Välkommen till din nya favoritblogg!

Tälta med barn

Att få uppdraget av Decathlon att tälta med barn och berätta om upplevelsen samt dela med mig av tips till er om att upprepa och testa själva, det var så roligt att jag fick nypa mig lite i armen. Häng med på tältäventyr och bekanta er med Decathlon. 70 sporter. 40 000 produkter. 21 egna varumärken. Decathlon är ett nytt sätt att handla sport!

decathlon friluftsliv

 

tälta och campa med barn, tips

Det här vill jag berätta och tipsa om när det kommer till att tälta med barn:

Tältplats: Bestäm er för en fin tältplats där det är roligt och härligt att vara. Vatten är tacksamt och fint, men kräver lite extra ögon på blixtsnabba barnfötter med brist på omdöme*. Första gången i tält kan tomten fungera bra, det viktiga är att ni skapar upplevelsen, inte var ni är. Jag har inte bott fler gånger på camping än handens fem fingrar, men jag minns spontana fotbollsmatcher och en ny norsk brevvän. Samtidigt är ostörd fjällnatur oslagbar enligt mig!

Välj er tältplats  efter sällskap, vana och behov! Nedan ser ni hur vi slog läger invid en insjö här på Ingarö där vi bor.

tälta med barn

Tält: Välj ett tält som är enkelt att sätta upp. Om du inte väljer ett tält som är enkelt att sätta upp, se till att ha balanserat blodsocker och att barnen kan roa sig med något (detta brukar de ordna bra själva), placera er med fördel inte nära en klippkant eller tända grillar**. Vi tältade i Decathlons  tremannatält 2 seconds easy Quechua som tar – bokstavligt talat – två sekunder att fälla upp. Som tält på doping! (kolla filmen som finns på produktlänken och bli blown away!). Det är inte tältet en väljer om en ska ut och vandra långt till tältplatsen, då det är lite för stort i ihoppackat format för ryggsäck, men ett helt perfekt tält för syftet att tälta nära civilisationen. Tänk på tomten, nära bilen, på campingplatsen, ni hajar. Det är ju också så de allra flesta premiärtältupplevelser skapas. Kasta upp tältet i luften, se det vecklas ut. Voila. Jaha, och i verkligheten?

decathlon tältning2-9217

decathlon tältning2-9219

Här var jag inte 100% övertygad om att det skulle vara easypeasy-kasta upp i luften-klart. Jag hade kollat videon men nja, en har ju varit med om att resa tält förr, så att säga och har således tältpinnar och linor i minne. decathlon tältning2-9226

Notera gärna barnets kroppsspråk.

decathlon tältning2-9229

Easy tiger! (Och barnet har gått från OH NO! till just chillin’)

decathlon tältning2-9232

tältamedbarn1

Okej, okej, någon mer sekund än två tog det för mig att få det helt klart, men absolut inte fler än tio, vilket är ganska (sjukt)bra måste jag säga. Mama’s got the magic! Barnet är fortfarande såhär några dagar senare helt begeistrat över mina tältskills. Detta pop-up tremannatält, och alla andra modeller av quechuas 2 seconds easy  är en innovationsprodukt och ett signum för hur Decathlon jobbar. Priset? Löjligt billiga 599 kr!

Barn: Välj ett glatt barn/flera glada barn som är peppat för uppgiften. Berätta och förbered inför äventyret. En mysig bok att läsa som förberedelse för tältning är exempelvis ”godnatt alla djur” av Lena Arro, spoileralert; i vilken barnen ska tälta men tycker det låter läskigt utanför. Det visar sig att alla ljud kommer från mysiga och snälla djur som också vill sova i tältet. Sagan avslutas när hela tältet är proppfullt med kaniner, hästar, katter, möss och en och annan höna.

Kläder efter väder och situation är såklart också en bra grej. Det är inte kul att frysa. Involvera barnen i att bära sin egen packning, bestämma vad ni ska ha med i matväg och om vad som ska hända när ni kommit fram. Var bjussig med fantasin och lägg gärna ett magiskt skimmer över kommande strapats. Vilken treåring vill inte vara med om något magiskt?!

tips tälta med barn

T-shirt med björnmotiv , 20 kr (rea) och ryggsäck ”Arpenaz”med 10 års garanti till facila priset av 29 kr. Lite att växa i för lilla E.

tälta med barn

Lilla E har på sig softshelljacka, 199 kr, härlig långärmad tröja med djurmotiv, finns olika färger och olika djur, 79 kr, vandringsbyxa med förstärkta knän och bra detaljer,  89 kr. Vandringssko eller helt enkelt en riktigt bra allväderssko i äkta läder för små fötter, 179 kr. Samtliga plagg lilla E har på sig kommer från märket Quechua.

tältamedbarnkollage2

Stora E har på sig Jackan Aprenaz 200, en friluftsjacka med andningsfunktion och med visst regnskydd, finns i flera olika färger/färgkombinationer, 199 kr, friluftsbyxor  som har grym passform och supercool omlottknäppning, utöver att de är förstärkta och har bra fickor, för 99 kr är de ett kap! Aquaskor (speciellt framtagna för barn som går i vatten och på stenstränder, kalasbra!), 69 kr /  röda stövlar, tillverkade utan pvc, 99 kr. Byxor, tröja och jacka från Decathlons märke Quechua.

