Välkommen till din nya favoritblogg!

Test Garmin Forerunner 245 music

80
Köpa Garmin forerunner 245 music

Test av Garmin Foreunner 245 music. Detta pulsklocketest gör jag i samarbete med Outnorth, som försett mig med låneklocka för bedömning. Det är också dit köplänkarna går! Ingen pulsklocketillverkare är inblandad i testet!

Test Garmin Forerunner 245 music – snabba fakta om klockan

 • GPS: Ja
 • Pulsmätning: handled
 • Simning: Ja
 • Batteritid: Upp till 6 h (gps med musik) – i vardagen, säger Garmin upp till en vecka men … ja, kanske, i så fall en vecka utan en massa träning?
 • Mäter träningsutveckling: Ja
 • Hälsotracking sömn/steg/hälsa: Ja
 • Mobilaviseringar: Ja (om man vill)
 • App för fördjupad data och tracking över tid: Ja
 • Byta armband: ja, finns både i silikon, vävt armband och läder.
 • Menstracking: ja

PRIS: 3795 kr – datumet vid publicering 13% rabatt och pris 3285 här hos Outnorth

Garmin om sin klocka: Du sköter löpningen. Forerunner 245 Music sköter tankearbetet. Klockan har GPS och dina favoritlåtar (upp till 500 kan lagras på klockan)  och den registrerar statistik, samlar in data och du får all information om din prestation, löpform, träningshistorik och även dina mål. Du slipper ta med dig telefonen! Kompatibel för simning och cykling och avancerade features i Garmin Connect.  Om jag håller med? Jadå!

Slutsats

Garmin forerunner 245 music är en riktigt bra sportig klocka, både för aktiv vardag och avancerad träning. Jag tror att detta kan vara en klocka att utvecklas massor med och som sporrar dig att nå dina mål. Du kan få bra hjälp med träningsprogram, pacea dig mot andra och anta utmaningar i communityform. Min uppfattning är att den kunde varit mindre omständlig och lite mer intuitiv, att knapptrycken ibland blir onödigt många. Funktionen att kunna lyssna på egen musik på gymet eller i skogen utan att mobilen med är underbar och något som lyfter upplevelsen! Älskar du statistik är klockan din vän!

Garmin forerunner 245 music hos Outnorth

Test Garmin Forerunner 245 music – mitt första intryck

Men ja! Vilken trevlig storlek! (med emfas!) Äntligen en klocka som känns som gjord för en smal handled och som verkligen passar optimalt. Jag är van med att pulsklockor och träningsklockor är stora, för stora, så detta var en flygande start!

Efter några minuter: Nöjd och glad stoltserar jag med klockan på armen, får aviseringar och samlar in hälsostatus. Det känns bra och kul.

Att komma igång med Garmin Forerunner 245 music

Elva minuter tog det, till jag hade Garmin connect och sedan också Garmin connect IQ installerade på telefonen (och alla val och widgets överväldigar mig en smula). Jag hittar en snygg urtavla och lägger grundinställningar om maxpuls (låter zonerna komma på plats genom träning, har inte laktat-testat själv på länge men de kan ställas in precist), ställer in kön, vikt och längd. Klockan frågar mig om jag vill spåra min menstruationscykel?, aha, bra feature! Några till minuter och jag fattar hur jag får in Spotify men hur jag sedan ska para ihop klocka med hörlurar eller hantera att spela musik är inte självklart. Behöver söka svaret och hittar. Hur häftigt att ha musik med sig ut och slippa mobil?! Kommer på mig själv med att tänka att det som saknas nu är en kamera så kan man skippa mobilen helt! Under komma igång ska också sägas att det är lite förvirrande med två olika appar, connect och connect IQ, samt att det stora valet av widgets av olika slag känns… nja… klurigt?

