Välkommen till din nya favoritblogg!

Din träning i höst

Hej du! Har du funderat över din träning i höst? Hur den ska se ut, men kanske mer hur den ska kännas? Vad den ska innehålla, om den ska förändras? Kanske ska den tas upp igen, ändra struktur eller intensitet?

Att lägga en ny träningsplan eller i alla fall en slags övergripande strategi kan öka träningsmotivationen om det behövs och fålla in en stegrande träningslust från att brännas av i snabb takt.  Att vi vill är bra, men vart vi vill är lika viktigt! Och ja; ”att träna för att må bra” är 100% OK. Men hur ser i så fall sådan träning ut för dig, har den ett system?

hjälprubriker när du tänker kring din träning i höst

Stärk din svagaste länk

Tips! Sätt sex veckor med fokus på att stärka din svagaste länk. Det där du vet om att du har problem med, haft ont av, har rehabövningar för eller som du misstänker kommer göra skillnaden som gör skillnaden. Är det brist på stabilitet eller rörlighet som är boven? En svag bål kan exempelvis hindra tyngre marklyft eller försvagar löpsteget och ger känningar av löparknä. Ta tag nu när träningsmotivationen är på topp! Några timmar hos en PT kan vara till hjälp om du famlar i blindo men känner att något inte lirar.

>> Lär dig grunden för stabilitet och rörlighet!

topptur Hoven Lofoten

Genomförandemål

Oavsett plan för hösten, att sätta ett genomförandemål på att STANNA I PLANEN kan vara ett himla bra sätt att boxa in höstens träningsintention och hålla dig på rätt spår. Sätt ett genomförandemål för din träning, exempelvis att träna två gånger/tre gånger per vecka i tre veckor. Vips har du kommit igång om det av någon anledning skulle kännas segt! Att byta träningsrutin är svårt, med genomförandemål gör du ett sådant kliv lättare. Själva målet är alltså antalet pass/vecka och/eller att passen är i träningsplanen!

har du Hälsa? (borde förstås stå först!)

Hälsa är ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom (WHO 1948)

Så. Har du hälsa? Om inte, vad fattas dig? Vad kan du göra nu och de närmsta månaderna för att få MER hälsa? Att träna är fantastiskt och du behöver det, men framförallt behöver du hälsa i helhet. Den kan i sig ge en grund till att kunna träna så som du vill!

Återhämtningens kvalitet

Träning och återhämtning och energi in hör ihop i en triangel som inte kan ruckas på. Tränar du som en elitmotionär måste du äta massor av bra energi och vila samt sova med kvalitet. Är du föräldraledig med en bebis och har ett barn på förskola samt givet av föräldraledighet huvudansvarig för markservice = svårt med återhämtning. Se över din livssituation och sätt dina mål därefter. Är målet genomförande eller prestation eller en känsla av välbefinnande?

Progression

Har du stått still och stampat i din träning? Det är förmodligen dags för progression! Nya vikter, nytt tempo, ny frekvens – det finns många skrivar att skruva på för att stegra belastningen i träningen. Kom ihåg att inte skriva på alla rattar samtidigt!

>>> Läs och lär mer om progressionsprincipen inom träning.

Dags att lära dig något nytt?

Få saker får oss att känna oss så levande som att lära nya saker! Var det länge sedan du testade något helt nytt kanske det kan locka – det finns många nya träningsformer varje höst som gymen lockar med. Om inte det är din kopp te att testa gymkedjornas nya hittepå passar det dig kanske bättre att testa en nybörjarkurs i en sport. Att fördjupa och nörda ner är också kul! Det finns mycket att vinna genom att träna varierat – om din träning blivit monoton kan något nytt verkligen ge ett lyft!

Mer om träningsplanering

Om dessa punkter inte hjälpte dig kanske du vill läsa mer om själva beståndsedlarna i en långsiktig träningsplanering?

>>> Långsiktig träningsplanering – grunderna. 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!