Två trender för vintern, som förvisso småbubblat en stund men som nu fullständigt kokar, och en påminnelse:
Längdskidor: Att det råder längdåkningsboom i Sverige är det få som missat. Golfbanor blir skidspår så fort snön lagt sig och vasaloppet och andra långa eller korta skidlopp når rekordstora startfält. Superkul! Det känns verkligen som att svenskarna på nytt tagit längdåkningen till sitt hjärta, förstås har vårt grymma landslag gjort fin pr för sporten, men jag tror också att den trenden att de som tränar tränar mer gör sitt till. Har man bra kondition om sommar höst och vår vill man bibehålla den på vintern – och då ligger skidåkning nära till hands. Tipset: Om du är nyfiken på längdåkning, låt inte skidåkningselitismen hålla dig borta! Det kan kännas överväldigande med fästvallor och spann och vindtäta västar och whatever viktigt. Men vet du, andas in och andas ut så ordnar det sig. All sportbutikspersonal värd namnet får mycket utbildning. Be om hjälp i butiken! Känns det som att personalen är lika osäker som du, byt butik! Och håll utkik så kommer mycket hjälp för vintern här på uppochhoppa!
Utförsåkning: Earn your turns. Skidalpinism, som i att sätta stighudar under skidorna och ha en bindning med lös häl och dra iväg uppför berget. Antingen redan nere vid bergets fot, eller från toppstationen och ut i bergslandskapet. I och med att alla gram man bär med sig de facto väger det de väger och det är den egna kroppen som agerar lift kikar många märken på att minimera vikt. Såväl i skidor, bindningar och kläder. Många har hittat tjusningen i randonee som skidåkningsformen också kallas, så mycket att det viktiga inte är att åka utför, utan själva träningspasset uppför! Vi körde backcountry-skiing i Whistler och det var en helt magisk skiddag. Helt magisk. Jag har verkligen fått upp ögonen för den här typen av skidåkning i och med det och har lite lösa tankar om att investera i randoneeutrustning men behöver fundera några varv till. Den skidåkning som kommer göras för egen del när barnen är små behöver kanske vara lite mer lättillgänglig ändå, och det är tråkigt att investera i skidutrustning som blir omodern snabbt.
Och så en påminnelse: Sätt säkerheten först! Vid alpin åkning utanför anvisade områden krävs lavinkunskap och bra lavinutrustning om och utifall någon gör ett misstag. Sändare, spade och sond. Alltid. Och ha dem inte bara, ha kunskapen att använda dem och träna på det då och då!
Igår på pressfrukost för wintershow pratade Haglöfs marknadschef Calle om dessa trender och företeelser, samt visade en lavinryggsäck (och fina lätta kläder för bergsalpinism!). Många som åker utanför pisterna investerar nu i lavinryggsäck. Det är såklart toppen, men det är också läskigt att ökad upplevd trygghet med lavinryggsäck kan skapa oförsiktiga beslut och ökat risktagande på berget. Jag hoppas att vi slipper tragiska lavinolyckor i vinter!
.