Välkommen till din nya favoritblogg!

Bloggskola: Hur gör man ett mediakit, del 1

Ditt vinnande mediakit, så hette föreläsningen jag höll i lördags på Blogger Boot Camp. Den handlade om hur en sätter samman ett mediakit, bloggarnas CV, som hjälper till att skapa bra möjligheter med bloggen som bas.

Ett mediakit är perfekt att skicka de gånger du blir uppvaktad av företag som vill samarbeta. Det stärker dig och visar att du är värd att ta på allvar. Att du är en tjej eller kille som kan din grej och inte bara någon som ”skriver lite för skojs skull”! Ett mediakit är också toppen att skicka med till pr-byråer, så att de vet när och med vilka kunder som du kan vara aktuell för samarbeten/uppdrag/produktutskick/event.

Ska vi kika lite på vad jag pratade om? 

mediakit blogg

När du söker jobb är du naturligtvis mån om att visa vem du är, vad du har för utbildning och varför du passar bra för jobbet du söker. Exakt det ska ditt mediakit berätta, men naturligtvis utgå från din blogg.

Att göra bloggsamarbeten – att jobba med bloggen som bas

Istället för att vänta på att ”få förfrågningar” kan och bör bloggare jaga de samarbetspartners de verkligen vill ha. Bloggare sitter ibland och gnäller över att rätt förfrågningar inte kommer, eller att fel bolag kontaktar dem. Vänd på steken och agera själv!

På vilka utmaningar har du lösningen?
Vad har du som de vill åt?
Vad kan du bidra med i deras organisation eller kommunikation?
mediakitblogg

Varför Mediakit?

Ditt vinnande mediakit berättar VEM du är. VAD som är unikt, speciellt och härligt med din blogg och dina följare. VARFÖR ett bolag ska jobba med dig i form av vilka du når, din målgrupp och läsarskara och HUR de kan jobba med dig, vilka tjänster du säljer. För det är nämligen så att du måste sälja in dig själv. Vid första kontakten är du vid starten av en säljprocess. Vid första kontakt, med nollställd (eller i värsta fall lite negativt inställd marknadschef ”gah, inte en till bloggare!”) behöver du skapa ett förtroende, skapa möjlighet att lyssna och ta in dina förslag.

Vad bör ett mediakit innehålla? 

1) Introduktion – Var unik – berätta något som får läsaren att bli förtjust, nyfiken och intresserad!

2) Kontaktuppgifter.

3) ”Skrytgrejer”. Typiska skrytgrejer är topplisteplaceringar, utmärkelser, tidningsomslag, reportage i tidningar.

4) Statistik. Google analytics är kung, mät din bloggtrafik med det!

5) Följare. I alla sociala medier som fungerar bra för dig, låt siffrorna prata till din fördel, om de inte gör det, utelämna. Ljug inte!

6) Tidigare kunder. Jag brukar visa loggor, det ger bra känsla.

7) Demografi. Vilka är dina följare, vad gillar de att göra, var bor de och hur gamla är de? Svaren på den typen av frågor.

8) Bilder. Några bra bilder gör ditt mediakit intressant och visar på ditt bildspråk!

9) Produktportfölj. Vad du säljer, vilka tjänster de kan anlita dig för. Ambassadörskap? Sponsrade inlägg? Föreläsningar? Gärna med prislista, eller med ”start från …”, som indikerar din prisnivå. Här kan det också vara bra med riktlinje/policy i korthet.

10) Call to action! ”Ring mig för att boka ditt utrymme!”

Hemläxa: 

Har du en blogg som du skulle behöva ett mediakit till? Samla nu all den information du behöver. Ge dig själv en deadline till när datainsamlingen ska vara klar! Det kan kännas skitjobbigt och som ett oöverstigligt hinder, men gör lite varje dag.

Prio 1: Sätt upp ett analyticskonto om du inte gjort det. (Videoguide här)

Prio 2: Titta på din blogg med nya brandingglasögon på. Är det något som behöver justeras? Ser bloggen ut som du vill – speglar bilder/logga/header din tonalitet och hur du vill uppfattas. Om inte, fixa! Självklart ska ditt mediakit utgå från din bloggdesign och det ska kännas hemtamt om läsaren av mediakitet besöker bloggen!

mediakit bloggarI nästa del av bloggskolan om hur du gör ett vinnande mediakit fokuserar vi på hur du sätter samman kitet, kring design och kring den viktiga pitchen eller säljsamtalet som hör till!

Lycka till med din blogghemläxa!

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!