Välkommen till din nya favoritblogg!

Bloggskola: Att välja blogginriktning

Jag har bloggat sedan 2007. Några små knep och tips har jag kanske att dela med mig av till de som funderar på om de ska starta en blogg, och till de som vill utveckla den de redan har. Därför tänkte jag samla dessa tips under kategorin ”bloggskola”. Hoppas att ni ska tycka det känns kul och att ni vill hänga med!

bloggskola

Ämne nummer ett i bloggskolan kommer handla om att välja sin bloggs inriktning. Det är inte absolut nödvändigt att välja en inriktning, men jag skulle säga att det hjälper mycket att tänka till lite! En vanlig fallgrop kan nämligen vara att man väljer ett väldigt smalt ämne, eller som är aktuellt under en kort tid – varpå hela bloggidén tidigt faller eller behöver omarbetas. Det underlättar ju såklart också att fortsätta blogga om ditt ämne lockar läsare som stannar kvar och interagerar med dig! Det är roligare att blogga om det finns intresse för dina ord och besökare som kommer åter.

Jag har tänkt till och ritat en liten modell som kan hjälpa dig att ha som utgångspunkt om du funderar över att starta en blogg – eller om du känner att du hamnat fel med den du har och behöver göra en ombearbetning. Testa för att undvika enkla fallgropar eller skapa översikt. Försök att tänka brett och inte smalna ner på ett redan förbestämt ämne utan låt din tanke härja fritt – det kan berika slutresultatet mer än du tror!

Bloggskola, att välja bloggens inriktning

Fyrkant nummer ett: I den första fyrkanten skriver du dina intressen. Utgå från sådana saker du verkligen brinner för och gillar. Dessa kan bestå av hobbies, aktiviteter som du spenderar din tid på, eller saker och intressen du önskar att du kunde lägga mer tid på och verkligen tycker om. Kort sagt; grejer som ger dig ögonglitter, pirr och engagerar dig!

Fyrkant nummer två: I denna fyrkant skriver du saker som du är bra på. Har du en stor kunskap om något ämne, en expertkunskap eller väldigt bred kunskapsbank om något? Ett eller flera ämnen som du kan förklara lätt.

Fyrkant nummer tre: Denna fyrkant är lite speciell eftersom den vänder sig externt, men den handlar om att du ska kika på ämnen som du vet att dina kompisar är intresserade av, som du gärna pratar med dem om, och som det finns något slags intresse kring. Skriv ner sådant som du delar med flera. Det kan vara livserfarenheter eller saker du varit med om.

Sådärja, bravo! Nu har du förhoppningsvis ett papper med ord och stolpar som bloggrund. Titta igenom dina svar och har du tur (eller inte är superspretig som person) kan du se att du har samma eller liknande svar som återkommer i två eller tre fyrkanter.

Har du flera sådana ämen? No worries – kanske har du precis hittat just ditt framgångsrecept! Det är nämligen bäst att hålla sig till ämnen som dyker upp i alla tre cirklar. För det kan absolut vara så att du kan en hel massa om  ett ämne – men om du egentligen inte är särskilt passionerad kring det, så kommer du inte tycka att det är superkul att skriva om det, även om andra kanske har ett intresse.  Efter bara några inlägg kan lessna på ditt projekt, eftersom du skriver mer för andras skull och utan eget engagemang och vilja. En annan fallgrop är att fastna på ämnen som du är jätteintresserad av och som du kan mycket om, men som sällan andra är intresserade av. Ett sådant exempel kan vara ämnen som ligger väldigt nära den egna familjen (typ dina barns utvecklingsfaser – HUR intressant är det för andra – och vill du verkligen att de ska finnas på internet? (kanske, kanske inte?). Den tredje fyrkanten är också intressant om du har någon slags långsiktig idé kring att det vore roligt att skriva avlönat eller tjäna pengar på ditt bloggämne i framtiden. Att vara nischad är smart, men du bör då se till att det också finns en marknad och läsare som kan upptäcka och gilla din blogg – och att de är fler än den lokala bygdegårdens medlemmar.

session5

Uppochhoppa.se – Träning. Outdoor. Familjeliv / Ta ett kliv mot dina mål / Träningsbloggen du blir glad av!

Om något av de ämnen som dök upp i alla tre kategorier är lika varandra, eller olika men kompleterar varandra föreslår jag att du införlivar dem alla i en blogg. På detta vis kan du skapa din bloggs ämnesinriktning och göra din blogg tydlig mot dina läsare. Vet läsarna att din blogg handlar om resor och matupplevelser vet de vad de kan förvänta sig, och du kan blogga om både lokala franska och indiska restauranger som dina reseupplevelser och en doft som påminner dig om en plats du varit på – samt tipsa om saker du lärt dig om dessa ämnen. Breda ämnen, med stort intresse från andra och med en stor ämnesbank att skriva inlägg ur!

Blogginriktningen på uppochhoppa.se? Uppochhoppa.se har taglines (två stycken numera faktiskt – som jag alternerar mellan) och några tydliga ämnesinriktningar. Träning. Outdoor. Familjeliv. Ämnen jag delar med mig av min passion kring, kunskap om och erfarenhet av. Breda ämnen, där det finns läsarintresse. Från starten var det en blogg om att ta sig tillbaka till fornstora toppformsdagar genom att springa marathon. Ett bloggämne som inte höll hela vägen från 2007 till idag. Det är okej, – och det går ju att göra om en bröllopsblogg till en livsstilsblogg – men det är smart att bygga på flera stenar på en gång när och om man har chansen att starta från noll och väljer blogginriktning.

Tankar, idéer och erfarenheter kring att starta en blogg? Har du gått i ”för smalt och nu har jag inget att skriva om fällan” – eller börjat skriva en blogg så bred att du upplever dig själv som spretig och att läsarna inte hittar någon röd tråd?

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!