Bra betyg på att komma igång – det går överlag fort och lätt!

garmin forerunner music test

Test Garmin forerunner 245 music – Ingen instruktionsbok – göra och lära:

Jag har använt Garmin forerunner 245 music utan instruktionsbok (som inte heller direkt finns medskickad, för vem läser dem?). Jag ville se hur den fungerar att lära sig utan att läsa på. Jag har tidigare haft Garmin men skulle säga att mitt huvud var hyfsat blankt gällande vad jag trodde jag skulle uppleva och vilka knappar som gjorde vilka val.

I några månader har jag testat Garmin Forerunner  245 music parallellt med en annan klocka. Att klockan inte fått 100% av min tid har både underlättat och till viss del försvårat testet. Garmin 245 music startade testet och jag körde den själv på armen och lärde känna den i några veckor innan jag blandade in Polar Vantage 5 (läs gärna test av Polar vantage 5).

Användarupplevelsen – Hur funkar Garmin Forerunner 245 music för mig?

De första veckorna var jag väldigt nöjd. Bläddrade och såg mina data på armen under dagen, då den synkar regelbundet helt av sig själv, vilket är superbra. Kände mig peppad av staplar och statistik, hade bra översikt av den träning jag gjort och de steg jag tog nära till hands. Klockan är tydlig och smart i att visa pågående vecka och man hittar lätt dessa siffror. Att samlad data finns på armen är suveränt och kanske gjorde också det att jag inte spenderade så mycket tid i appen? Där i början kändes den nästan överflödig vilket jag tycker är ett bra betyg.

GPS: Hittar Gps snabbt och säkert. När jag säger snabbt menar jag snabbt som i några sekunder.

Känsla på handleden: Bra! Klockan är väl anpassad efter en tunn handled, sitter skönt, stabilt och bra. Klockan är smidig och den böjer sig lätt med handledens rundning. Har vid några tillfällen råkat trycka på knappar av misstag, när jag tagit på och av ryggsäck, jacka etc. Något jag noterat, eftersom det inte direkt hänt förut på någon klocka jag haft.

Pulsmätning: Handledspulsmätning som varit stabil och betett sig på samma sätt dag efter dag, pass efter pass. Visat lika mot kontrollklocka (som också mäter på handled) sånär som på 1-2 pulsslag.

Man kan använda Garmin forerunner 245 music på ett mer eller mindre superseriöst sätt som är ”datadrivet”, eller använda klockan mer som en vardagsklocka och mäta sina träningspass, se dem i efterhand i appen och sammanfattade i klockan direkt efteråt.

Musik i klockan, här är Garmin 245 music nästan som bäst!

Springa med Garmin forerunner 245 music

Mycket av min träning med Garmin forerunner 245 music har varit löpning. Löpning för mig själv som distanspass, intervallpass eller när jag haft mina träningshelger och då innehåller passen också en massa stopp för teknik och hänförande utsikt.

Att komma igång med ett nytt träningspass är lätt och går fort. Det finns förinställningar för vad jag ser inom fältet för löpning men kan också välja en separat urtavla som någon annan skapat (hämtas via garmin connect IQ) eller ändra datafälten i klockan. Det senare är dock ganska omständligt. Om jag har lagt till träningspass via dator eller app finns de i klockan under ”mina träningspass”!

Efter att jag tryckt ”spara ändringar” så frågar klockan mig om jag verkligen vill spara mina ändringar? JA – sa jag ju! Lite så kan jag uppleva klockan ibland!

CYKLA OCH SIMMA MED Garmin forerunner 245 music:

Japp! Både att cykla och simma går fint med denna klocka. Det finns inställningar och träningspass, klockan ska kunna identifiera simsätt och du kan lägga till träningspass. Funkar således bra för triathleter!

>>> KÖP Garmin Foreunner 245 music

Garmin 245 music – MYCKET SKER I APPEN och i datorn

Garmin har ett fantastiskt fint träningsstöd och det finns massor med möjligheter att nyttja klockan maximalt till träningsutveckling, om du spenderar tid i Garmin connect app och webbverktyg. Framförallt webbverktyget kan hjälpa dig massor. Här finns träningsprogram för olika sträckor och nivåer, för löpare, mountainbike eller triathlon. Om du har en klocka från Garmin idag men inte botaniserat här så gör det!

