Välkommen till din nya favoritblogg!

Laga mat ute – nybörjare. Kom igång med att laga mat ute!

Gasköket gör det lätt att bli en utelagare!

 

Det här inlägget handlar om att komma gång med att laga mat ute för dig som är nybörjare. Om att liksom börja. Hur gör man, vad behöver man för att laga mat ute och vad du kan tänka på, du som sällan eller aldrig gjort det. Jag har en sak att bekänna här. Eller några.

till dig som är nybörjare: Laga mat ute – komma igång med att laga mat ute med gas!

  1. Vi grillar oftast – vilket innebär väldigt lite matlagning.
  2. Jag har, på ett väldigt trist traditionellt laga mat utomhus-sätt, låtit min man hantera gasolköket en hel del. Det var onödigt!
  3. Jag älskar att det finns mattermosar och tycker att det är en himla bra grej

Men nu, nu kommer vi till hur fantastiskt lätt det är att laga mat ute, även om du är nybörjare! Åtminstone om du gör det på gasolkök. Jag köpte mitt förra året och väljer nu gärna köket istället för mattermosen. För att det är KUL! Jag är alltså själv nybörjare. Så mycket nybörjare att jag inte använt mitt gasolkök mer än tio gånger och ändå vågar jag skriva detta! Jag gör det med förhoppning att du ska tänka – men kan hon kan jag, för det är sant.

laga mat ute nyborjare

Mitt nyinköpta gasolkök från i våras – så himla smidigt att värma mat ute eller laga från grunden med det!

laga mat ute – nybörjarens snabbguide

Du behöver någon typ av utekök för att laga mat ute, om vi nu bortser från att elda och grilla saker över/i öppen eld. Det räknas absolut som att laga mat det med, men nu tänker vi utekök. Det finns några olika varianter av utekök och sedan varianter på varianterna. Nu håller vi det enkelt, alright?

Gasolkök:

Ett utekök som tänds med tändsticka/tändare efter att du kopplat på en gasoltub till själva köket och vridit på gasen. Slangen sitter fast i brännardelen och gastuben (finns olika storlekar som innehåller mycket eller lite gas) skruvas helt enkelt på slangen. Du reglerar lätt hur mycket gas = mer gas ger större värme, kraftigare bränning, som du vill ha genom det röda vredet, där slangen fäster på gastuben. Du lagar maten i kärl/stekpanna och det går fort och sotar inte. Gasoltuben finns att köpa på flera platser, bensinmackar, utebutiker, biltema etc.

spritkök:

Jag tänker att du tänker att det finns en tröskel till att lag mat ute och den tröskeln heter spritkök. Det ska monteras ihop, hällas i bränsle, tändas på, värmen regleras sedan med små minilock och så vidare. Det här är den klassiska sorten av utekök.

Du behöver själva köket och sedan bränslet som du ska fylla på i den lilla bränslebehållaren och något att tända på med.

Börja laga mat ute: Gasolkök är lätt och smidigt att hantera – jag rekommenderar gas!

Fördelen med gasolkök som jag ser det:

+ Mycket snabb koktid och inget sot
+ Inget spill, du använder den gas du använder!
+ Går att använda året om (vintertid i kyla kan krävas speciell gas för vinterbruk, eller att din gastub hållits någorlunda varm)
+ Lätt att justera lågan
+ Går snabbt att sätta ihop – bara skriva på gasen och laga maten!
+ Liten vikt, bränslet väger knappt någonting

Några nackdelar finns absolut:

– Gasoltuben tar slut, du behöver då köpa ny. Flaskorna går inte att fylla på tyvärr, halvtomma flaskor måste användas fram till dess att de är tomma och här kan det smidiga och lätta bli att du behöver bära dubbla flaskor, om du inte har koll på hur mycket som är kvar eller hur mycket du behöver. Vintertid och i många minusgrader fungerar gasen sämre, det finns dock ”vintergas” att köpa.

 

I somras lagade vi mat från grunden och värmde upp färdig mat på köket. Här en bit upp på fjället nära Storulvån.

Ett färdigt kit med ett komplett gasolkök – minsta motståndets lag!

När jag ska göra grejer ute letar jag ofta efter minsta motståndets lag. Varken du eller jag har (förhoppningsvis) tre veckor på oss att läsa in detaljerna på alla olika modeller och jämföra dem sinsemellan. Tänk vad bra att det då finns färdiga kit. Eller blogginlägg som guidar!

nu får jag ta tag och börja göra – klart jag ska kunna laga mat ute!

Kitet jag köpte förra året när jag kände – se ovan – heter Primus Primetech stove set 1,3 L OBS, det finns säkert liknande kit från andra märken, men detta var det jag köpte.  (Det brukar kosta runt 1500 kr, just denna dag detta skrivs är det 25% rabatt hos min partner Outnorth i samband med Black week) och är komplett med det du behöver:

  • Brännaren med slang (som du alltså bara skruvar på gasoltuben, gasolen säljs separat)
  • Piezotändare (jag brukar ändå tända med tändstickor…)
  • En griptång
  • Två kastruller
  • Lock med durkslagsavrinning

Brännaren är integrerad i vindskyddet vilket ger ett stabilt gasolkök som är mycket enkelt att använda. I tre simpla steg är alltså köket redo för matlagning: ta ut vindskyddet ur kastrullen, anslut gasen och tänd köket! Sätt sedan kastrullen med det du ska värma ovanpå brännaren och vips – varm mat! När du packar ihop lägret packas alla delar ihop i kastrullen och blir en kompakt, skrammelfri enhet. Sedan kan du äta.

Var nybörjarlat: Värm färdig mat

Att värma färdig mat räknas! Soppa är min bästa grej att värma och äta ute då det går lätt, även om det absolut väger en del om du ska ut och gå länge. På kortare dagsturer tycker jag soppa är toppen. Laga pasta, gröt eller annan enkel mat är också väldigt bra första steg till att komma igång med att laga mat ute. Du kan ha blandat färdig grötblandning med grynder, kanel, torkade bär, salt etc och sedan bara tillsätta vatten ute!

Det är sällan så njutbart att diska/skölja som ute:

Tips på slutet:

Det finns säkert massor med andra bra modeller och märken och lösningar och hela baletten. Det enda jag ville med detta inlägg vara att korta din starttid till att börja laga mat ute, för med gasolkök är det superenkelt även om du är nybörjare. Copy paste på mig bara så är du igång.

Ett extra tips är att köpa till en stekpanna i samma serie, vi fick en i inflyttningspresent till Åre av A’s syster. Då kan du göra den smidigaste av alla luncher som lätt lockar med kids upp på berg. Pannkakor stekta på friluftskök – med nutella och banan på. It’s a winner!

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!