Välkommen till din nya favoritblogg!

Byxtjärn – Lätt vandring med barn i Åre

Vandringen till Byxtjärn en en runda jag vill rekommendera om du är ute efter en lätt vandring med barn i Åre. Det finns många fina alternativ att vandra med barn i Åre, men också flertalet långa leder med mycket höjdmeter. Till Byxtjärn går du enkelt utan att bli alltför trött oavsett om du är vuxen eller barn och när du kommer fram finns fina pausmöjligheter. Är det sommar kan du ta ett dopp! Start och mål är vid Fröå gruva som i sig är ett mysigt utflyktsmål med barn. 

Lätt vandring i Åre – leden till byxtjärn

Sträcka: Drygt 2 km enkel väg Höjdmeter: ca 150 Lednr: 221 (följ först 225) Underlag: Grusväg, bred och smalare stig.

vandring med barn i are byxtjarn vandring med barn i are, byxtjarn

Vandring till Byxtjärn – ledens start

För att komma till leden till Byxtjärn måste du först åka till Fröå Gruva. Från E14, följ skyltar mot Björnen / Fröå Gruva (avfart ca 4 km från Åre, mot Östersund sett, vid Preem). Passera Björnen och åk vidare på grusvägen mot Fröå Gruva, sväng vänster vid skylt Fröå och parkera. Vid parkeringen finns nedan skylt och mer skyltinfo om gruvområdet. 

Gå över ängen åt vänster efter dammen och ha alla husen uppe i Fröå gruva på höger hand. Du ser smal grusväg leta sig in i skogen vid hagar, följ den, led 225. Efter en stund kommer skylt 221, följ led 221 mot Byxtjärn.

vandra med barn i are

byxtjarn

Vandring till byxtjärn

Vi gick turen till Byxtjärn en halvgrå sommardag med mulet kallväder. En sådan där dag då man kanske först behöver göra en ansats för att ta sig ut och som sedan väl ute blir helt perfekt. Barnen gick hela turen själva, det går utmärkt med korta russinstopp.

3000 nyanser av grönt och full blom längs vägen gjorde turen till Byxtjärn extra njutningsfull men jag är säker på att leden gr sig suveränt också i höstskrud.

Stora E var på buspiggt humör och öste på. Hade man tur fick man korta pratstunder om rallarrosor, äppelbitar som från början är små och som växer i munnen och om den stundande skolstratspirrkänslan i magen som fanns där då. 

Byxtjärn är en liten sjö, runt om sjön finns eldplatser och också vindskydd. Vi slog oss ned på stocken på stranden och käkade medhavd matsäck. Mackor, nötter och varm choklad satt fint som en lätt lunch. Efter lunch blev det kasta-macka mästerskap (inte sådana man äter, utan stenarna!) och ett evigt tjatande om att hålla armar och hela ben borta från vattnet. 

Att kliva ner med Vikingskorna är helt OK då de är hårt testade och jag litar fullt ut på Gore-Texmembranet men det känns onödigt att bli blötkall ända upp till knävecken med halva vandringen kvar.

Treåringar har som bekant stark vilja. Tycker man att pyjamasbrallor är världens bästa vandringsbyxor så kan de vissa dagar få bevisa sig som världens bästa vandringsbyxor. Utfall: jovars, treåringen var i alla fall nöjd genom dagen. Gott så, gott så. 

Det var vandringen till byxtjärn det, en fin tur som passar att gå med barn, eller helt utan också förstås.

 

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!