Välkommen till din nya favoritblogg!

Behövs tjejgym?

I morse sladdade jag in på Rosa skrot med röda läppar, kostymen på och en journalist i telefonen. Jag gav en intervju medan jag spanade in i lokalen från ombonad hall. Steppade omkring lite till en början men fann inom kort lugnet. Efter hälsning med gymets VD Camilla fick jag en snabb guidning. En yogaklass kördes i gymets träningssal, pt-rummet och övriga ytor stod och väntade välkomnande på nästa tränande kvinna. I omklädningsrummet var det mysigt, ombonat och genomtänkt.

När jag slog mig ner i cafédelen med surdegsmacka och hälsade på representanterna från Witamin well och Under armour skrattade tjejerna gott. Det var alltså inte Dagens Industri utan Uppochhoppa som hälsade på. I den där fåtöljen satt jag sedan i några minuter och funderade över rosa skrots succéöppningsmånad. Över 100 träningskort på en månad har gymet med egen nisch sålt. Ett fint resultat för de fem tjejerna som driver gym över generationsgränser. Målet och syftet: Att skapa ett gym för kvinnor i alla åldrar där inte bara kroppen kan bli stark* utan där det också finns utrymme för själen att andas ut.

De personliga detaljerna. Den extra omsorgen med tops vid spegeln i omklädningsrummet. Färgerna som lirade fint**. Tunga vikter närvarande. En boxningssäck. Handdukar till alla tränande. Inredning som är vald och handplockad med inspiration och fantasi. Kan en pappershållare vara guldfärgad? Ja. Det kan den.

Om inga andra gym klarar av de här sakerna så behövs det tjejgym. Och tjejerna strömmar till. Det fanns ett lugn i den där fåtöljen. Min själ landade och andades ut. Precis som den skulle. Precis som det var tänkt.

*Med personliga tränaren och fina starka donnan Anna, MMA-fightern Elina och erfarna Madelinn kan man onekligen bygga en stark kropp. Bra scoutat!

**Bara grejen att lyckas med att kalla ett tjejgym för rosa skrot och använda just rosa som accentfärg utan att få mig att bli helt förbannad liksom. Hatten av, den är tuff. Ändå. Lite synd kan jag tycka att det är, att inte rosa skrot kan ha turkosa, limegröna, eller varför inte orangea månader?

Behövs tjejgym? Hur känner du? Den där businesskvinnan och säljaren i mig tycker det är synd att begränsa sin marknad till 50 %. Men jag tycker inte det minsta synd om grabbarna som inte är välkomna. Jag kollade nyss lediga domäner och det finns en hel del lättillgängliga webadresser om det finns en marknad för blått och metallic, rakgel, lädersoffa och golvhögtalare. Killgym.se och grabbgym.se är bara att grabba (he,he) tag på.

 1. Personligen tycker jag att det på många sätt är ett fantastiskt initiativ. Om man kan få människor som inte känner sig bekväma på ett vanligt gym att börja träna så tror jag det kan ge många otroligt mycket. Dock så tycker jag de affischer jag sett angående Rosa Skrot är rent ut sagt vidriga. Bilder där hantlar visas bredvid cupcakes, klackskor och smink. Som att de sakerna på något sätt hänger ihop med ett gym. Det ger enligt mig bilden av att Rosa Skrot inte är ett ”riktigt” gym, utan ett ställe där man kan springa på löpbandet i klackar, samtidigt som man äter cupcakes och lite bekvämt småpratar med sina väninnor. Självklart förstår jag att det inte är så, men ändå. Det ger intrycket att kvinnor inte kan vara starka och kraftfulla, utan bara lallar runt bland rosa maskiner i ett lagom cupcaketempo.

  1. Hrm, har inte sett, men jag kan intyga att man kan träna tungt där. Vikterna finns! jag kände lite så till en början ”okej, varför sätta en handväska på väggen”? Men sen – ja – varför kan den inte få vara där? Det är i grund och botten bara bra om man kan få de tjejer som normalt inte rör sig i gymmiljö för att de inte trivs där att trivas i ett nytt koncept. Och jag – jag gillar också fina väskor. Man kan få vara allt samtidigt. Gilla cupcakes (fortfarande typ aldrig smakat en cupcake, hur är det möjligt?) och springa fort. Och när man sprungit sådär fort köpa ett par snygga high heels. det funkar också. Eller så köper man nya fina löparskor i ännu en färg!

 2. Här i USA finns och frodas tjejgymkedjen Curves. Och det är inte ens i närheten så genomtänkt eller fint som detta såg ut. Jag tycker att det såg superfint ut och finns det en marknad så kör säger jag.

 3. Det finns absolut en marknad för tjejgym, och jag gillar att någon vågar!
  Jag pratar med kunder dagligen som lätt skulle kunna se sig själva på ett gym där bara kvinnor är välkomna. Det är inte lika naturligt och självklart för alla att visa upp sina kroppar och svettas bland människor av det andra könet. Heja Rosa Skrot!

