Välkommen till din nya favoritblogg!

Fjällvandring med små barn

I de här bloggposten ska jag försöka ge tips kring fjällvandring med små barn, så pass små att de behöver bäras större delen/delar av vandringen. Alla barn är olika, men tipsen jag delar med mig av här är sådant som fungerar bra för oss när vi fjällvandrar!* Vi kör tio tips för fjällvandring med barn – flika gärna in i kommentarsfältet så bygger vi en grym plats för alla att hämta inspiration på!

fjällvandring med barn

1. Timeing! Planera med klockan som bästa vän. Morgon och förmiddag tycker jag är bästa tiden för aktiviteter med barn. De har mycket energi efter frukost, är oftast morgonpigga och sugna på att dra igång dagen. Utnyttja det! I många bergsmiljöer är även vädret bäst på morgonen, det får man som en bonus. Kanske är dina/era barn helt annorlunda timeade – om så, använd rätt del av dagen. En halvdagstur som startar direkt efter frukost och som avslutas kring lunch är en utmärkt plan.

2. Spännande/spektakulära slutmål. Välj vandringar med landmärken, ett coolt vattenfall, en spännande grotta, en fäbod med djur eller liknande. På vägen till kan ni prata om det spännande slutmålet och det blir en visuell upplevelse att ta sig dit – större än vidsträckt och fin utsikt som kanske för föräldrar är gott nog.

fjällvandring vattenfall

vattenfall

3. Bär rätt. Både barn och vuxna vinner på att ni har rätt utrustning för att bära barn på fjäll. Man behöver inte investera och äga, på många skidorter vet jag att man kan hyra bärstolar, om det här med vistelse i natur med barn inte är något man ägnar sig åt ofta. Vill man ha koll på bra bärstolar kan jag tipsa om mitt inlägg om bärstol – test och guide. Vi bär vår snart treåring i en Osprey Poco och tremånaders bebisen i en Ergo baby bärsele. Ergonomiska – för både barn och vuxen – ställningar och bra skydd mot väder som både är regn och sol är bra grejer att jämföra innan köp.

4. Sjung och lek! När det börjar knorras där uppe i axelhöjd eller inne i bärsele tycker vi det fungerar grymt bra med lite sång. Man kan hitta på tokroliga egna ramsor och låtar på dagens tema, eller sjunga om vad man ser, uppmuntra barnet att bestämma sång som alla ska hänga med i. Det är svårt att gnälla och sjunga samtidigt. Barn som går själva kan få ny energi av lite lek som även vuxna deltar i. En av våra favoriter är ”inte nudda mark”. Man låtsas att leden man går på är täckt av het lava eller kanske vatten, och barnen måste hoppa från sten till rot eller tuva för att undvika att bränna sig/sjunka ner. En annan grej är att lägga ut egna spår, göra pilar av pinnar för att visa andra vägen eller kanske lägga ut en naturlig skatt.

fjällvandring barn

 

5. Säkerhet och utrustning. Solskydd och solhatt på barn. Långbyxor och långärmat är att föredra för toddlers om det inte är smällhett. Tänk på att bebisar som sitter i sele får det väldigt varmt, ta inte på för mycket kläder på dem. Karta och ledbeskrivning nära till hands, och se till att någon vet var ni befinner er. Lämna gärna en lapp i bilrutan utöver att ha berättat om era planer. Vädret kan skifta fort i fjällen, överdragsjacka i vindskyddande material är kanon. Ha blöjor och våtservetter lättillgängliga, det är inte kul att möblera om i hela ryggsäcken för att byta en blöja.

6. Anpassa dina förväntningar: Låt barnen bestämma takten. Nej, ni kanske inte tar er så långt som du önskar, men se på de här vandringarna som något annat än en chans till att bunkra kilometer till träningsdagboken. Ni umgås, ni lär er av naturen, skapar minnen. Och det är förhållandevis liten del av livet barnen är små under fjällvandring. En enkel miss att göra om barnen går själva (been there, done that) är att fokusera lite väl mycket på ”nu går vi lite till så att vi kommer fram”. Barn känner minsta irritation. Som vår nästan treåring sa med ledsamhet i rösten: ”jag är så långsam på att gå, det är inget bra”. Ouch.

 

fjällvandring med barn

7. Använd naturen runt er som inspiration för sagor eller berättelser. En knotig fjällbjörk kan vara ett snällt troll som vaktar en skatt, bäcken med vatten som porlar kan vara magisk medicin… Låt fantasin flöda och häng på in i det dina barn ser. Dessa kan ni sedan återvända till när ni är hemma, och på så vis minnas fjällvandring och befästa som något kul, spännande och härligt!

