Välkommen till din nya favoritblogg!

#barnelit – Barn och idrott del 2

Igår såg jag sporten på SVT och några inslag om tidig elitsatsning. Jag ser inga direkta problem med att träna en idrott flera gånger i veckan, så länge tränare och klubb är kompetent och det också finns utrymme för variation och annan fysisk rörelse. Att träna ensidigt är ju aldrig en fördel. Inte som vuxen och inte som barn. Jag är så att säga för känslan att ”satsa” – även om man bara råkar vara elva år. Detta ska dock sägas – att den där satsningen, den ska komma av glädje och genuint intresse, inte en vilja att vara någon, eller att prestera för någon annans skull, oavsett om denna någon annan är en tränare eller en förälder.

Estark!

Jag är av tron att flera idrotter och bred idrottsbakgrund, lek och bus ger smartast kroppar, som också bäst fixar en senare elitsatsning. Jag är också av tron att alla ska få vara med – samtidigt som jag också vet att det är som roligast när alla känner att de kan bidra. Att komma ny till en sport ska alltid kunna göras när man är barn, men barn som låt säga, utfört idrotten i fem år, måste tillåtas få vara på sin nivå. Det här löser duktiga klubbar, och skapar lag där alla känner att de får vara med och höra hemma. Bredd och spets – ja kanske. Jag tror på flytande gränser här emellan, och att mixa och matcha för att skapa gemenskap. Naivt? Jag tror ändå att det kan fungera att skapa och behålla glädje på det sättet.

Framförallt tror jag på kommunikation, och att prata med de faktiska utövarna. Precis som de fysiskt kan ha väldigt olika mognadsgrad kan de också uppleva saker väldigt olika. Att säga vad som är rätt eller fel är svårt, särskilt när olika idrotter har så olika förutsättningar. Gymnastisk kroppskontroll kanske behöver sättas tidigt, medan en spelare med god bollkontroll och spelsinne hyfsat lät kan göra förändringen från handboll till basket.

Äsch. Det är mycket bättre att ni läser del 1 som jag skrev i vintras. Där framgår min filosofi mycket tydligare: Barn och idrott

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!