Välkommen till din nya favoritblogg!

Skillnaden på shortsen

Hörni. Vi måste prata om shorts.Barnens shorts.

Sommaren är här med besked och bjuder på kortare byxlängd och bad. Det är dags att köpa shorts. Min ettochetthalvtåring springer ibland fortare än benen bär, och har precis som andra småttingar hud som är känslig för solens strålar. Inga konstigheter. Jag styr stegen mot Sveriges i särklass största klädkedja, kliver in på barnavdelningen och börjar scanna.

Jeansshorts i ljumsklängd. Lila leopardjeansshorts i ljumsklängd. Chinosshort i ljumsklängd. Rutiga bomullsshorts i ljumsklängd. Mer jeansshorts, hängselbyxestyle, som slutar i ljumsken. Ah där – sweatshirtsshorts! Perfekt, äntligen ett skönt material. Tro mig. De är i förbannadjäklaskitljumsklängd. Jag går gång in och gång ut i på flickor 92-128 centilong och förundras över att det inte finns några shorts som är av längre mått än att de slutar högt uppe på låret. Jag börjar ana oråd. Kan det verkligen vara så att på hela den här stora klädesaffären där kläderna, och för all del, shortsen tydligt är sorterade efter kön, finns inga shorts ämnade för flickor som slutar vid knäna? Som skyddar mot sol och en och annan snubbling? Har jag en så udda efterfrågan?

Pojkar 92-128 centilong. Shortsen hånskrattar åt mig från sina stänger. Chinosshorts som går till knäna. Jeansshorts som går till knäna. Rutiga bomullsshorts som går till knäna. Ingen lila leopard. Shorts i hängselbyxestyle, som hör och häpna går ända till knäna! Sweatshirtshorts, ett trevligt och mjukt material, långa till knäna. Tjocka och tunna.

Jag plockar på mig ett gäng shorts, exakt de jag var ute efter, trots min frustration. Det är varmt och jag har skoskav och vill hem och krama min snabbspringande dotter. Ser något gult skymta fram. ÅH! En landslagströja! Jag ler stort, såklart att tjejen ska ha en fotbollströja och ett par blå sköna sweatshirtshorts.

Om en månad är det avspark. Sverige är värdland för fotbolls-EM. Vårt landslag är ju fantastiska, och jag tror verkligen på dem. Värdland, hemmanation och högsommar. Sveriges nationalsport fotboll. Damerna spelar för medalj. Min dotter kommer bära gul matchtröja och blå sweatshirtshorts (med en traktor på rumpan) när vi kickar boll i trädgården. Skitsamma att de tydligen är för grabbar, hon ställer inga frågor men kommer tjuta av skratt.

Frågan är om H&M någonsin svarar på mina tre funderingar?

fb h&m

H&M shorts flickor och pojkar

Såhär ser skillnaden ut om man lägger shortsen som H&M själva visar upp på sin websida bredvid varandra.

Och såhär kommer min dotter se ut när vi hejar på Lotta, Sara, Marie och de andra grymma tjejerna som ska satsa på guld på hemmaplan. Jag vill ta tillfället i akt, nu när jag ändå har H&M på tråden, att tipsa om att skylta med tjejskyltdockor i landslagsställ. Kanske kan ljumskshortsen få flytta lite på sig?

fotbolls em damer barnkläder

Man hittar matchställ på andra butiker också. Så som Intersport eller stadium. Om man nu inte skulle vilja köpa dem på H&M alltså.

 1. Jag blir lite chockad…
  Jag struntar lite i det där att tjejkläderna är rosa och killkläderna är blåa i affärerna. Men det där. Inte okej!!!

 2. Bra rutet! Jag gav upp shortskampen för flera år sen (tre rättare sagt) när jag gjorde din upptäckt. Med en sticka till dotter är det dessutom lönlöst att ens försöka sig på killavdelningen, för de sitter inte uppe. Så jag gav upp och gick på trekvartsbyxor istället. Mjuka, tunna och skyddar.

  För den minsta, hon som ännu (trots snart 1 1/2) bara drar storlek 74 är det ännu svårare till, för till henne hittar jag inte ens såna byxor. Utan rosetter det vill säga, för det måste de tydligen ha. Men korta små klänningar som egentligen är lika opraktiskt för den snubblande lilla ungen finns det i mängder….

 3. Det är tydligen också väldigt viktigt att kläderna på avdelningen avsedd för tjejer är i opraktiska ostretchiga material och gärna med spets, volanger och rosetter på…

  Jag vill att min(a) barn ska ha blandade färger på sina kläder och självklart i rörelse och lekvänliga material och passformen. Men det är ganska svårt. Antingen blått, grått, grönt i den senare kategorin, eller rosa, lila, rött men i väldigt opraktiska former. Dessutom är det stor skillnad på tex strl 98 beroende på om plaggen hänger på tjej eller killavdelningen. Så fruktansvärt illa är det!! Om jag vore mer estetiskt lagd (och prioriterat träning mindre) hade jag sytt egna barnkläder.