8. Pausa. Stanna ofta för att fylla på med energi. Låt alla ha sin egen vattenflaska och sina egna mackor i foliepaket. Russin, fruktmix och nötter är gott som naturligt godis. Mullbär är en favorit hos oss som smakar gott och påminner om kola. I pauserna kan man också utforska närområdet där man stannar. Vilka djur kan ha gått här? Var bor björnarna? Missa inte att smaka vatten från fjällbäckar som rinner bra.

amning på fjället

Här sitter jag och ammar – inga konstigheter! (skugga är svårt på fjäll, bärstolen fungerar hyfsat som skydd)

matsäckspaus

9. Kompishäng. Att ha med sig en kompis på fjällvandring hjälper ofta att motivera barnen, de har kul ihop och knatar på.  Dessutom vet alla som någon gång besökt en förskola att det gnälls mindre framför kompisar än när bara föräldrar är med.

10. Locka och muta. Det kanske inte är lördag. Eller så är det det. Oavsett kan det vara bra att ha något litet extra att ta till om det fullständigt skär ihop sig på fjället. Ta med något i godisväg (det kan vara fruktpluppar också, om nu barnet tror att det är godis!) som kan engagera och ge extra motivation om det behövs. Precis som när du springer och räknar ner kilometer, kan en liten godisbelöning för varje ledkryss vara precis det som behövs för att få små fötter att gå en bit till, eller tårar och skrik att upphöra i axelhöjd. Javisst. Det är en muta, men det kan ju vara okej här och där!

* Disclaimer: Visst är det inte busenkelt att fjällvandra med barn. Och visst finns det minuter som är tråkigare än andra med gråt och gnäll. Men – det är fortfarande en härligt bra familjeaktivitet att få till i fjällen – enklare än att cykla mountainbike eller trailrunning med barn i alla fall. Vi är inte proffs, men vi gör det gärna och man lär sig något nytt varje gång!

fjällvandring med barn2

 Fyll på med era bästa tips  för fjällvandring med barn!

 1. Vilka fina bilder! Vi har precis varit iväg med vår 2,5-åring och 5-månaders. Att rita sin egen karta som man sen tar med på fjället var något som stora tyckte var kul. Även att ha med en liten kikare. Ett annat bra tips är att binda fast nappen (om barnet har napp) i ett snöre i bärstolen så slipper man springa långt och leta om den tappas. Det har vi nämligen fått prova på. Vi brukar ha med en picknickfilt med plastad undersida så liten kan ligga och rulla lite på rasterna även om det är blött på marken.

 2. Åh vilka bra tips! Jag har inte varit i fjällen med så små barn, men väldigt många av sakerna som du tipsar om funkar även på äldre barn, som kids på högstadiet. Vi är nämligen ute med eleverna varje höst och vår, på olika friluftslivsaktiviteter och snart drar jag och fem lärare till iväg till Helags med 75 nior! En lika fin, men annorlunda upplevelse, om man jämför med att gå själv, eller tillsammans med vänner eller familj. Och det är fantastiskt att se hur mycket de har utvecklats sedan de gick i sexan!

  Men nu var det ju tips du ville ha, och fjällnörd som jag är har jag faktiskt skrivit en kokbok i ämnet! För jag älskar god mat, och smarta lösningar! Det började med att jag skulle hålla en friluftsutbildning för mina kollegor, men jag delar självklart gärna med mig! Så har man iBooks på dator eller padda kan man ladda ner Fjällmat gratis på https://itunes.apple.com/se/book/fjallmat/id909489156?mt=11

 3. Bra tips! För senare tillfällen, den här sommaren funkade de inte (vi prövade de flesta).Vi kastade kottar och stenar istället, det roligaste som finns när man är dryga året 🙂 Å så fick mamman och pappan turas om att knata/springa fjäll. Funkade oxå.

 4. Jag skulle vilja komma med ett tips till alla som gillar friluftsliv med barn. Gå med i Friluftsfrämjandet och låt barnen vara med på Skogsknopp 1-2 år Skogsknytte 3-4 år och Skogsmulle 5-6 år de får lära sig massor om att vara i naturen och vad man kan göra. Då blir en fjällvandring något som till och med små barn kan se fram emot eftersom de kan göra saker de fått lära sig. Ta också och ”träningsvandra” på hemmaplan, packa ryggan med fika och lite mutor. Det finns också många roliga appar man kan ladda ner med info om djur mm, barnen vill ju gärna veta vad de ser och hör. Jägarförbundet har en som är gratis.

 5. Vad bra tips! Var kan ni rekommendera att man går som ”förstagångsvandrare”? Var finns mycket att upptäcka för 2-6 (eller iallafall 4-6)-åringar?

