Välkommen till din nya favoritblogg!

Köpa landsvägscykel – tips och guide

Att köpa landsvägscykel kan kännas överväldigande. Det finns så många val att göra: ramstorlekar, komponenter, styrstammar och allt.  Om du letar efter en guide kring hur du ska tänka kring att köpa landsvägscykel har du kommit rätt.

Den här guiden är skriven i samarbete med min cykelsponsor Crescent. Tankar och åsikter är mina egna och jag har tagit hjälp med all detaljfakta från duktiga cykelhandlare.

köpa landsvägscykel

Att köpa landsvägscykel – att bestämma från start

För att säkerställa att du köper rätt landsvägscykel/racer– för dig, behöver du utgå från dina förutsättningar och dina preferenser. Är cykel verkligen din huvudsport är sannolikheten större att du behöver en vass cykel att fortsätta utvecklas med. Är du nybörjare och ska ta dig an cykelpendling är behovet kanske ett annat! Nu kommer tre punkter för dig att starta vid:

  • Budget: Hur ser min budget ut, vad är jag beredd att lägga på min cykel? I denna fråga ryms valet av de två nästkommande rubrikerna, de om kolfiber vs aluminium och kompontenter.
  • Hur ska jag träna cykel? Enbart på asfalt? Pendling? Ska jag tävla?
  • Hur mycket ska jag använda cykeln?*

Hur känns en bra landsvägscykel?

Lätt: Vikten är inte allt men att släpa runt på onödiga kilon drar ner ditt tempo. Leta efter en cykel som är lätt, det finns lätta aluminiumcyklar också, men lättast är kolfiber.

Snabb: Att trampa ner och känna hur cykeln svarar och omedelbart rör sig framåt är en underbar känsla. Känn och leta efter känslan där kraften når bakhjulet genast.

Bekväm: Sitter du rätt så går det fortare och känns bättre. Rätt styre, styrstam och sadel monterade på en ram med bra geometri ger den komfort du behöver. Du orkar längre, minskar luftmotståndet och får ut mer av cyklingen.

Köpa landsvägscykel – kolfiber eller aluminiumram?

En ram i kolfiber är i regel mycket lättare än en ram i aluminium, den hjälper dig alltså att cykla fortare till mindre ansträngning. Materialet kolfiber är dyrare att ta fram än aluminium.  Kolfiber verkar vibrationshämmande, vilket i regel ger en skönare cykling. Med kolfiber kan man också skapa former på ramen som är omöjlig att få fram i aluminium. Ramens form bidrar till att få fram önskvärda egenskaper för cykeln. Är du nybörjare med begränsad budget, satsa på aluminiumram. Har du cyklat några år och vet att landsvägscykel är en passion hos dig är det värt att investera i en lättare kompis.

köpa landscägscykel

Jag gör snart min andra säsong på Giga, en cykel jag utvecklas med och som ger mig fina förutsättningar inför Vätternrundan.

Köpa landsvägscykel – komponenter?

Komponenterna, eller i allmänt tal och vad som egentligen menas: Bromsar, växlar och hjul, kan skilja sig mycket åt. Komponenter kommer i olika prisklasser och kvalitetsklasser. Komponenter med lägre vikt och finare materialval samt mer precision och hållbarhet i växlar och kasetter är dyrare. Komponenterna brukar grupperas med namn efter nivå. Varumärken som gör komponenter är exempelvis Shimano, Sram och TEC. Här gäller samma tänk som i övrigt; hur mycket ska jag cykla? Att inte ha växlar som lirar är otroligt jobbigt, samtidigt som toppmodellen kanske är att betala för mer än vad du märker av och behöver. Du hjälper ditt växelsystem bra med att hålla det rent och välsmort, samt att göra justeringar själv eller via inlämning. 

Vilken ramstorlek ska jag välja?

Det beror på hur lång du är, och lite hur din kropp ser ut och din erfarenhet som cyklist. Crescent har tagit fram en bra geometritabell att utgå ifrån och som stämmer bra för deras cyklar. Invid varje cykel du är intresserad av kan du se hur olika storlekar passar olika längdspann. Som du ser på bilden nedan överlappar storleksguiden lite.

Nedan visas längd på cyklisten och ramstorlek som kan passa för tjej:

köpa landsvägscykel

Nedan visas längd på cyklisten och ramstorlek som kan passa för kille:

tumstorlek köpa landsvägscykel

Det finns också fördjupning med samtliga mått angivna på varje cykelmodell, den ser ut såhär:
köpa landsvägscykel - guide och tips

Har du lång rygg och korta ben eller precis tvärtom, kort rygg och långa ben kan olika ramstorlekar sannolikt bli bästa matchen, även om personen i fråga är 170 cm lång. Här finns få genvägar och det allra bästa är att provcykla och känna känslan, samt lita på en kunnig cykelhandlare. En erfaren cyklist kan jobba i en lägre tyngdpunkt med överkroppen mer fälld än en nybörjarcyklist. Känslan är viktig!