  Jag hoppas du får svar, men tyvärr tror jag inte det. OM du får det kommer det vara typ ’kunderna efterfrågar detta’…

 4. Sen fattar jag faktiskt inte varför det måste vara olika avdelningar. Barn ser ju likadana ut fram till puberteten. Varför finns det inte bara en barnavdelning?!

 5. Har för längesedan tröttnat på H&M:s barnavdelning, bland annat på grund av exemplet som du tar upp här. Det sättet jag försöka påverka genom förutom att påpeka problemet är att inte stödja butiken alls. Det finns så många klädmärken som verkligen gör kläder för barn. Där handlar jag. 🙂

 6. Handlar ogärna barnkläder på HM, visserligen av flera olika anledningar (det känns inte att allt har gått rätt till i kedjan när en barntröja kan ha ordinarie pris 50 kr!!), men sånt här gör mig riktigt förbannad. Och jag bryr mig ändå inte ett dugg om sådant om någon vill klä sin dotter i helrosa eller å andra sidan i bara blåa bilkläder (har aldrig förstått varför folk orkar lägga så mycket energi på just den frågan), men när barnkläder görs opraktiska och obekväma, ofunktionella för att föräldrarna vill klä sina barn som modedockor så blir det väldigt fel. Jag engagerar mig (ibland osunt) mycket i mina barns kläder, men det är alltid, ALLTID, funktionen som går först.

 7. Jag tycker det är hemskt och underligt att så små tjejer förväntas kläs ut (för de bestämmer ju inte själva i den åldern) som små kopior av halvvuxna kvinnor med tydlig kroppsexploatering och objektifiering (OBS! Tycker inte det gör något om små barn springer nakna – det är de sexiga kläderna jag inte fattar). Bra att du protesterar om än din synvinkel var lite annorlunda än min.

 8. Det här är riktigt riktigt illa! Bra att du uppmärksammar! Barn ska ha kläder som de kan leka i. De här kan ju knappt täcka blöjan på de små barnen!

 9. Tyvärr inte alls chockad. Har köpt mer kläder på pojkavdelning än flick till mina två flickor (2 och 6 år) under de första åren. Tycker överhuvudtaget att det är sjukt att kläder för barn i 0-2 års ålder delas in i pojk och flick. Bojkotta HM. Åhléns är bättre på unisex!

 10. Hej, förstår precis vad du menar!
  För nåt år sen när mina kids var i den storleken så lyckades jag hitta 3/4 dels brallor i tunn tunn bomull.. köpte en storlek mindre så slutade dom precis under knäna o skyddade maximalt, ”tyvärr” fick jag ta ljus rosa! Väldigt flickigt vilket är OK men tyvärr inte så ”stryk” tåliga, men men hellre gröna knän på bra brallor än inga brallor alls…

  Lycka till och tack för spännande o kul o motiverande läsning här på din blogg!

 11. Vad glad jag ändå är att det uppmärksammas, delas, diskuteras mm! Bra av dig att ta upp detta! Det är inte alltid den ”enkla vägen” att vara ”besvärlig” som kund, konsument, förälder, medborgare eller vad det nu må vara, men om vi inte ryter ifrån händer ju aldrig ngt! Det här känns så jäkla viktigt! Särskilt när jag ska bli förälder i höst.

 12. Gjorde samma upptäckt förra året och kan bara hålla med dig. Letade upp ditt inlägg på HM:s facebooksida och läste deras träiga svar. Tack för att du engagerar dig och orkar vara pedagogisk.

 13. Ska bli mycket intressant att se deras svar!!!
  (Jag har inte funderat så mycket på det, då jag aldrig går på flickavdelningenh, eftersom jag bara har grabbar). Men mycket skrämmande…! 😮

 14. Jagar varjr år långa shorts/tre kvartsbyxor till mina tjejer och suckar också varje år. När jag frågade rakt ut i butiken var svaret nej vi har sådana pojk-kläder till tjejer har vi korta shorts. Det kluriga är att pojkshortsen är bredare.

  Mitt tips är att vara ute i riktigt god tid, alla de vanliga kedjorna hade varsin modell som nu är slut…

 15. Jag tror tyvärr att det finns föräldrar som verkligen efterfrågar och köper det där, som gör skillnad på hur barnen klär sig utifrån kön. För en tid sedan var jag med en vän på Polarn & Pyret. Då ser vi en mamma som håller upp ett par jeans, uppskattningsvis passande barn 2-3 år, och frågar personalen om det är de smalaste jeansen butiken har.

  *facepalm*

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!