VILKA GRAFER KAN JAG SE?

En hel massa! Både per aktivitet och på helheten kan jag dra ut grafer om jag vill och se utveckling senaste månaden och de senaste tolv månaderna. Just i appen på armen blir det nästan onödigt mycket information och jag känner mig lätt överväldigad av all statisktik, då det finns just så många variabler.

 • Träningsrapport
 • Aktivitetsrapport – steg, puls, kalorier
 • Sömnrapport
 • Hjärtbelastningsrapport
 • Running-Index (med estimerad syreupptagningsförmåga utöver pulszoner)

I appen direkt efter avslutat pass ser jag:

 • Sträckan ritad på karta
 • Tid och kilometer
 • Hastighet, max och snitt
 • Puls, max och snitt
 • … och andra features om jag lagt till dem!

Garmin Incident detection

Klockan kan ställas in att varna upp till tre kontakter direkt ur din telefonbok med ett varnings-sms om du (eller snarare din klocka) är stilla på samma position i 10 minuter (tror att denna tid var valbar). Detta är i grunden en väldigt bra grej som ju självklart kan vara skillnaden mellan liv och död. Dock har min man fått ett sms med varningsinfo och i två andra fall var jag sekunder från att hindra klockan att skicka varnings-sms. Om det är jag som i stunden inte förstår var jag ska trycka för att avbryta eller om det faktiskt är rörig urtavlebild, ja – det vet jag inte. Jag säger igen att det är en bra grej, men att jag har bråkat lite med denna feature eftersom jag ibland stannar på fjället för lunch, stannar för foton eller liknande.

Inte helt enkelt att testa pulsklocka:

Ser jag det jag vill se egentligen? Varför är inte ”lap-knappen” den jag tror den är? Vad många tryck det är! Känslan av frustration smög sig på när jag var inne i träningspass. Olika träningsformer kan visa olika saker via olika datafält och dessa ändras i klockan (lite omständligt – många tryck) men kan också helt styras av en hämtad urtavla. Om man valt en urtavla (tror jag) att den trumfar annan inställning och den visar vad den urtavlan är programmerad att visa. När jag raderat externa urtavlor som ändå inte är spot on och bara jobbat med vad jag lagt in och till i klockans val trivs jag bättre med vad jag ser. En smaksak, men att hitta rätt här var en inte helt enkel process.

Garmin foreunner 245 music – BETYG I PROCENT

Jag har som vanligt gått på mina fem kriterier och det är % av dem som gör slutbetyget:

Passform: Bra. Sitter skönt på handleden. Kommer åt knapparna oavsiktligt då och då, detta drar ned betyget.

Design: Snygg, men tydligt sportig look. Kommer inte undan som annat än en sportklocka.

Funktion: Jag gillar klockans funktioner, mycket klocka för pengarna och massor med statistik och data. Lär du dig appen och dataverktyget Garmin connect finns massor med funktion att utvecklas ihop med. Den är inte så användarvänlig som jag önskar och lite omständlig, det drar ner betyget för mig.

Hållbar produktion: Svårbedömt. Texter om samhällsansvar och miljö finns på plats hos Garmin och en snygg rapport daterad 2016.

Vill ha – faktor: Klockans design väcker inte i sig något i mig, men musikfunktionen lockar och är något extra!

När älskar jag klockan:

Enskilda löppass av typen snabbdistans eller långpass, där jag bara trycker på start, ser data under tiden och stoppar när jag är klar. På gymet med egen musik i öronen, trådlöst, via min klocka där jag också ser om jag pressar pulsen i konditionsövningarna och har koll på totaltiden. I vardagen är det lätt att scrolla mellan data och jag upplever att jag får en hel massa datainformation hela tiden!

Test Garmin Forerunner 245 music
Passform
85
Design
60
Funktion
85
Hållbar produktion
80
Vill ha-faktor
90
Plus
Minus
80
Köpa Garmin forerunner 245 music
Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!