Välkommen till din nya favoritblogg!

Att bygga från grunden

Jag vill dela min träningsfilosofi med dig, igen och igen. Säkert har jag berättat om liknelsen att ”en pyramid kan byggas som högst om den har en bred bas”. 

Likadant vill jag jobba och jobbar med träning. När grunden är stabil kan vi addera specifika rörelser och utmana för att spetsa till toppen. Rent konkret handlar det om att göra kroppen tålig och stabil. 

Mitt nästa stora träningsmål, det primära, ligger nu 11 månader bort och jag skissar nu på planen. Några pass är gjorda, grenspecifik grundträning som är att lära mig min kajak. Basens bas. Igår gjorde jag ändå det jag kallar för det första riktiga träningspasset i min satsning. 60 minuter lugn löpning, fullt fokus på låg puls. Att kunna mata på länge och optimera tåligheten för prestation i timmar kräver grund. Dessa pass är för mig extremt tålamodskrävande och just därför är det bra att tänka på syftet. Att det just nu är exakt dessa pass som det delas ut guldstjärna på, inte på korta intervallpass som fysiskt ”tar mer där och då”. 60 minuter ska bli 90, 120 och uppåt och där om 11 månader ska tiden summeras på helst inte mer än 7 h. 

Om du aldrig tränat är basen att bygga en stabil rutin. När den är på plats och etablerad kan fokus flyttas mer på utförande. 

Vill du bli stark? Att träna grundstyrka i basövningar räcker väldigt långt för de flesta som vill bli starka i gymet. Utan en stark bål kommer pressar över huvudet att bli svåra att få rätt. Utan knän som tål belastning kommer benböjen svikta. Det handlar om att börja på rätt ställe, att förbereda och skapa förutsättningar. Jobba från grunden och att inte hoppa över.

Om du har en vilja att springa ett lopp eller öka din kondition (eller båda) kan du frestas av tuffa pass och att riva av så långt och fort du kan. Det är kul att ha ett mål och i den ivern vill jag påminna om grundarbetet. Om du gör de flesta passen snabbt och hårt, för ovan kropp, är det lätt hänt att du staplar dina pass och därmed din pyramid för smalt. Utan bred grund är det lätt att det rasar när det blir högt!

Lugna distanspass där fokus ligger på att hålla ned pulsen, att inte trycka på och bli trött utan som bygger en grunduthållighet och som stärker leder och ligament är en bra start. Hitta din zon 1-2 av 5, 50-65% av maxpuls. Jobba här en stund och komplettera med styrketräning så kommer du snart kunna utveckla fortare och bättre och med lägre skaderisk. 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!