Välkommen till din nya favoritblogg!

Tips för nystartade bloggar (som vill gå långt)

Daniel och Robert, som pratar klokheter i podden Fitnesspodden frågade mig lite kring bloggar och hur en kan tänka om en ska starta en. Eftersom det kanske finns fler som är intresserade och temat passar i bloggskolan kör vi på det:

Till att börja med:

Välj ett bloggnamn och se till att du har en .se eller .com domän och att det namn du väljer är ledigt i andra sociala medier. På så sätt kan du vara samma internetpersona överallt, eller varför inte, bara var dig själv så som du heter. Personal branding är inne! Här har jag skrivit mer om att välja bloggnamn.

bloggskola

Tips för nystartade bloggar:

1) Struktur och inriktning: Tänk till lite innan kring kategorier och struktur och gör detta synligt och tydligt för dig och läsare. Visst är det toppen om du ska blogga om träning, eller om fiskebåtar, men om du enbart kan blogga om träning eller fiskebåtar kan det bli tufft att fylla bloggen med innehåll. Om du låter bloggen följa ditt liv ges fler möjliga uppslag till blogginlägg. Om ditt liv är mest träning plus lite annat tycker läsarna nog att det är roligt att också se vad det där andra kan vara, då och då. Vad gillar du att göra, och hur fungerar det ihop? Kartlägg! Här är specialinlägget om att välja blogginriktning.

2) Tempo: Du som bloggar bestämmer tempot, och läsarna vänjer sig snabbt. Bloggar du två gånger om dagen i början, för att sedan blogga allt mer sällan är det inte roligt att läsa. Om du däremot frekvent bloggar fem gånger per vecka kan läsaren vänja in sig med tempot, och kommer inte förvänta sig varken mer eller mindre. Hitta ett tempo du är bekväm med och försök hålla det. Appropå tider och tempo, lägg ut inlägg när folk är vakna och igång. Att lägga ut ett inlägg 23.30 tycker jag är sämre än att lägga det 07.30, ur feedhänseende om du har bloggen kopplad till sociala tjänster.

3) Hitta din tonalitet. Det är okej att famla till en början, men försök att skriva det som kommer till dig. Gör dig inte till, härma inte någon annan, var du bara – det räcker långt! Tips för att hitta din tonalitet: Tänk att du skriver till en enda person och att du vill berätta för just hen, då lossnar det!

4) Var hjälpsam. Ge inte lillfingret om du har en hel hand, vet du exakt hur en eyeliner ska läggas eller ett benböj ska utföras, försök att hjälpa till och gör ditt blogginlägg till skillnad mellan innan och efter. ”Aha, nu förstår jag!” är en bra feeling att lämna läsaren med.

Blogger-Boot-Camp,-bild-12-till-bildspel

5) Lev ett härligt liv! Appropå 1 – lev ett liv som är härligt att leva, då kommer blogginläggen bli härliga att skriva!

6) Design och innehåll: Lägg tid på att hitta en snygg design som fungerar för dig och som lyfter fram ditt innehåll! Stramt och sofistikerat eller lekfullt? Appropå innehåll. Stavningskontrollera. Lärd dig skillnaden mellan de och dem. Särskriv inte. Använd typsnitt som ögat gillar och som är lättlästa. Undvik smileys.

7) Bilder: Bilder är viktigt. Det är inte allt, men viktigt. Bestäm dig från start vilken typ av bilder som ska synas i din blogg, håll en linje. Det finns massor med bra bildbehandlingsprogram som gör att även mobilbilder kan bli toppensnygga. Ibland kan bilden bestämma orden till blogginlägget, ibland ska bilden passa orden. Åt vilket håll vill du jobba? Vad blir bäst?

8) Skaffa bloggkompisar! En stor del av bloggandet är att vara med i communityn. Kanske är du det redan idag, eftersom du har ett sug att ge dig in, eller så har du bara mycket att säga och mycket att bidra med. Var en kompis i bloggosfären, kommentera, heja på, ställ en fråga och följ upp. Internet är som vanliga livet. Är du trevlig och närvarande kommer du få kompisar. Uppskatta dem och var en vän.

crossfitsolidworkshop

Kolla värsta bästa bloggänget som tränade ihop på Crossfit Solid i början på vintern – High five kompisar!

9) Länka med kärlek. Det du ger får du tillbaka, och får du det inte är det deras dåliga karma och längst inne dåliga samvete. Berätta om din inspiration till ett inlägg kom någonstans ifrån. Ge din syn på andras startade tanke. Uppmuntra grymma inlägg du läst med en tipslänk då och då!

10) Berör – stå ut – jobba hårt och ta dig själv på allvar. Att blogga seriöst är inte ”bara att skriva lite”. Skriv så det känns, dina ord kan beröra och skapa en känsla. Att bygga upp en blogg som många vill följa är ett hårt men roligt arbete. Ha kul medan du gör det, men om du startar bloggen för att bli del av eller vara ett jobb måste du behandla bloggen som ett jobb. Var bra på det du gör! (Så bra att du inte kan nonchaleras).

Länklista med tips på andra som skrivit bra om bloggande: 

Sofies bloggskola (alla vill väl bli stora och mäktiga?)

Bambi har en kategori med bloggtips

Saras tips om bra bloggbilder

Tyra om att förvandla en hästblogg till business

 

Magiska träningshelger!
Klicka nedan för att se vilka bokningsbara träningshelger & events som finns just nu!