  1. Jag tänker såhär: där de vuxna vill vara och mår bra finns det massor att se även för små ögon. Åredalen är superb, många bra och kortare vandringsleder, funäsdalsfjällen är fina. Kungsleden!

 6. Hej och tack för en trevlig sida med bra tips. Vi Fjällvandrade med vår då ettåriga son i Jotunheimen, Norge. En vandring som jag hade gjort även två år innan så jag visste lite vad som väntade. Fast med barn så kan man aldrig riktigt förutspå vad som sker eller kommer att ske! Det är ju det som gör det hela mer till ett äventyr. Vi var fyra vuxna en ettåring och tre stora hundar. Vi vandrade i fyra dagar och bodde i tält hela tiden. Täckning på telefonerna fanns inte på hela tiden. Men vi hade en kanontrevlig tur som vi kommer att minnas hela livet och se tillbaka på med glädje. Jag rekommenderar kanske inte Jotunheimen med små barn om du är nybörjare men med erfarenhet av fjällvandring så är det ett toppenresemål! Norge är fantastiskt vackert, finaste platsen på jorden om ni frågar mig.

 7. Hej!

  Håller på och planerar en fjällvandring i september och har precis börjat googla lite och hamnade här. 🙂 Vår bebis kommer ha fyllt 1 år ganska precis, och vår plan är att bära henne i toddlersele på ryggen, och så får övriga tre vuxna dela på allas packning i ryggsäckar. Men vi har inte helt bestämt oss för hur vi ska bo. Det blir en tre-fyra dagar lång tur, och vi kommer gå mellan fjällstationer. Just nu lutar det åt tält utanför stationerna. Har du några tips när det gäller tältande med små barn? Vi ska provtälta hemmavid i sommar, men det kan ju vara stor skillnad på en niomånaders och en ettåring, och också på klimat i juni-juli i Halland där vi bor och i september i Jämtland där vi ska vandra, så jag vet inte om det kommer säga så mkt om hur det kommer bli på vandringsturen.

 8. Vilka bra tips!
  Vi tänkte vandra med två-tre dagars övernattning på fjällstation eller liknande i Jotunheimen i slutet av juli med två barn, 7 och 10 år. Jag skulle bli jätteglad för tips på:
  1. Bra dagsetapper
  2. Övernattningsmöjligheter, gärna namngivet (ej tält)
  3. Om man kan köpa mat i fjällstugorna
  4. Hur det är på myggfronten i slutet på juli
  5. Finns motsvarighet till stf i Norge?
  Hälsningar Lina

 9. Vilka bra tips! Hur tror du det skulle funka att ta med bebis på en vecka lång exkursion? Jag har tre exkursioner innom geovetenskapsprogrammet som jag måste göra nästa år, men vill inte åka utan Lillan. Tror du det är möjligt att ta med en 9 månaders bebis? Eller blir dom för trötta efter några timmars vandring?
  Tacksam för alla tips och råd 🙂

  Mvh
  Christina

  1. Ack för beröm! Kul att fu hittadf hit, häng gärna kvar! Fysiskt är det säkert möjligt men jag funderar mer på praktiken – om du går i skolan är det väl svårt att fokusera om du också har en bebis med dig, eller kan du ha någon med dig som har huvudansvaret för bebisen? Niomånaders kan vara så olika, många kryper och är rörliga, de har mkt vilja då och behöver såklart mycket fokus. Kika på ert schema hur mycket tid som är ”fri” – om det är en rejäl del borde det kunna funka!

   1. .. och just det. Barn är inte så flexibla, lackar de ur är det de vuxna som kanske behöver anpassa sig, är det möjligt att pausa tidigare/stanna för matstopp/blöjbyte. Går du ensam eller i grupp och om grupp vad säger de?

 10. Tack så mycket för ditt svar! Vi kommer att gå i grupp på en ö i scotland.. jag ska höra med mina lärare och se vad dom säger 🙂 tack igen för din respons!!

  Mvh
  Christina

  1. Lycka till, det låter ju supermysigt, hoppas ni får till en bra lösning! Återkom gärna och berätta hur det blev, häng kvar här och se om annat jag skriver om kan intressera och inspirera dig!

 11. Fina tips och bilder! En liten varning bara… att dricka ur fjällbäckar kan vara farligt, jag infekterades av campylobacter efter att ha druckit ur en fjällbäck och var dödssjuk i två veckor, diarré så jag bajsade blod till slut. Vågar inte ens tänka på vad som hänt ifall barnen druckit och blivit sjuka. Smittskyddsläkaren sa att det händer några gånger per år och man inte inte ska dricka utan att koka vattnet först. Det räcker att en fågel har bajsat uppströms eller att det ligger ett dött djur uppströms. Sorry om jag är tråkig….

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!