Välkommen till din nya favoritblogg!

Nulltjärn om hösten – utemys med familjen

 

Nulltjärn är en fantastiskt fin och lättillgänglig plats för uteäventyr i Åre. Perfekt för utemys med familjen, perfekt att ladda batterier. Underbart att bara vara.

Nulltjärn om hösten – vålådalen och utemys med familjen

Nulltjärn ligger rent formellt i Vålådalen, dit du tar dig med bil och kan parkera alldeles intill den klara fjällsjön med sandstrand. Åk bara till Vålådalens fjällstation och fortsätt rakt fram på vägen du kom ifrån, istället för att svänga upp till höger till stationen eller in på parkeringen till vänster. Tre ytterligare kilometer framåt på liten asfaltsväg och parkera sedan vid vägs ände.

Nulltjärn om hösten är fridfullt, vilt och vackert. Här finns färdiga grillplatser, upptrampade stigar och ett äventyr runt hörnet.

Vi älskar att åka till Nulltjärn med familjen där utemys står i fokus. Vi packar ryggsäckar med ved (även om det ofta finns) kaffe och varm choklad, finfika och lager på lager. Ett av mina bästa knep är att alltid ha med en jacka till, eftersom det är helt värdelöst att frysa och det lätt blir lite fuktigt kallt invid vatten. Vi ordnar en eldstad en bit bort från stranden där vi kan vara lite för oss själva och barnen kan härja fritt. Tänder elden, styr upp lunchen.

Att äta ute behöver inte vara ett dugg svårt. Grilla korv eller värm upp klara köttbullar, sätt en bit halloumi på en pinne, ät en färdigmonterad sallad eller köp en färdig wrap från en butik om det finns sådana där du bor. Att tänka minsta motstånd och att göra det lätt är nyckeln. Skrämmer tanken på att göra upp en egen eld dig, men åk ändå och skit i att elda (även om det i praktiken inte är särskilt svårt).

Folk säger ofta, ”jag skulle gärna vilja gå ut mer men hur gör man?” och jag tror att det bara blivit lite syntax error då. För faktiskt. Du går bara ut med varma kläder på till en skog eller en sjö eller till foten av ett berg och tar med något att sitta på och något att äta. Om ens det.

När vi ätit klart går vi promenad. Förundras över hur höstfärgerna exploderat och hur skogen lyser guld. Kikar efter spår från djur och hittar avtryck av skogens konung. För dagen är det tre plusgrader och jag har vandringstights med ullunderställsbrallor under och dunkjol när vi sitter ner. Strumpor av ull, underställ av ull, en jacka med primaloft under trelgers skaljacka, allt från min partner Bergans. Jag berättar för att det ofta frågas! När vi sitter ner tar jag på en till älskad ulltröja och undviker att bli kall.

Dimman leker bland grantopparna och skapar lite mystik. Mörkgrönt och guldgult och fjällens sluttningar som skiftar i vinrött. Här är gott att vara. Barnen busar runt och värmen stiger, älgen syns inte till.

Vi vänder strax tillbaka till vår lägerplats där ryggsäckar med fika och varma plagg väntar. För dagen har vi packat i tre säckar; Skarstind W 40 L (kläder) och lunch, Flöyen 18 L har fikat och Helium Pro 40. Den sista är en ryggsäck som är utrustad för alpinism men funkar fint även utan snö eller klätterrep, för dagen innehöll den ved och yxa.

Fikat blev köpt från affären denna dag men jag utnyttjade ett annat av mina superknep för utefika innan vi åkte, vilket är att vispa grädde och ta med till den varma chokladen. För den är faktiskt bra mycket godare med grädde än utan, inte sant?

Kaffe, varm choklad, wienerbröd och muffins. Tänk att en kan få ha det så gött! Luta kroppen mot stammen eller mannen, blunda och låt mormorn och morfarn ta hand om femåringsfrågor om världsalltet och ingenting. Skratta så det kiknar, ta en kopp till och låta batterierna laddas till fullt innan vatten slås på glöden.

Nulltjärn i höstskrud. Utemys och lugn. Önskar du mer fys finns massor av leder, men ibland är grejen att bara hänga ute som är det allra bästa!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!