Välkommen till din nya favoritblogg!

Sommar i Åre med barn

Sommar i Åre med barn är en sommar väl spenderad, eller en semestervecka som det blir för de flesta. Naturligtvis är stadigvarande i Åre ännu bättre på att berätta om hur en sommar i Åre bäst spenderas med barnen i sällskap men givet att vi varit i Åre sommartid flera gånger de senaste åren och med små barn i sällskap så ger jag er mina tips.

Vi ska förstås till Åre i sommar och spendera en vecka i vår lägenhet och bara ha det allmänt härligt och bra. Förhoppningsvis får vi lika fint väder som vanligt – vi har haft en förmåga att timea in fenomenalt superväder våra senaste somrar med temperaturer mellan 27-30 grader varmt. Lite i varmaste laget för att fjällvandra med bebis på magen i sele som för två år sedan, men onekligen jätteskönt för dopp i vanligtvis kalla Åresjön.

fjällvandring barn

sportbh amningsbh

Fjällvandra med barn i Åre

Här har jag skrivit mina tips om att fjällvandra med små barn, ska läsa på dem igen och peppa alla i familjen för nästa tur upp på skutan och när vi ska gå blanktjärnsrundan i Vålådalen. I år har vi bara ett barn som behöver bäras och det ska bli skönt! Sist vandrade vi med bärstol och bärsele även om stora E gick en hel del själv då med.

Till toppen av Åreskutan:

Tips här är att antingen ta VM8:an upp i systemet för att därifrån ha nära till Åreskutans topp, om man har ed sig riktigt små barn eller är ovan att vandra. Att spara benen en bit och ta bergbanan upp till Fjällgården för att därifrån gå enkel grusväg upp till Totthummeln är också ett alternativ. Från totthummeln kan man sedan följa vandringsled mot Åreskutans topp.

Trollstigen, ett litet äventyr för korta ben

Från bergbanan (som startar på Åre torg) når man också Trollstigen, en vandringsstig som går nedåt till höger om Fjällgården och bergbaneavstigningen och ner till Tott hotell. Den här stigen är särskilt framtagen för barn och längs vägen kan man läsa sagan om vålnader och väsen i Åretrakten förr i tiden samt se hur skogen kommer till liv.

Ullådalen:

Ett annat tips där det är lättvandrat och härligt är i Ullådalen, åk några kilometer mot Duved och sväng av mot skyltar mot Ullådalen. Parkera vid anvisningar och gå sedan på väl märkta leder, här kan du välja mellan kort loop på under två kilometer till längre turer.

fjällvandring med barn2

Sommar i Åre med barn – äta och utflykt

Vi ser alltid till att äta minst en lunch på creperie och logi. Stämningen där är så härlig och det är himla barnvänligt. Att äta pizza på Werséns på torget är också det en klassiker och har ni barn som ni vågar släppa iväg en liten bit och inte ha ögonen på konstant ligger Åres mest centrala lekplats ett stenkast nedåt från pizzerians uteservering. Vill ni ha ögonen på barnen kan ni käka gott, särskilt hamburgare – på parkvillan som ligger i samma park som lekplatsen. Åre bageri är också barnvänligt sett till utrymmet, men att fika där som familj drar iväg rejält, då fikar vi hellre goda bullar på Grädda Åre och slår oss ner i en solstol, prova förresten deras goda glass!

creperie och logi

Våfflor vid Fröå gruva är en klassiker. Här serveras de mest frasiga våfflorna du kan tänka dig, i vacker miljö. I Fröå finns också en fin liten vandringsstig som ger vacker utsikt och som lätt klaras av i samband med besöket. Förra året försökte vi ta syskonbilder där med varierat resultat, får göra ett nytt försök denna sommar! Från Åre åker ni tillbaka mot Östersund och svänger upp vid skyltar Björnens skidcentrum/Huså/Fröå gruva, följ serperntinvägen upp och skyltar mot Fröå.

åre med barn-1

åre med barn-2

sommar15-8909

sommar15-8870

Björnen och copperhill

Det är också uppe i Björnens skidcentrum som ni kan åka upp till Åres finaste hotell, copperhill och i Björnen finns motionsspår och utegym! Precis efter passagen till motionscentret i Björnen är det skyltat mot Åre Sadeln och det är här vi har vår lägenhet, längre ner i Sadelnområdet. Kolla här om ni vill hyra i Åre! I Björnens centrum finns också en lekplats som många barn brukar uppskatta. Lättåtkomligt från grusväg (men ni behöver promenera) finns fina grillplatser invid sjön som jag tappat namnet på och med vacker utsikt mot Åreskutans baksida. Här har vi haft mysiga stunder med lek och plask, precis som jag drömmer om när jag tänker på sommar i åre med barn. Fjällkulissen ger en extra dimension.

Åre om sommaren med barn – hur är det med mygg och knott?

Många brukar undra hur det är med mygg och knott och jag ska ärligt säga att det inte är något vi varit särskilt besvärade av, men det kan naturligtvis bero på väder och vind. Att ha myggstift om man ska vistas i skog och mark är alltid ett bra val men jag brukar tycka det är värre i svampskogen än på fjället!

sommar15-8661

sommar i åre med barn-2

sommar i åre med barn-1

Åres vattenfall:

Ett  vattenfall värt ett besök är Ristafallet, som ni kan kombinera med er tur till Fröå gruva eller Åre chokladfabrik (där vi ofta gör ett traditionsstopp). Ristafallet ligger en liten bit ytterligare tillbaka mot Östersund och här finns också en campingby. Att stå invid vattenfallet är otroligt mäktigt oavsett om du är liten eller stor. Kuriosa är att jag hört att fallet är med i filmen om Ronja Rövardotter.ristafallet

Ett måste att uppleva är att åka till Tännforsen  (bilder och vägbeskrivning i länken), det är en kort bilutflykt och värt att se oavsett årstid. Kan gärna kombineras med vandring i Ullådalen då ni redan är åt rätt håll.

fjällvandring vattenfall

sommar15-08461

Det här var alltså tips på hur man kan spendera sommar i Åre med barn, hör gärna av er med frågor eller funderingar om ni åker norrut och vår lägenhet är ledig att hyra flera veckor i augusti om det skulle vara intressant!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!