Det finns inget, knappt inget, som är så mycket vinterdag och skidåkning för mig som varm choklad med vispgrädde. Röda kinder inne i stuga med överdos av furu, vita små vanliga koppar i miljonupplaga – den där grädden alltid rinner över kanten när man stoppar ner skeden – och så skidstrumporna som hasat ner lite. Underställ och rufsigt hjälmhår. Len grädde på tungspetsen. Värmande dryck ner i magen.
Varm choklad med vispgrädde för ett helt compani:
1 liter mjölk (ekologisk grön eller kanske röd tycker jag!)
5 tsk kakao (ekologisk och fair trade så blir den snäll)
1 knivsudd vaniljpulver
5 tsk socker
Häll upp lite av mjölken i en kastrull och addera kakao, socker och vaniljpulver. Häll sedan i resten av mjölken och värm under omrörning, smaka av tills du hittat den perfekta balansen och kraften i kakaon, vissa gillar svagare, andra starkare.
3 dl grädde som vispas till topping. Pudra lite kakao över därtill, eller hacka lite mjölkchoklad fint och strössla över.