  1. Känslan var onekligen annorlunda. Kanske uppstår ungefär samma känsla på riktigt fina exklusiva men mysiga clubgym, men då till en helt annan prisbild? Eller så är det så att det per definition blir annorlunda när bara tjejer får vara med. Det här är intressant. Jag tycker, som jag säger i inlägget att det är ett väldigt härligt ställe de skapat!

 4. Jag gillar idén trots att jag inte själv känner något behov av ett tjejgym. Å andra sidan finns inte det utbudet i Mariefred så jag har aldrig behövt välja!

  Men jag säger: Go, go, go!

 5. Jag är tudelad. Å ena sidan ser det ju fantastiskt ut, och finns det en efterfrågan så säljer det, vilket det tydligen gör. Å andra sidan… ja, du vet. Att dela upp? Men så länge de faktiskt fokuserar på hård och rolig träning, istället för att trimma låren och få ”långa muskler” så säger jag okej.

 6. Fin recension! För min egen del behövs inget särskilt tjejgym, jag önskar att uppdelningen skulle suddas ut så mycket det går. Det hjälper till att befästa förlegade gamla otäcka könsroller. MEN! Om det får fler tjejer att vilja träna är jag självklart för. Men nog är det sorgligt att män har en så hämmande effekt för några av oss? De borde få slippa känna så, så klart.

 7. Jag tror att det kan locka väldigt många nya kunder att börja träna som kanske inte vågar eller vill gå på vanliga gym tillsammans med alla ”biffiga” killar. Men, nej, egentligen behövs väl inget renodlat tjejgym…. Fast ska jag vara helt ärlig så älskar jag rosa och skulle definitivt trivas i den inredningen som Rosa Skrot verkar ha :). Och även om killar skulle vara välkomna så tror jag inte att de skulle ta sig dit med tanke på hur det ser ut…

 8. Som nybörjare när det kommer till styrketräning, känner jag mig extremt obekväm i gymmiljö. Det känns som om alla tittar och bedömer det man gör, och biffiga killar går runt som om de ägde stället. Eller, så ser det ut i mitt osäkra huvud, men det är säkert inte så farligt i verkligheten. 😉
  På mitt gym finns ett separat tjejgym, och där brukar jag kunna botanisera fritt utan att behöva känna mig obekväm. Vid 95% av mina gymbesök är det fler tjejer inne i tjejgymmet, än ute i det stora gymmet, så det är nog tyvärr inte bara jag som föredrar att träna enbart bland tjejer.

  Jag hoppas dock att jag en dag känner mig tillräckligt bekväm med min träning och med min kropp, att jag också kan gå runt i stora gymmet som om jag ägde stället. Fram tills dess smyger jag dock in i tjejgymmet…

  Så, absolut tror jag att det finns en marknad för Rosa Skrot. Sedan kan jag, precis som Moa ovan, tycka att deras marknadsföring har varit lite för nischad för min smak. I mina ögon hör inte höga klackar och läppstift hemma på ett gym.

 9. Jag tycker det är en toppen idé att ha ett tjejgym, varför inte? Det finns många tjejer som tycker det jobbigt att träna brevid muskulösa coola män. Tjejgym är kanske en bra idé att få ”ut” tjejer till gym och våga börja träna! Och sedan vågar gå på blandat gym, vad vet jag…
  Men jag tycker det är superskoj! 🙂

 10. Jag tycker det är en riktigt fin idé och jag hade gärna gått på ett tjejgym. I onsdags tog jag mod och gick ner i källaren på mitt gym, där de fria vikterna finns och där nästan bara det stora stånkande killarna tränar. Jag är den enda av mina kompisar som har börjat träna med fria vikter, just för någon rädsla för de där killarna! Hade jag haft möjligheten att gå på ett tjejgym hade jag lätt gjort det, det hade känst så mycket mer bekvämt!

 11. När jag började träna i slutet på 80-talet fanns ju Sports Club/Atalanta på Fridhemsplan, jag förstod aldrig varför de la ner. Där trängdes vanliga tjejer, glädje, modeller, ja jag delade omklädningsrum med Izabella Scorupco. Tror att det kan vara en känsla av lugn. Jag vet inte, det är upp till var och en, men jag tror ABSOLUT att det är en affärsidé som bord funka ;)!

  1. Reggar grabbgym.se och drar igång kanske? Nej, jag vet inte. Det finns såklart killar som int eheller gillar den ibland testosteronstinna stämningen på vissa gym. testa runt tills du hittar något du gillar. Rent generellt skulle jag tipsa om de lite mindre men mer eklusiva klubbgymen då, men det blir lite dyrare. Eller friskis och svettis kanske?!

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!