Välkommen till din nya favoritblogg!

Balansövningar på balansplatta

Balansövningar på balansplatta stärker fotleder och core. Core, framförallt inre magmuskler och de små musklerna längs ryggraden, som hjälper oss att ge bra hållning och balans i kroppen. Att stärka fotleder fungerar framförallt  fotledsskador/vrickningar återuppbyggande. Visste ni till exempel att en skadad fotled med uttänjt ledband kan bli en mer stabil fot efter balansövningar på balansplatta än innan skadan? Det går alldeles utmärkt, jag är levande bevis!

Balansövningar – för vem?

Balansövningar är bra för de flesta bollsporter, men även för exempelvis slalom eller mountainbike och skridsko/hockeyspelare. Ett dåligt skott med vänster/höger fot kan bli extremt mycket bättre efter några veckors regelbunden balansplatteträning. Övningarna nedan fungerar i en senare del av rehabarbete med stukad fot, eller i prehabsyfte. Jag som gör övningarna nedan är gravid i vecka 18, senare i graviditet förskjuts kroppens tyngdpunkt och balans något, men så långt i graviditet fungerar det helt okej med balansövningar.

balansövningar för fotled, stärk balansen med balansövningar på balansplatta

Balansövningar på balansplatta:

1) Grundnivå. Stå med en fot centrerad på plattan. Hitta tyngdpunkten genom att sakta tyngdförflytta framåt, bakåt, åt vardera sida, med tydlig centrering i mitten och full kontroll.

2) Grundnivå. Stå med en fot centrerad på plattan, för den andra framåt och rotera fotleden i en liten eller stor cirkel framför dig. Prova att rotera åt båda hållen. (Bild ovan). Stor cirkel är svårare än liten cirkel då tyngdpunktsförflyttningen blir större.

3) Försvåring av 2: Skriv alfabetet i luften framför dig!

balansövningar balansplatta

4) Stå med en fot centrerad på plattan. Hitta tyngdpunkten. Dra ditt ena bens knä upp mot magen, sakta och kontrollerat och ta det sedan tillbaka till utgångsläge.

5) Som ovan, men förläng rörelsen bakåt med vinklad fot och hälsenan mot taket, som om du skulle skjuta väggen bakom dig bakåt, utan att falla fram med överkroppen. (På bild ovan.)

balansövning för fotled, balansplatta och övningar

6) Stå med en fot centrerad på plattan. Hitta tyngdpunkten. Dra ditt ena ben i en lugn pendelrörelse utåt från kroppen, åt sidan. Vänd och för foten tillbaka till centrerat läge. (Bild ovan.)

7) Försvåring av 6: Fortsätt pendelrörelsen från centrerat till att du korsar foten framför respektive bakom ditt ståben, testa varannan pendel fram/bak. Långsam rörelse.

8) Gör övning från grundnivå med en tennisboll i handen, som du flyttar från hand till hand, därefter kastar och fångar från hand till hand.

9) Gör övningarna samtidigt som du rör huvudet sida till sida och tittar ömsom vänster ömsom höger.

Balansplattor – att träna med hemma

Köptips: Här hittar du bra balansplattor!

Balansövningar på balansplatta kräver lite tålamod, ska utföras med stort fokus men ger snabbt resultat i rehab.Det finns olika slags balansplattor, ovan står jag på den runda delen, men man kan också vända plattan åt andra hållet och stå på den flata delen. En balansplatta kostar  från ca 250 kronor upp till runt 600 kronor, lite beroende på modell och storlek. Den jag står på är av typen bosuboll som finns på de flesta gym, men denna är en variant från Casall som är något mindre.

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!