nya favoritblogg!

Mental träning: Visualisering

Att visualisera är en viktig del av mental träning, lite som en grund kan man säga. Att visualisera är ett annat ord för att skapa minnen som inte ännu hänt – framtida händelser så som vi vill att de ska ske. Vi har våra fem sinnen till hjälp att skapa minnen med; doft, hörsel, syn, känsla, smak. Ni vet hur en doftpust som förnimmer om blå Polo Sport kan förflytta dig till ett tonårsum på en sekund eller hur en smak av smultron kan ge dig hela bilden av att vara i en barndoms sommardag?
visualisering. Hur du visualiserar i mental träning

Hur fungerar visualisering?

Det fina i kråksången och varför visualisering fungerar i praktiken: hjärnan vet inte om det vi visualiserar och skapar ett (konstgjort)minne kring har hänt eller inte hänt i verkligheten. Eller jo, vi vet ju per se, men i given situation, på tävlingsdag/tentamensdag/dagen d kommer din hjärna luta sig på sin erfarenhet. Om erfarenheten/minnet finns av visualisering är vi benägna att följa den vägen. Vi behöver bara göra vad vi minns och sett hända.

Visualisering – hur gör jag?

Steg 1: Hitta en lugn plats

Lyckad visualisering kräver till en början en lugn plats där du inte blir störd. När du har mer erfarenhet eller vill återkomma till en redan skapad målbild/minnesbild kan du utmana platsen men börja på en trygg och lugn plats där du lätt slappnar av. Exempel på platser att testa:

  • Liggandes på din säng
  • Utomhus i en park
  • I skogen

Steg 2: Rensa sinnet från störande moment

För att skapa en ny minnesbild behöver du ett utgångsläge, likt en tavla blir bäst på tom canvas blir visualisering bäst när du kan rensa pågående surr i huvudet och ge plats för nytt.

Tänk på ditt andetag, lägg en hand på magen och känn hur varje andetag blir längre och djupare. Blunda. När tankar på annat kommer till dig, låt dem sväva bort som såpbubblor.
image

Steg 3: Fantisera om din målsättning

Hur ser det ut på platsen vid målet/när du genomfört din prestation?
Hur känns kroppen och vad har du på dig? Vad hör du runtomkring? (Speakerljud, coachröst, applåder hejarrop). Gå igenom ett lyckat scenario av hur du genomför din prövning och känner succén. Hur firar du?
Spara känslan i en fysisk rörelse, kanske en hand i luften eller ett segertecken.

Förflytta dig tillbaka till det lugna rummet. Tacka dig själv för ett bra och viktigt träningspass. Du har genomfört mental träning och visualisering.

I steg tre börjar själva riktiga visualiseringen, att skapa en situation och en händelse som ska vara så verklig för din hjärna att det blir till ett minne.
image

Läs gärna fler av mina inlägg om mental träning!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!