Välkommen till din nya favoritblogg!

Lära sig tälja, ett tips för utebarn

Att lära sig tälja

Har du ett barn som gärna vill lära sig att tälja och visar stort intresse för att sätta kniv mot pinne? Att lära sig att tälja kräver lite teknik och framförallt mogen förståelse för att knivar är vassa och också kan göra stor skada. För att hitta rätt handlag och vinkel, samt att lära sig att man täljer från sig, inte mot sig kräver övning. Här kommer då i enkelhet världens kanske bästa knep att använda på vägen till att tälja med kniv i lugn och ro och att sitta still.

Knepet är: tälja med potatisskalare!

Den är vass, men inte farlig. Skär du dig kan du göra illa dig, men inte med superallvarliga skador som följd. Du lär dig att tälja från dig då det ger mest kraft och vinkeln blir naturlig. Är du fem år kan du gå med ”täljaren” i handen eller lägga den i fickan och den kostar inte mer än att det kan delas ut en egen med ansvar att ha koll på den. Ett riktigt bra insteg till att så småningom införa en kniv och att då ha del av handlaget med sig!

Att lära sig tälja, nästa steg blir Kniv med parerstång

Nästa steg blir att tälja med kniv och då med en kniv med dubbel parerstång (stopp att handen glider ut på knivbladet) och en avrundad spets längst fram, exempelvis spanar jag nu på Scout Fashion från Morakniv, som också har en bra prisklass, till stora E. De har just nu eldskola på fritids (I know, härligheten att gå på fritids i Åre!) och gör upp eld och letar material till brasa flera gånger i veckan när de går på utflykt. Friluftsintresset odlas från flera håll och att kunna och vara kompetent ute har sin grund i att öva och lära. Lilla E, han får studsa på med potatisskalare ett tag till faktiskt då han är något av ett yrväder och uppvisar tveksam hörsel på ord som ”lugna ner dig/sitt still/akta fingrarna” och så vidare. Ord som onekligen är rätt viktiga i sammanhanget.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!