Välkommen till din nya favoritblogg!

Tips Trondheim för ett dygn

Trondheim är Norges tredje största stad, belägen 17 mil från Åre. Vi åkte till Trondheim för ett dygn och jag vill visa vad vi gjorde och ge dig tips till Trondheim! Tips nummer ett kommer redan nu. Om du ska åka till Trondheim för ett dygn, åk så att du undviker Norge på en söndag. Gör alltså inte som vi och ta en helg, utan åk hellre fredag till lördag än lördag till söndag eftersom i princip allt är stängt i Norge på söndagar. 

Tips trondheim – Ha kul ett dygn i trondheim

Detta var vår andra tur till Trondheim, som är en himla mysig stad som känns… om man ska jämför med något svenskt så kanske som Jönköping?!

Boende och restauranger, testa området kring solsiden:

Vi valde att boka boende på Scandic Solsiden, samt åt både lunch och middag på restauranger i området. Just Scandic dominerar Trondheim med tre hotell på väldigt liten area, Solsiden, Bakkland och Nidelven där det senare fått pris för bästa frukosten 2017 – något jag upptäckte efter att jag bokat Scandic Solsiden ett stenkast därifrån. Frukosten på Solsiden? Fin den med!

I området Solsiden finns många fina restauranger på ett stort pirområde som det byggts mycket lyxiga lägenheter på. Vi valde att bo här eftersom det är nära till det mesta och ligger centralt men inte längs någon direkt shoppinggata.

På piren finns det mesta i restaurangväg och alla har uteserveringar. Vi valde en asiatisk restaurang, ”Nordöst” för vår sena lunch, riktigt gott käk med hög ambitionsnivå. På kvällen åt vi hamburgare på café Lokka som var specialiserade på hambugare. Inte lika gott som man kunde förvänta sig men helt ok blir betyget! Att ha med sig två mer vilda än tama barn i området kring Solsiden känns funktionellt då det inte kör bilar här.

Se och göra, Bakklandet, cykelhiss och kristianstens fästning

Eftersom vi varit i Trondheim förut och då sett Nidarosdomen, den stora pampiga kyrkan och centrum där den ligger belägen, valde vi att denna gång fokusera på Bakklandet och Kristianstens fästning. Kolla in det sjukt pittoreska området Bakklandet, där studenter, caféer och allsköns fina färger dominerar.

trondheim tips

På kullerstensgatorna ligger cykelvägen infälld, det är de stora plattorna och där ska man inte gå! Vi strosade gatorna och fängslades av färgkombinationer och det ombonade. 

Bakklandet är som det låter, backigt. Här finns också världens första – om man får tro internet – cykelhiss! Sätt foten mot plattan och ta stöd mot den lilla pinnen som kommer farande och få hjälp uppför stans jobbigaste backe.

Vid backens topp är det bara sista klättringen kvar innan du står vid Kristianstens fästning, den stora vita borgen, byggd på 1680-talet. Här avrättades norska krigsförbrytare efter andra världskriget, vilket idag känns helt sjukt att tänka på.  Kanonerna skulle främst varna Trondheimborna för bränder men togs ur bruk 1940. Trondheim som stad fyllde 1000 år 1997 och bland annat till det jubileet rustades Kristianstens fästning upp. Nu finns här ett museum. Oväntat, men nu har du massa Trondheimkunskap att ta fram om det skulle komma på tal om norska städer!

Ett annat tips när det kommer till Norge som kan vara värt att veta. Norge har precis som vi i Sverige fartkameror, men de mäter tiden det tar för bilen att passera två kameror, inte hastigheten du kör förbi just kameran. Inte för att du någonsin väl kör fortare än vad man får, men ändå!

Så; det var tips för Trondheim det!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!