Välkommen till din nya favoritblogg!

Steinkjer, Oftenåsen. Världens största trädgårdsstol

Steinkjer är en liten norsk stad ca tio mil norr om Trondheim, dit vi styrde kosan i början på augusti. Eftersom vi gjort Trondheim två somrar i rad var vi redo för något annat. Valet föll på en dag i Steinkjer och sedan två nätters boende på Inderöy, en ö utanför Steinkjer. Åker man bil från Åre tar man med fördel Skalstugevägen, (väg 322) den gamla vägen över fjället och då är det bara 13 mil till Steinkjer, alltså en bra bit närmre än vad man har till Trondheim!

Jag letade efter grejer att göra nära Steinkjer (som är bra mycket mindre än Trondheim) och hittade friluftsområdet Oftenåsen med fina preparerade vandringsleder och på toppen  ”världens största trädgårdsstol”. Den vill man förstås besöka.

Steinkjer, Oftenåsen, världens största trädgårdsstol

Ta dig hit, förslagsvis med bil. Parkera på grusparkeringen som är på din högra sida när du anländer på vägen och hitta ledstarten vid parkeringens bortre hörn. Du har höjden ”Oftenåsen” på din högra sida innan du kör in på parkeringen.

Trollstigen tar dig upp (högervarv)!  Följ skyltarna med djur, troll och sagofigurer uppåt slingrande längs åsen. Har du barn med dig kanhända att de springer i förväg, glatt tjoande och med helt egen motivation att ta sig upp. De vuxna i vårt sällskap, det vill säga jag och mannen, tyckte antagligen att stigen uppför var jobbigare än vad våra små tyckte. Vi praktiserade promenad, de yngre valde sprint.

Norge har humor! Som synes på skylten kan du ta Trollstigen åt höger eller ”Ainner vein” alltså, andra vägen, till toppen. Vi tog trollstigen upp och andra vägen ner, då fick vi en tur runt och såg bara nytt.

Att sätta ut nya mål längs med en stig är på många sätt världens bästa motivator. Enklare sätt att få barn (och vuxna) exalterade finns nog inte. En investering först, men sedan kan figurerna leda tusentals par med fötter mot bättre hälsa och starkare kropp. Alla stigar som prepareras på detta sätt blir populära utflyktsmål, omskrivna och tipsade om. Tänk om fler kommuner och motionscenter kunde ordna sådana här slingor, vilken vinst det skulle kunna vara! Här längs Trollstigen på Oftenåsen stod figurerna tätt och var vackert handsnidade vilket ju inte är nödvändigt men väldigt trevligt.

Efter lite drygt två kilometers promenad, bitvis ganska brant och hela tiden uppför kom vi fram till målet. Eller ja, för att komma fram till målet måste du ta höger när stigen plötsligt delar sig och blir till grusväg åt flera håll. Lite oklart i skyltningen precis här, men följ skylten mot ”servering” då det också finns ett café/restaurang med ett utkikstorn här.

Steinkjer Oftenåsen, den stora trädgårdsstolen:

Kliv och klättra upp på stolen, sätt dig tillrätta och njut av utsikten över Steinkjer och kustlandskapet som tillhör Trondelag! Vid caféet finns det en låda med toppboken och pennor, här skriver du förstås in din signatur under dagens datum och ställer dig till skaran som betat av höjdmeter efter höjdmeter till toppen.

Här satt vi och njöt av utsikten i någon halvtimme innan vi således tog den andra vägen nedför och sedan rullade ner till Steinkjers hamnområde. Där hade jag hittat en sushirestaurang med afterwork-buffé med sushi på fredagar. En god avslutning efter en fin tur upp på Oftenåsen. När folk frågar vad jag gjorde på semestern kan jag alltså säga att jag provsatt världens största trädgårdsstol och tränade på samma gång. Bara en sådan sak, liksom!

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!