Köpa landsvägscykel – Tjejcykel?

Är du tjej och gillar landsvägscykel? High five bruden! Jag gillar också. Tjejer och killar är lika bra (viktig kunskap för alla att ta in) men kan ha olika fysiska förutsättningar. Då pratar jag höftbredd, handstorlek, mått mellan axlar. Crescents damcyklistteam Crescent DARE har lämnat sin önskelista på justeringar och hur en riktigt bra cykel för tjejers kroppar borde vara. Utifrån den önskelistan har Crescent tagit fram damvarianter av modellerna Nano, Deca, Maxa och Giga där komponenter som t.ex sadel och styre är valda för att passa oss tjejer extra bra. Kolla in dem om du är nyfiken.

Jag gör snart min andra säsong på en Giga; med kolfiberram. På Giga är styre, styrstam och vevarmar i mindre storlekar för att cykeln ska passa perfekt, och sadeln är anatomiskt anpassad för tjejer. Ramen finns också i mindre storlekar. Totalvikt: 8,5 kg.

köpa racer landsvägscykel

Hjälp att välja modell – vilken cykel passar mig?

Nybörjar-Nina, Nina är 163 cm lång: Nina får lite för ont i sina knän av löpning, men har hittat det här med cykel. Hittills har hon cyklat på sin citybike men är nu anmäld till tjejvättern och ser fram emot att träna cykel och ska nu köpa sin första racer. Hon har begränsad budget men tänker att cykeln hon köper nu ska bli en riktig kompis.

Cykeln som passar Nina:

Crescent Deca – en aluminiumracer med Shimano 105 växlar. Nina hoppar instegsmodellen, ökar budgeten något till strax över 10 000 och får riktigt mycket cykel till en vettig peng. Storleksmässigt borde Nina provcykla både 49 och 52 för att försäkra sig om att storleken känns rätt.

Vättern-Vera, Vera är 170 cm lång: Vera har en landsvägscykel från 2004 i garaget, med aluminiumram och köpt begagnad på blocket. Hon har kört tjejvättern och halvvättern på cykeln, vet att cykel är hennes fokus och nu är det dags att ta nästa steg. Hon har vätternrundan sub 11 timmar som årets cykelmål. Vera vet vikten av kvalitet, smakar det så kostar det.

Cykeln som passar Vera:

Crescent Giga (den jag själv cyklar på). En lätt och skön komfortracer i kolfiber som ger möjlighet till en snällare eller lite mer aggressiv körställning beroende på hur styret ställs in och styrstammen vinklas. Shimano 105 komponenter även på Veras cykel. Storleken borde vara 51!

Elitmotionär-Elias, Elias är 184 cm lång: Elias är mitt inne i en klassikersatsning och älskar konditionsträning. Hans mål och ambitioner är höga och han ska snart skriva in sig i en cykelklubb för våren. Hittills har han lånat runt och testat kompisars cyklar, men nu är det dags att investera själv. Elias älskar att ha bra grejer!

Cykeln som passar Elias: 

Crescent Tera Di2 med Shimano Ultegra och lätta TEC komponenter på. Denna cykel har en kolfiberram med bra styvhet i ramen för riktiga krafttag. Elektroniska växlar är drömmen för den som kan tänka sig att lägga några extra tusenlappar för att få det bästa. Storleksmässigt är det rimligt att 58 passar Elias bäst.

Kontaktpunkter och bikefit

Att köpa landsvägscykel är steg nummer ett. I och med att du köper cykeln prövar du ut en modell och en storlek som passar dig och dina behov. När du lärt känna din cykel kan det vara kul och värdefullt med en så kallad bikefit. Under en bikefit finjusterar du din landsvägscykel att passa precis din kropps vinklar. Målet är att skapa en så bra ergonomisk sittställning som möjligt där du får ut max kraft av varje tramptag. Det här är riktigt finlir men kan vara kul och också verka skadeförebyggande för cyklister som ska cykla mycket och länge och kanske tävla. Om du planerar en bikefit är det värt att tänka på att inte göra den alltför nära ett längre lopp, då kan förändringar ställa till det.

börja cykla landsväg-1

*I hur mycket cykeln ska användas finns en nyckel kring budgettänk. Ska du cykla enormt mycket sjunker cykelns kostnad per användning. En cykel du tänker på som dyr kan få en låg kostnad per användning om du cyklar mycket, och en dyrare cykel är oftast en bättre cykel. Köper du en cykel som du inte använder är den en dyr cykel, oavsett vad du köpte den för. Att tänka lite KPA – kostnad per användning är inte fel.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!