Den uppmärksamma har nu sett att vi också luftat kläderna i både fjäll och skärgårdsmiljö. Bullet proof och hård testning. Vi är precis så förnöjda som bilderna visar. Det är riktigt, riktigt bra grejer som jag verkligen rekommenderar och till priser som är balsam för plånboken. Testa du med, du får rabattkod längre ner!

Äta: Som vanligt när det kommer till barn. Krångla inte till det. Blodsockernivå och trivsel löper linjärt. Om du inte vill så behöver du inte grilla egenfiskad abborre över elden eller ta fram frystorkat kallops och värma på gasolkök. Det är supermysigt och härligt, men inte direkt avgörande för om ni har det bra. Keep it simple.

tälta och campa med barn

Pinnbröd (du har gjort degen hemma innan förstås, samma som scones funkar fint!), skuren frukt (kolla lyckan i vattenmelon i packningen), korv som grillas på egentäljd pinne, pannkakor eller pitabröd med fyllning, matig pastasallad är några exempel på bra campingenergi som är lätt att ta med. Russin är oumbärligt, kom ihåg det! Vatten är en viktig grej om ni slagit läger bortom kranar, lätt att glömma och bra att ha.

Sova: Så himla spännande, roligt och nervöst och lite läskigt det är att sova i tält för första gången om man är cirka metern lång. Ta vara på känslorna, var nyfiken och kliv in i barnens värld. Hur tänker du nu? Hur blir det då? Vem sover var? Att öppna en sovsäck är ett äventyr i sig. Vadå? Ska jag sova I den här lilla korven!?

Ni sover bäst och bekvämast på självuppblåsbara liggunderlag (ni som minns pumpar och luftmadrasser kan andas ut) och i sovsäck. På bilderna nedan ser ni hur stora E myser och gosar ner sig på detta liggunderlag och i barnsovsäck (159 kr). Vi vuxna testade två varianter av sovsäckar, en billig sovsäck för 199  kr och en lite mer bearbetad sovsäck för vandring för 599 kr. Detta är en himla trivsam grej med Decathlon, de har produkter för alla prisklasser och behov. Tältar två tioåringar i trädgården behöver de inte värsta fjällräddningsutstyrseln för tusenlappar.

decathlon tältning2-9297

decathlon tältning2-9281

När ni tältar under de ljusaste sommarveckorna blir det inte supermörkt runtomkring, men snart tillräckligt mörkt för att det är bra att ha ficklampor till hands. Pop-up tältet (två sekunder, ni minns) har bra fickor längs sidorna för dylika attiraljer och en bra krok för det här roliga tillbehöret, en tältglödlampa som går på batteri. E blev förtjust!

decathlon tältning2-9304

Vi lät det bli kväll innan vi släckte lampan, men en måste ju testa! När natten kom flyttade vi också upp tältet en bit åt höger, där det förankrades. Tält liknande dessa behöver inte spännas upp, men att förankra dem med några fästen är bra, uppfällda tält kan fånga vinden bra.

Vi berättade samma saga och sjöng samma sång som vanligt. Det skapade bra och trygg känsla när det knastrade utanför och susade i vinden. Det var några år sedan jag tältade sist och jag blev härligt påmind om den speciella känslan det ger.

decathlon tältning2-9306

decathlon tältning2-9292

Godmorgon! Det här gör vi om!

Som ni ser fick jag ihop tältet utmärkt. Jag bävade lite, men klarade av det på första försöket och utan att bita mig i läppen för att hindra svordomar. Mama’s got the magic, som sagt. Eller Decathlon, eller ja, hur man nu vill.

decathlontältamedbarn5

Jag har vandringsbyxor i stretchig denim, som även kan göras om till trekvartsbyxor, så sköna att jag vill ha dem på mig alltid och har använt dem extremt mycket denna sommar, 349 kr. Regnjacka med god ventilation och massa smarta funktioner, 499 kr. Både byxa och jacka från Decathlons märke Quechua.

Decathlon vill dela sportglädjen med alla, från de yngsta nybörjarna till de mer inbitna sportnördarna. Med egen produktion och fokus på innovation och ​genom att sälja produkterna i 900 sportvaru​hus över hela världen kan de hålla ​priserna nere utan att tumma på kvalitén. 70 sporter. 40 000 produkter. 21 egna varumärken. Nu tycker jag att du ska bekanta dig mer med Decathlon, ett nytt sätt att handla sport!

Kampanjkoden AKTIVSOMMAR2015 ger dig 50:- i prova på rabatt (du måste lägga varor i varukorgen för minimum 50:-). Gäller t.o.m 30/9. Kolla in utbudet för att tälta med barn och mycket därutöver här!

*Det är inte barnens fötter som har brist på omdöme, utan deras hjärnor som inte är särskilt bra på att kalkylera konsekvens. Ville bara klargöra detta.

** Se ovan. Bristande riskkalkyl och konsekvenstänk.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!