Välkommen till din nya favoritblogg!

Bloggskolan: Bloggkalender/Editorial calendar

Jag har bloggat sedan 2007. Några små knep och tips har jag kanske att dela med mig av till de som funderar på om de ska starta en blogg, och till de som vill utveckla den de redan har. Jag samlar dem under kategorin “bloggskola”. Hoppas att ni ska tycka det känns kul och att ni vill hänga med!

bloggskola

Dagens inlägg i bloggskolan handlar om att planera sina blogginlägg och att hitta ett system för att få överblick över utkast, kommande klara inlägg och vad man ska skriva om helt enkelt. I många år – ja, fram till i vintras faktiskt, bloggade jag mer eller mindre spontant. Visst hade jag ämnen jag ville skriva om, de sparade jag med anteckningar i kalendern, som mail till mig själv, eller som en mängd av utkast, helt huller om buller. Det fungerar ju – men om man bloggar lite mer seriöst är det läge att behandla skrivprocessen lite bättre!

Editorial Calendar plugin för WordPress kan vara din räddning i bloggtorkan eller den allmänna skrivförvirringen bland utkast och små anteckningar med rubriker.

Bloggkalender/Editorial Calendars – varför då då?

För framförhållning! Om du till exempel vet att du ska iväg på något, en semester, ett julfirande, jobbet kommer kräva massor av övertid eller liknande, och du vet att tiden för att blogga kommer bli knapp så hjälper kalendern dig från känslan av att dagarna rusar mot dig och du inte hinner blogga då. Du kan i god tid planera in att förnya lite äldre innehåll, göra en länklista, en semesterbild från samma tidpunkt året innan eller vad helst du vill fylla din blogg med. Du sparar på dig materialet, portionerar ut det i kalendern som utkast eller helt färdigt och så vips är du på banan!

För research och för åsiktsinsamling! Du kan lätt skapa tvåstegsinlägg om du frågar en fråga på måndagen eller tisdagen, och följer upp med dina åsikter om exempelvis läskedrycker senare i veckan, på torsdagen eller fredagen. Du får förhoppningsvis in bra med åsikter och tankar, som du hinner processa och fundera kring, innan du skriver dina åsikter senare samma vecka. I kalendern har du detta översiktligt och ser hela processen och missar inte att följa upp. Just detta exempel med läskedryck gjorde PT-Fia väldigt bra, kanske med hjälp av en inläggskalender.

editorial calendar

För bättre innehåll och högre kvalitet! Tänk på din blogg som en liten tidning, där du är chefredaktör, fotograf, testpanel och svarsexpert. En tidning byggs inte spontant över en natt, utan planeras noga så att ämnen och innehåll känns rätt och kommer i en bra läsordning. Det kan du också göra med lite bättre planering! Alla känner vi nog också igen att en text man skrivit, låtit vila, redigerat och låtit vila, och sedan läst igen (och småändrat) blir en mycket bättre bloggpost, än den spontana. De spontana kan också vara bra, men uttrycket kill your darlings och less is more finns av en anledning. Dessutom, när du läser igen ser du på texten med nya ögon, inte bara innehållsmässigt utan även grammatik, stavning och liknande kan slipas.

För att infria läsarnas förväntningar – eller för att överraska dem! Själva kalendern är ju din egen och privat och ligger i bloggverktyget, inga konstigheter. Men med bloggserier skapar du förväntningar och hemtam känsla hos återkommande läsare. Att det exempelvis ofta postas tabatapass på just tisdagar och att måndag morgon startas med boosten i ”Du är” hos mig är ingen slump. Med hyfsade rutiner kan man också bli mer fri att överraska och vara spontan!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!