Välkommen till din nya favoritblogg!

#Sofiasskidskola, del 1 om barn och skidkläder

Vad härligt att ni vill ha #sofiasskidskola. Det blir grymt roligt att dela med mig av kunskap, tips och knep från mångårig skidkarriär och skidlärarexamen. Först ut kommer det handla om att lära små barn att åka skidor. Jag börjar på basic nivå vid utrustning och så hamnar vi snart på snö.

Vad ska barnet ha på sig vid skidåkning?

Generellt sett så tror jag alla kan det här. Men om vi börjar nedifrån: Ullsockor, alltid bara ett par sockor och aldrig bomull då bomull binder fukt och fukt och minusgrader och små fötter sällan är en bra kombination. Närmast huden är det toppen med underställ som gärna är i ull, av samma anledning som ovan. Tänk på att ett underställ är lika bra vid utomhuslek som skidåkning om det bär emot att investera. Kika på Tradera och byt runt bland kompisgänget.

skidkläder för barn

Ovanpå understället är det bra med en tunn fleecetröja medan benen ofta klarar sig utan extra lager. En turtleneck eller en fleecekrage är bra, skippa alla varianter av halsdukar vid skidåkning. Ytterplagg i form av tvådelat set eller overall. Obs, ta av luvan, det är onödigt att riskera att kunna fastna i en luva. Jag är övertygad om att de flesta föräldrar redan tänkt till gällande vinteroverall till sina barn. Kör samma för skidåkning, krångla inte till det. Om det ska åkas mycket skidor kan det vara en fördel att ha ett set med byxa och jacka och en overall, särskilt med barn som nyligen slutat med blöja och där det ibland är brådis – då är knepet också att alltid ha hängslen ovanpå eventuell fleecetröja, inte under!

Gör barnen delaktiga och shoppa specialgrejerna:

Vantar, hjälm och goggles! Här kan jag komma med bonustipset att involvera barnet och gå ut på shoppingtur. Gör barnen delaktiga i att det ska åkas skidor och låt dem välja (vara med och välja) en hjälm som sitter skönt, ett par vantar som är varma och ett par goggles som skyddar ögonen från vind och starkt ljus. En bra feature på skidhjälmar för barn är om den är reglerbar bak i nacken. Då kan ni med enkelt grepp göra hjälmen större när huvudet växer och ge en bra hjälm lite längre brukningstid.

skidhjälm

Att få små barn med på tåget och en glad grundkänsla för skidåkning och kommande skidåkning kommer hjälpa i starten:

1) Prata skidåkning och berätta vad det är, visa på bild och på film/tv och skapa en visuell förståelse.

2) Skidåkning är en utrustningssport men klädmässigt behöver det inte vara det, ta det lugnt.

3) Involvera barnet i att välja specialgrejer och skapa en stolthet för sin utrustning och vilja att ha den på! (svälj din stolthet om färgmatchning om barnet verkligen älskar en viss färg på fullt funktionella vantar eller turtleneck med en liten japansk katt med litet huvud och stor kropp).

skidkläder för barn

Min E sportar sin vinteroverall från Isbjörn of Sweden (samma som bärs till föris), hjämen kommer från Everest och skidhandskarna från Kombi.

Nedan kommer intro till #sofiasskidskola

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!