Välkommen till din nya favoritblogg!

#sofiasskidskola, del 5: Hur lär man barn att åka skidor?!

En vanlig fråga – den vanligaste – är ”hur lär man små barn att åka skidor”. Idag ska jag äntligen dela med mig av det!

Kan små barn lära sig att åka skidor – och från vilken ålder börjar man?

När barnet har hittat hyfsad balans och kan stå och gå bra i skor är det läge att testa. Det kan gå före tvåårsdagen, men mellan två och tre år brukar de flesta ha den här förmågan. Det underlättar förstås att ett barn kan klara av att ta enklare instruktioner, även om ni mest ska leka. Balansen står i absolut fokus i början på inlärningen, och det är de som är det kluriga – genom all skidåkning i hela livet kommer vi alltid tillbaka till balans och grundposition.

sofiasskidskola

Skapa fina förutsättningar för inlärning

Håll till på en bred och jämnt svagt lutande backe, gärna på avgränsad barnyta och undvik de kallaste dagarna. Tänk korta pass! Jag tycker att formeln 1/3 skidåkning, 1/3 snölek och 1/3 varm choklad fungerar bra, och försök göra så att det är du som initierar vila/paus. Sluta när ni är på topp och barnet gärna vill åka mer, då kan ju du gå med på ”ok, ett åk till!” och det ger en fin feeling! Sänk dina förväntningar, skaffa ett bra hörn på närliggande värmestuga och omfamna glädjen i att ni kom iväg ut och att ni gör något ihop istället för att sitta fast hemma vid barnkanalen, om det så är för 30 minuters skidlek.

OK, kiddo i startålder eller äldre – sen då?

Om det finns möjlighet att testa lekfullt och inlärningen blir lustfylld kan den första säsongen av skidåkning med ett litet barn leda till att både svänga och stanna och balansera. Men du, sätt inte mål/förväntningar däri. Tänk lustfyllt!  Min målbild är få ett barn som vill åka skidor, och själv föreslår det som aktivitet.

Tre viktiga saker:

1. Balans: Att stå för sig själv! Den viktigaste färdigheten är balans. Balansen är så genomviktig eftersom den också kommer att sätta ramen för en livstid av bra skidåkning.

2. Fokus. Nästa sak (efter balans på skidor) att lära/kunna är att hålla någotsånär fokus. Skidbackar innehåller massor av distraktioner, det pågår ju så mycket runtomkring! Att få ditt barn att fokusera och hålla koll på sina skidor, sin kropp, vart den är på väg och samtidigt ha massa som pågår runtomkring kan vara en pärs. Att svänga kommer att komma naturligt – sedan, när balansen finns där även om det dyker upp en skidåkande snögubbe eller att tre hjälmfotingar åker stjärtlapp intill.

3. Plog/Glasstrut/Pizzaslice: Med en bra plogposition kommer barnet hitta kontroll fort. De kommer upptäcka att de kan kontrollera sin fart och ha ett stöd i sina skidor. Utifrån plogen kommer de utforska att svänga.

Så, lyckas jag lära ett litet barn att glida med bra balans och hålla fokus när det gör det i plogposition, då är det där med svängar på egen hand och stoppkunskaper en bra bonus som kommer strax.

10022015-DSC07314

Hjälpmedel att hålla plogen

Jag använder med glädje ett hjälpmedel som heter wedgease, som jag hittat här. Värt att investera i eftersom det hjälper små barn att hålla skidorna i glasstrutsposition/pajposition/pizzasliceposition eller plog (kärt barn har många namn). Inlärningen går lättare, det blir färre fall och mer glädje. Ett juste hjälpmedel. Det går också att med en hand hålla ihop barnets spetsar, men när det finns ett hjälpmedel att köpa så gör jag det! (Har funderat rätt mycket på att göra egna hemmagjorda, med klämma och gummislang från järnaffär, tror det skulle gå utmärkt).

lära barn att åka skidor

 Bästa tekniken för att lära barn att åka skidor:

Nu har jag tjatat om balans i en evighet. Vad är balans? Jo, jag menar att balans är att kunna stå på skidor och stå i sin egen kropp – först då kan de med balansens och musklernas hjälp sedan påverka skidan till att svänga eller att stanna. Att stå med egen kraft är därför nyckeln till inlärning.

Nu innan jag börjar visar hur jag lär barn, vill jag lägga till en brasklapp att detta inte är en teknik som bör användas av någon som inte är bekväm/mycket bekväm på skidor. Du kommer att spendera nästan all din tid glidandes/svängandes baklänges, så du måste kunna hanterar dig själv och dina skidor utan att ha ditt första fokus där. Har du den kunskapen tycker jag det här är det överlägset bästa sättet och därför vill jag visa det först.

lära barn åka skidor

Såhär gör jag:

1. Ha barnet med skidor på och åk rullband/skatea upp en bit upp i barnbacken (ditt barn ska ha bekantat sig med skidorna först enligt tidigare delar av skidskolan). Ställ dig med ryggen mot dalen och dina skidor som ett V.

