Välkommen till din nya favoritblogg!

Upptakt skidsäsong! Åre öppnar 18 december – händer det något nytt i backarna?

Coronaregler och gnäll och rant över parkeringsavgifter

Äntligen har vi fått information – äntligen vet vi när liftarna öppnar. I år blir det säsongsstart här i Åre den 18 december, mer än en månad senare än rekordtidiga förra året och någon vecka efter det normala öppningsdatumet vid lucia. Det kompenseras dock med att liftarna öppnar nästan överallt; läs Duved, Åre och Björnen/Sadeln. YAY är känslan på den.

hogzon Are

Nu på starten av säsongen är dagarna korta, liftarna öppnar 9.30 (förutom VM8:an som öppnar 8) och stänger 15.30. Rent skidåkningsmässigt har Åre inga nyheter att bjuda på, annat än coronauppsäkring som mest hanterar liftköer och att tält satts upp för att sprida ut de som vill besöka en värmestuga. Det har lagts en hel del konstsnö och jag spanar ut på backarna i Sadeln från mitt köksfönster och konstaterar att det är nypistat och ser fint ut! Jag har stort skidlängt och har sneglat på mina pjäxor hela veckan. Kanske är det imorgon det blir den första turen uppåt på stighudar?

Kabinbanan – går den i vinter?

Kabinbanan ska rivas någon gång och vi kommer att informera i god tid när det väl är bestämt, men det blir också i samband med att vi presenterar något nytt för området

Det är ord från destinationschefen i augusti i år. Kabinbanan står med i liftar som öppnar 9.30 nu under lågsäsong, så ja. Svaret blir att kabinbanan kommer att gå i år, med begränsningar i antalet personer som kan åka med givet the big C. Det är min absoluta förhoppning att kabinbanan ersätts och att det på något sätt satsas på högzon, för där ligger verkligen Åres mest fina skidåkning.

En frostig kabinbana som denna dag inte var i bruk!

En stavlängds avstånd blir vår nya standard – detta gäller i skidbacken:

Inte för att jag tror att min kanal egentligen når någon som inte nås av Skistars info, men detta är saxat ur deras pressmeddelande och eftersom det är informatiuon som gäller alla som kommer vistas på skidorter i vinter –  parantes efteråt är min kommentar, here we go:

  • I liftköerna håller du stavlängds avstånd … (öppnar popcornpåsen, detta kan bli … ja, intressant…)
  • För att undvika och minska köbildning körs liftarna med full kapacitet i Sverige. Eventuellt tomma platser mellan/bredvid sällskap/familjer fylls inte om så inte önskas. (Ja tack!)
  • Alla liftar är fortsatt bemannade, men om du önskar hjälp vid påstigning säger du till liftvärden.
  • Om du inte åker med ditt eget sällskap eller familj i sittliften: ha eventuella kupor på liftarna öppna
  • I Kabinbanan och Gondolen i Åre är antalet passagerare begränsat.
  • Med SkiStar-appen laddar du enkelt ditt SkiPass i realtid, på plats i liftkön, om du har SkiPass-kortet (plastkortet) med dig. Saknar du SkiPass-kortet finns automater i skidområdet där du köper det.
  • I värmestugorna är antalet platser begränsade. Värdar kommer att finnas på plats under vissa perioder. (Flera tält har satts upp runt om för att sprida ut gäster – bra!)
  • Förhyrda skidor/utrustning körs ut till boende (bra – detta är en trång sektor!)

Dyra parkeringsavgifter tillkommer – andas in, andas ut.

En riktigt irriterande nyhet som jag gissar kommer göra många resenärer hyfsat fly förbannde (och som såklart inte skickas info om) är att det kommer kosta parkeringspeng att ställa bilen i Björnen, med en maxavgift om 95 kr per dag (säsongskort gäller som gratis p-biljett, hur man nu ska kunna lägga den i rutan?). Om det även gäller Rödkullen vet jag inte, men det vore underligt att införa på ett ställe och inte båda? För en familj med små barn, som exempelvis inte kan ta sig till barnlandet på skidor och de bor i centrala Åre/utanför/Sadeln blir det ca 700 kr till att lägga ut på sin redan ganska pricy semestervecka. Bara grejen att ta med sig betalkort för att betala p-avgift om man åker till längdspåren får det att klia under huden – men det är så det är från och med nu.

Andas in – andas ut.

Jag tycker bara det här är en så himla trist utveckling och något som inte ger det välkomnande till våra gäster som jag skulle vilja att Åre som destination och som skidort skulle ge. Ofta sägs ”ordna till trafikkaos” som anledning, men nä, utrymmet på parkeringsplatsen i Björnen har krympt givet en himla massa betongsuggor. Detta kommer bli kaosigare. Fördelen är ju såklart att de som inte vill betala eller vara med i kaosig kö in och ut på parkeringen kommer ställa kvar bilen hemma och inte ta den av lathet (kanske rantar jag bara om detta för att jag känner mig träffad. Oh well. Nu har du som parkerar där blivit varnad).

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!