2. Ställ ditt barn med sina skidor på varsin sida om en av dina skidor och låt barnet glida ner helt nära dig, så att skidorna med sin wedge ease/plogningshjälp vilar mot din bindning eller pjäxa såhär:

tips lära barn åka skidor Lära barn åka slalom

Jag brukar instruera barnet att ha skidorna som en glasstrut/pizzaslice och att låtsas att det åker motorcykel. Armarna och händerna fram och lätt böjda som att de håller i ett styre och att de ska böja på knäna. Att köra motorcykel är något aktivt – att vilja framåt, vilket är en himla bra inställning för balansen på skidor! Att tänka flygplan, eller ”händerna på knäna!” är andra bra balanspositioner, alternera och hitta det som hjälper ditt barn bäst.

3. Glid bakåt och gör mjuka stora S-svängar så att ditt barn får en känsla för hur skidåkning går till. Eftersom deras plogningshjälp trycks mot din bindning har du hela tiden full kontroll och de kommer att glida dit du glider, helt nära för dig att stötta upp. Småprata, beröm, stanna för high five!

(Gör såhär även om ni inte har ploghjälpen, låt barnet glida helt nära dig mot ditt ena ben, du kan stötta med händerna – bättre över en skida än helt mellan dina ben då det blir svårare att ge en yttepyttebalanshjälp)

Varför fungerar det här så bra?

Mest för att det tvingar barnet att balansera! De måste stå upp helt själva när de vänjer sig vid känslan och rörelsen skidorna gör. Den här modellen för skidinlärning visar barnen hur det känns att svänga och byta riktning. Därtill hjälper du dem enormt med fokus. Eftersom du är rakt framför dem har de lätt att känna sig trygga och säkra och du blockerar också en hel massa möjliga distraktioner. Du lär dem att när de skidor så behöver de titta på mamma eller pappa.

När barnet har hittat en bra balans och fått en känsla för den här åkningen och vill testa själv är det här ett bra utgångsläge. De måste ju exempelvis lära sig att stanna själva, antingen genom plog eller hockeystopp/svängstopp. Du glider då bara lite längre ner från dem, så att plogstoppet inte längre hindrar/styr, men du är precis framför och har fortfarande kontroll samtidigt som barnet får utföra på egen hand utan din inverkan.

06022015-DSC07304

Framförallt, ha kul!

Jag tar alltid massor av små mutor/belöningar/pausunderhållning med till oss (russin, mullbär, smarties etc). Jag tror helt på att belöna, belöna, belöna och att pausa  innan barnet tröttnat. När ni gjort en bra sväng, när ni räddat upp en tappad balans eller bara för att det är dags – ta en paus och stoppa in lite energi!

Visa att du tycker det är roligt att leka skidor med barnet, att du är lika intresserad av ”wow där är en kanin – i den där stubben bor nog trollet – jag är en motorcykel!” som att en sväng blir bra. Lägg ner känslan av att ni ska lära er, tänk istället att ni leker ihop.

Metoder som jag inte rekommenderar för att lära barn att åka skidor för att de helt enkelt fungerar sämre:

1) Bara skidåkning med barnet mellan benen där ni båda är riktade framåt och barnet blir stöttat av dina händer eller en stav. Varför? Jo: ditt barn som på egen hand kan stå och gå blir lätt som en lealös trasdocka och förlitar sig helt på din stöttning, barnet söker inte balansen i sin egen kropp. Det går absolut, men det tar längre tid!

2) Med hjälp av en sele innan barnet kan stanna och svänga på egen hand (sele är ett okej verktyg när ni tar er ut i svårare terräng, ett hjälpmedel för dig att behålla säkerheten, inte för att få barnet att svänga eller få dem att stå upp. Sele orsakar ofta, ofta fel position med bakåtvikt, vilket är svårt att få bort.) Undvik sele innan barnet kan åka själv – använd endast som extra säkerhet sedan!

3) Att försöka lära ett barn när du inte är hyfsat skicklig på skidor själv – då föreslår jag att du har en förälder med skor på och en förälder med skidor på, som kan ploga framlänges och visa, och att föräldern med skor på tar emot det glidande barnet/är allmänt behjälplig. Skidskola är toppen – både för barn och vuxna!

lära barn åka skidor, sofias skidskola

OBS – kommer göra ett tillägg här med film med barn som lär sig på detta sätt (vi är på skidor om några dagar) och ville få ut det här för er som ska testa skidåkning nu!

Hoppas att ni fick svar på frågan hur man lär små barn att åka skidor! (nu är det bara att testa!)

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!